Na ekskluzivnom pre-tastingu održanom 14. studenoga uzvanici su imali priliku kušati autorske kreacije eminentnih hrvatskih chefova i restorana koje će tijekom prosinca Oleander terasu hotela Esplanade pretvoriti u jedinstvenu gurmansku oazu.
Esplanade Zagreb hotel, kreativna agencija Kokoš ili jaje i MPG agencija pretpremijerno su predstavili gastronomsku ponudu ovogodišnjeg izdanja najsofisticiranijeg adventskog događanja u Zagrebu.
Velika gastro imena na Oleander terasi
Pomno birana jela koja spajaju tradiciju i inovativnost, preciznost i strast, okupljenima su prezentirali: chefica Esplanadine kuhinje i Zinfandel’sa, restorana sa zelenom Michelinovom zvjezdicom, chef Mario Mandarić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, zatim okupljeni pod kapom Udruge Jeunes Restaurateurs: chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, chef Ante Udovičić iz sutivanskog restorana Lemongarden, te chef Floriana Ružić iz restorana San Rocco iz Brtonigle. Njima će se na kućici pridružiti i chef Marko Gajski iz LD Restauranta na Korčuli.
Istarske okuse baštine i luksuza donio je chef Ante Miletić iz restorana Meneghetti, a ovoj impresivnoj postavi chefova koji su pokazali kako se njihova autorska jela visoke kuhinje mogu vješto predstaviti i u adventskoj streetfood formi, pridružili su se i poznati chef Mate Janković sa svojim Institutom za kobasice. Zatim kulinarski inovator, chef Ivan Zidar čiji se Mason Burgers & Stuff smatra jednim od pionira gourmet burger scene u Zagrebu. Potom Boogie Lab, artisan pekarnica, restoran i brunch bar čija je kvaliteta osvojila i New York. Na Oleander terasi će biti i Acrobat Dine Kušena koji će posjetitelje osim svojom selekcijom najprestižnijih internacionalnih vina i šampanjaca, oduševiti i biranim steakovima.
Uz gastro tu je i bogata selekcija pića
Ovogodišnji Fooling Around by Fuliranje donosi raznovrsnu i kreativnu gastronomsku ponudu. Uz nju, goste očekuje bogata selekcija vina, rakija, koktela, pjenušaca, kuhanih ginova i vrućih koktela.
Za pića su zaslužni Ginglebells, selekcija Tikveš vina, Rakijarnica i Esplanadin talentirani koktel-majstor Vjenceslav Madić – Master Kishoni. Kishoni je osmislio šest novih koktela za adventska druženja na otvorenom. Ovom prigodom predstavio je topli Mojito i Orient Express, koji spaja slatke marelice, svježe citruse i zimske začine. Tako je okupljene na najbolji mogući način uveo u ovogodišnju temu.
Fooling Around nas vodi u Veneciju
Nakon prošlogodišnjeg Pariza, Fooling Around nas ove zime vodi u Veneciju. Inspiracija je legendarni Orient Express, koji je imao stanicu i u Zagrebu. Upravo zbog njega izgrađena je Esplanada, kako bi putnicima tog prestižnog vlaka bio osiguran jednako sofisticiran hotel.
Degustacija je započela u venecijanskom stilu. Otvorio ju je Meneghetti Wine Hotel & Winery jelom Tartarissimo (goveđi tartar, sourdough focaccia i Veli Jože sir). Meneghetti će na Fooling Around by Fuliranje predstaviti spoj baštine i luksuza. U ponudi će imati Bakalar in Bianco (bakalar, vučeno tijesto, umak od rajčice i kokosa), Dolce Vitu (mortadella, burrata, bundeva, tostirana sourdough focaccia), Maiale Rustico (trgana svinjetina, pesto od bosiljka, kajmak, pecivo) i Panettone s kremom od vanilije.
Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, Svinjski flam u korici od pistacija, Ćufte sa salsom i spumom od krumpira…
Predstavljena je JRE kućica, koja će na Fooling Aroundu ugostiti čak četiri chefa i restorana s autorskim jelima. Tijekom prosinca najavljena su i gostovanja dodatnih JRE chefova.
Prvi se predstavio restoran Lemongarden, na čelu s chefom Antom Udovičićem. Oduševio je okupljene servirajući Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha s herbal uljem. Njegovo drugo jelo, Glazirani kupus na otvorenoj vatri, domaći hummus i prah od rozog đumbira, također je privuklo pažnju.
Zatim je nastupila chefica Floriana Ružić iz restorana San Rocco. Poslužila je izvrstan Svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i juiceom. Predstavljanje JRE kućice zaokružio je chef Vjeko Bašić iz Konobe Boba. Njegove moćne Ćufte sa salsom i spumom od krumpira bile su prava poslastica.
Esplanadin klasik – vruće štrukle na Oleander terasi
Ponudu Esplanadine adventske kućice predstavila je chef Ana Grgić Tomić. Na njezinom jelovniku posebno se istaknuo Suhi buncek sa zeljem u tortilji, uz domaću kremu od hrena i začinskog bilja. Za ljubitelje jela na žlicu, Ana je pripremila fileke s pancetom, začinskim biljem i parmezanom.
Za one koji preferiraju ribu, osmislila je svježe sardine iz Jadranskog mora pržene u panko mrvicama. Poslužuju se s kremom od slanutka i crnog sezama te salsom od avokada, manga, krastavaca i mente. Jelo je zaokruženo dresingom od citrusa, maslinovog ulja i kreme od kokosa i limete. Ljubitelji mesa mogu uživati u sočnom junećem burgeru. Burger je obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom, uz kremasti umak sa senfom i rikolu. Sve namirnice dolaze iz Anine domaće proizvodnje.
Zbog velike potražnje proteklih godina, na jelovnik su se vratili poznati hrskavo-kremasti kroketi. Ove godine dolaze u kombinaciji kulena, marmelade od paprike, aiolija, rikole i ukiseljenog luka. Adventski street menu ne bi bio potpun bez Esplanadinih vrućih štrukli. Punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem, štrukli su favorit Zagrepčana i gostiju iz inozemstva.
Esplanadina kućica ove godine nudi i raskošne slastice. Tu su čokoladni mousse sa začinima, višnje kuhane u vinu i žele od višnje. Slastice uključuju i vrući crumble od brusnice aromatiziran narančom i đumbirom, uz kremu od javorovog sirupa i vanilije. Na kraju, tu je jabuka kuhana u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta, servirana s kremom od oraha, umakom od vanilije i karamelom.
Slijed iz menija pod Michelinovom zvjezdicomb na Oleander terasi
Chef Mario Mandarić iz Noela na najelegantniju adventsku lokaciju donosi jelo iz jesenskog jelovnika: Roe Deer Ragu with Stout Beer & Yeast pružajući tako mnogobrojnoj publici na Oleander terasi priliku uživanja u jednom slijedu iz menija pod Michelinovom zvjezdicom.
Uz ragu, planiraju predstaviti brojna jela kreirana pod budnim okom suvlasnika i glavnog chefa Maria Mandarića koji samo za ovu manifestaciju dobiva pojačanje u obliku Ivana Temšića. Poznati nositelj prestižne titule hrvatskog MasterChefa, nekadašnji chef hvaljenog eVala 1903 restorana i mladi talentirani kuhar, ponudit će nekoliko gastronomskih koncepata, lokalno prepoznatljivih, sa svojim potpisom. Osim hrane, Noel svoje goste planira razmaziti i sjajnom kartom koktela.
Što je advent bez kobasica i burgera?
Teško je i zamisliti Advent bez kobasica, stoga je veliko finale predstavljanja delicija za Fooling Around by Fuliranje pripalo Institutu za kobasice by Mate Janković koji je uzvanicima predstavio debrecinku s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom.
Ljubitelje mesa jednako će oduševiti i vijest da će na Oleander terasi biti kućica Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara koji već dugi niz godina stvara jedinstvene specijalitete spajajući lokalne sastojke s vrhunskim mesom i brioche pecivom. Na Fooling Aroundu će predstaviti svoje čuvene burgere ali i druge delicije. Među ponuđenim jelima bit će Špaleta s istarskim sirom, Butter burger (s tartufima ili bez), Dry aged burger, Pork belly s kimchijem i ananasom koji je pripremio za degustaciju, zatim Smash dog, sendvič s pečenom svinjetinom, a za desert riža na mlijeku u obliku arancina. Kad smo kod slastica, kao šećer na kraju pre-tastinga stigao je chef Mijo Volarević iz Boogie Laba s Apple Strudelom. Jedna je to od tri Boogie Labove delicije koje su spremili za Advent a u ponudi će imati još i sourdough lasagne s raguom, te lasagne carbonara.
Tematski partyi i nastupi
Svi okupljeni složili su se kako će ovogodišnji Fooling Around by Fuliranje u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska oduševiti i najzahtjevnija nepca, te još jednom s pravom ponijeti epitet gurmanski najuzbudljivije adventske lokacije u Zagrebu. Osim vrhunskim delicijama i pićima, Fooling Around by Fuliranje posjetitelje će uveseljavati i pomno biranim dodatnim programom kojem je glavni lajtmotiv sreća, odnosno Felicità. Čim stupe nogom na Oleander terasu, posjetitelje će ogrnuti osjećaj nehinjene sreće koju će u savršenom skladu donijeti elegantne dekoracije, tihi luksuz, intimna i jedinstvena atmosfera, te glazba. Pogađate, ove godine uživa se u probranim talijanskim evergreenima, a u Veneciju će posjetitelje odvesti i bal pod maskama. Posjetitelje tijekom prosinca očekuju i kreativni tematski partyji petkom, akustični nastupi talentiranih mladih glazbenika Vocales, te brojna iznenađenjima koja će postupno otkrivati.