Mauricijus – šarmantni Chamarel i aktivnosti u prirodi

Mauricijus

Pod nazivom Chamarel svi pomišljaju na jednu od najzanimljivijih atrakcija na otoku – Seven Colored Earth, dok je jug otoka dom Nacionalnom parku Black River Gorges

Chamarel, Mauricijus

Iako je Chamarel (Mauricijus) selo smješteno u unutrašnjosti te na jugozapadnom dijelu otoka, okruženo prekrasnim brdima i šumama, pod nazivom Chamarel svi pomišljaju na jednu od najzanimljivijih atrakcija na otoku – Seven Colored Earth. To je prirodna atrakcija koju karakteriziraju prekrasne, jedinstvene formacije zemlje raznih boja. Nastale su od vulkanske prašine koja se taložila kroz dugi period. Nijanse sedam različitih boja – crvene, smeđe, ljubičaste, zelene, plave, žute i ružičaste. Dolaze vidjeti posjetitelji iz cijeloga svijeta pokušavajući shvatiti kako su se ove različite boje mogle formirati na istom mjestu.

Zanimljivo je da se ove boje ne miješaju međusobno, već su čvrsto odvojene jedna od druge. Znanstvenici objašnjavaju da su ove boje posljedica kemijskih reakcija koje se događaju unutar zemlje. Na primjer, crvena boja je uzrokovana oksidacijom željeza, dok zelena boja potječe od prisutnosti minerala bakra.
Sama površina ove atrakcije nije velika – prostire se na svega 200-tinjak kvadratnih metara. Oko šarenih “brdašaca” napravljena je šetnica, te dva vidikovca. Jedan sa ugostiteljskim objektom u kojem se posjetitelji mogu osvježiti (što je jako važno zbog visokih temperatura kojih mnogi nisu svjesni). A drugi kao odlična kulisa za fotografiranje jer se s njega pruža najljepši pogled na šarenilo u pozadini. Usput ćete vidjeti i velike kornjače na koje su ovdašnji stanovnici iznimno ponosni.

Očaravajući vodopadi

Osim Zemlje u sedam boja, u Chamarelu se nalaze i prekrasni vodopadi. Uključujući vodopad Chamarel, koji je visok oko 83 metara. Njega ćete vidjeti s vidikovca na samom parkiralištu. A oni koji žele ljepši pogled mogu se uspeti kroz tropsku šumu do gornjeg vidikovca. S njega se pruža pogled iz ptičje perspektive na visoki vodeni mlaz. Nesvakidašnja je i šetnja kroz okolne šume u kojima dominira vidljivo korijenje. Za mog prošlog posjeta ovdje sam naišla i na majmune, kojih ovaj puta nije bilo. Možda ih je otjerao u dalje šume, sve veći broj posjetitelja.
Nakon uživanja u šarenoj ljepoti Seven Colored Eartha, počastite se i šarenilom na tanjuru obližnjem restoranu Chamarel, smještenom na planinskim obroncima iz kojeg se pruža predivan panoramski pogled na tropske šume i ocean.

Mauricijus – aktivnosti u prirodi na jugu otoka

Ako želite istinsku avanturu zaputite se na jug otoka u Nacionalni park Black River Gorges. Bez obzira da li ga želite razgledati pješice jednom od njegovih 60 kilometara dugačkih pješačkih staza ili se poput nas provozati terenskim vozilom, njegova divlja ljepota neće ostati nezamijećena. Najveća je to zaštićena šuma na Mauricijusu koja pokriva gotovo 2% jugozapadnog dijela otoka. U njoj ćete vidjeti najvrjednije drvo čija eksploatacija je strogo zabranjena – crnu ebanovinu.

Ulaz u park moguć je na četiri mjesta, pa prije posjeta provjerite koji ulaz je najbliži poziciji gdje se nalazite. U parku ćete su susresti s njegovom bogatom florom i faunom: ovdje je dom za više od 300 vrsta biljaka, a 9 vrsta ptica jedinstvenih za Mauricijus tu su pronašle svoj dom, uključujući poznatog ružičastog goluba koji je bio na samom rubu izumiranja. Pored ove ugrožene vrste tu su i mauricijuska vjetruša, mauricijski papagaj, mauricijuska leteća lisica, mauricijski bulbul i mauricijuska maslinasta bjelooka.

Čarobna osvježenja

Naša vožnja trajala je oko 2 sata, u otvorenom terenskom vozilu kroz šume i planine, otkrivajući fascinantne vidike na zelenilo koje se spaja s bijelim plažama i plavim oceanom u nizini. Pri tom nas je sustigao i jaki pljusak, no naš vješti vozač sklonio je vozilo ispod guste krošnje jednog jedinog drveta na proplanku pa smo se uspjeli djelomično zaštititi od siline vodenog tuša. Iako, kada bolje razmislim, baš ti povremeni pljuskovi donose ono toliko željeno osvježenje na plus 35 stupnjeva koje vas cijelo vrijeme prate.

Nacionalni park prostire se na 17000 hektara valovitih brežuljaka, dubokih dolina i spektakularnih vodopada, pa je vožnja na trenutke s prednjim nagibom, na trenutke s bočnim, ali većinu vremena poput haligalija koji vas ljulja na sve strane vozeći se po uskim planinskim i šumskim putevima. Pri tom morate biti koncentrirani na pokrete oko vas jer možda ćete vidjeti divlju svinju, makaki majmune ili jelene kako lutaju divljom prirodom.
Posjet parku uključuje i razgled Alexandra vodopada smještenih na 700 metara nadmorske visine. Do slapova možete doći iz Plaine Champagne ako krenete u smjeru Grand Bassina sljedeći putokaze na kojima piše Alexandra Falls.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Jan Serdar