Konavle, modro-zelena simfonija juga Hrvatske

Konavle se nalazi na krajnjem jugu Lijepe naše. Krase ga posebne prirodne ljepote i kontrasti: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog.

Dugo putovanje do Konavla nikako ne bi trebala biti prepreka za sve one koji žele okusiti nešto autohtono i posebno. Veličanstveni Sokol grad, stara utvrda Dubrovačke Republike nudi prekrasan pogled na konavosko polje još od vremena starih Ilira i Grka. A naši će vas Konavljani dočekati zdravicom, tipičnim predstavnikom ovoga kraja. U Konavlima gotovo svako selo ima svoju vrstu zdravice za vjenčanja, sprovode, sastanke i rastanka – ukratko, za sve ono što život čini životom.  Unatoč različitim stihovima, sve su konavoske zdravice jednake u svojoj poruci za dobre i sretne trenutke!

Kako najbolje uživati u ovoj prekrasnoj prirodi? Predlažemo vam jedinstvenu kućicu na drvetu, u kojoj ćete moći i noćite te se na takav način u potpunosti saživjeti s ovim krajem. Ili ste možda ljubitelj jahanja?  Odlično izdresirani konji nedaleko od ove kućice osigurat će nezaboravne trenutke s ovom plemenitom životinjom.

Čuvari tradicije

Konavle su tradicionalno bogati kraj Lijepe naše. KUD Čilipi već desetljećima najbolje promovira čuvene tradicionalne plesove, konavoski vez i nakit. Njegovi članovi zdušno pjevaju i ponosno nose svoje nošnje koje  su svjedok nekog drugog vremena. Biti član KUD-a Čilipi stvar je prestiža i časti.

Konavoski vez zaštićen kao hrvatsko kulturno dobro. Jeste li znali da je od davnina svaka djevojka plela svoj vez od malena? Ove tanke niti podsjećaju svojim sofisticiranim tkanjem i raskošnim koloritom na način života Konavljana. Vez je bio osobna karta svake žene. Iz njega se moglo razaznati njezin status – je li udana, zaručena, udovica, iz kakve je obitelji te još mnogo više.

Konavle su i kolijevka jedinstvenog nakita. Njegova ljepota i unikatnost je tolika da je često interpretiran i u modernoj inačici! Sve o prekrasnom vezu i nakitu možete saznati u obližnjem Muzeju.

Peka za svakog gosta

Meso pod pekom je pravi konavoski specijalitet. I ne samo specijalitet nego i odraz toga kraja. Naime, svaka konavoska kuća ima ognjište, svoj vrt i svoje životinje. Svaki će domaćin ponosno ugostiti svoga gosta upravo nudeći mu ovu slasnu deliciju. Za kraj, tradicionalni slatkiš od grožđa, žitarica i prirodnog slada zvan mantale osigurat će još više energije i slada.

Konavle su pravi mali raj, mjesto gdje se more stapa s planinom, bogato autohtonim običajima i raskošnog kolorita.  Istražite i vi ovo posebno mjesto Lijepe naše.

Sadržaj kreiran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.