“Drmun- krčki fenomen”- jedinstvena interpretacijska šetnja

Drmun

Zdrava rekreacija kroz kulturno i prirodno bogatstvo otoka Krka

Kako je drmun kao fenomen tradicijskog gospodarenja šumom povezan s bioraznolikošću i barkama u malinskarskoj vali možete naučiti uz interpretacijsku šetnju. Ona nas vodi stazama sjenovite hrastove šume prošarane stoljetnim suhozidima. Priča priču o minulim vremenima kada je šuma bila temelj otočnog gospodarskog i duhovnog života. Osim zdrave rekreacije, Drmun: krčki fenomen predstavlja jedinstvenu interpretacijsku šetnju koja objedinjuje kulturno i prirodno bogatstvo otoka Krka. Pruža i priliku za aktivno sudjelovanje u njegovom očuvanju.

Drmun – plan šetnje

Provest ćemo vas i kroz našu šetnju. Ulaskom u drmun upoznali smo se sa samim drmunom kao suhozidima ograđenim šumskim pašnjakom gdje se odmah uočava specifičan način njegovim gospodarenjem. Na samom početku šetnje također možete uočiti i elemente nevjerojatne bioraznolikosti koju ovaj dio otoka, ali i otok u cijelosti, posjeduje. Put nas je potom poveo u šumu koju na ovim prostorima karakterizira biološka zajednica hrasta medunca i bijelog graba. “Zmijskim” tragom smo došli do velebnog hrasta u čijoj krošnji živi Velesov suparnik Perun – bog groma i munje. Tu smo započeli upoznavanje i s hrastom koji je služio i kao ogrjevno drvo, ali i kao materijal od kojeg su se izrađivale barke i brodovi te smo dobili i objašnjenje kako i zašto su se stabla hrasta “trinkala”. Cijelim putem smo nastojali izbjeći Maliće, mala šumska “dešpetljiva” bića koja su nas mogla omesti u ugodnoj i instruktivnoj šetnji!

Interpretacijski centar DUBoak

Sama ruta traje 120 minuta i proteže se stazom dugačkom četiri kilometra. Šetnja je pogodna za sve uzraste, a izvodi se na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Interpretacijski centar DUBoak, mjesto je valorizacije lokalne pomorske baštine. Hrast (dub) i more okosnica su stalnog postava i sve što ćete čuti, vidjeti i doživjeti povezano je s ova dva elementa.