Podunavlje, hrvatski Eufrat i Tigris u jednom

Dunav, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Europi, rijeka je čija se delta nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Zbog svog duljine i položaja, Dunav je oduvijek privlačio ljude.

Erdutski vinogradi

Moćni Dunav i sunačni obronci daljske planine učinile su Erdut jednim od najkvalitetnijih vinogradarskih područja Hrvatske koja traje stoljećima. Mirisavi traminac, graševina, chardonnay samo su neka od vinskih perjanica ovog kraja. Službeno, ovdje se nalazi i najveća bačva vina na svijetu zapremine od čak 75000 litara. Budući da Slavonija obiluje kulenom i ostalim delicijama,  posjet možete upotpuniti sjajnim domaćim suhomestatim proizvodima.

Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković

Matematičar, astronom, klimatolog Milutin Milanković  jeuvršten u 10 najvećih svjetskih znanstvenika po izboru NASA-e. Rođen je i odrastao u Dalju. Upravo se tamo smjestio kulturno-znanstveni centar posvećen ovom vrhunskom eruditu za kojeg je, nažalost, malo nas čulo. Već se 1912. počeo zanimati za tzv. solarne klime planeta i temperature koje vladaju na planetima, pa je o tome objavio i niz radova. Nazivaju ga i ocem tektonike ploča. Upravo je njegova rodna kuća memorijalno mjesto u kojem je na izuzetno zanimljiv i interaktivan način objašnjen njegov rad i život.

Muzej vučedolske kulture

Dunav je naš Eufrat ili naš Tigris. Kada govorimo o hrvatskoj prapovijesti, , najčešća je asocijacija upravo vučedolska kultura, nastala uz obale ove silne rijeke. Vučedolska golubica poznata je svima nama – to je nacionalni simbol kojeg danas je svako dijete zna prepoznati! Muzej vučedolske kulture jedinstven je poput kulture koju predstavlja.

Jeste li znali da su stari Večedolci još prije 5000 godina uživali u vlastitom pivu, imali serijsku proizvodnju metala, gradili brodove tehikama koje se i denas koriste te posjedovali prvi kalendar u Europi? Ova impresivna kultura vas poziva da je istražite i saznate više o njoj.

 

Šaran na rašljama

Legendarna delicija koju ćete probati kada posjetite Podunavlje, šaran na rašljama, pripema se ovdje još od vremena starih Vučedolaca!  Mnogi ga smatraju najvećom gastronomskom poslasticom slavonsko-baranjske kuhinje. Bez ozbira na drevan način pripreme, krajnji je rezultat fenomenalan.

Podunavlje stalno fascinira svojom sposobnošću da se mijenja. U njemu se sunce spaja s nebom i zemljom. Rujna vina, bogata povijest, znanstvenik svjetskog glasa, suhomesnati proizvodi i nenadmašni šaran na rašljama. Uistinu, zašto se ne odazvati zovu Podunavlja?

Sadržaj kreiran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.