Ne jedan, nego čak sedam razloga zašto je Međimurje hit jesenska destinacija

To su: Međimurska palača turizma, Riznica Međimurja u Čakovcu, mlinarska kuća Žabnik, Cimper, dom rudarstva, Med dvemi vodami, terme Sv. Martin i Centar dr. Rudolfa Steinera. Vidimo se!

Kao što i samo ime kaže, Međimurje se nalazi rijeka Mure i Drave, gdje Panonska nizina ljubi Alpe. Raznolika očuvana priroda, autohtona kuhinja te gostoljubiv mentalitet razlozi su zašto upravo ova hrvatska regija ima poseban čar. Krenimo redom istraživati sedam dragulja koji vas očekuju u Međimurju ove jeseni.

Međimurska palača turizma mjesto je koje okuplja sve ono po čemu je Međimurje karakteristično. To su popevke, arheološka i sakralna baština, mlinovi na Muri, ali i ispiranje zlata na Dravi. Osobito se izdvaja postav o Starom gradu Zrinskih, kulturi vina te tradicionalnoj gastronomiji ovog kraja.

”Ovaj visitor centar posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji, te ga mi kao Turistička zajednica Međimurske županije predlažemo kao prvu točku s koje treba krenuti istraživati naše Međimurje” – rekao je Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije.

Eksponat iz Međimurske riznice turizma

U Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ u starom gradu Zrinskih u Čakovcu, možete vidjeti sva zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja te vjerovanja i predaje. Postav je predstavljen na inovativan i moderan način. Tamo povijest uistinu dobiva novu dimenziju.

“Trenutno je 13 registriranih nematerijalnih kulturnih dobara: medičarski obrt, umijeće izrade  tradicijskih dječjih igračaka, međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja, Štrigovska skupina govora, Svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko lončarstvo, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata te Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa, Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Na dio postava o zaštićenim kulturnim dobrima nastavlja se dio o usmenoj tradiciji”  kaže Ines Virc, koja se brine o ovom kulturnom blagu.

Riznica Međimurja Čakovec

Jeste li znali da je upravo mlinarska kuća Žabnik najsjeverniji objekt u našoj zemlji? Nalazi se na samo 5 minuta od centra Svetog Martina. Energizirajući labirint ljubavi na otvorenom, dječje igralište te stari mlin i skela koji su i danas u funkciji učinit će posjet ovoj kući osobito uzbudljivim.

Mlinarska kuća Žabnik

Nedavno otvoren spomen dom rudarstva Cimper u Murskom Središću podsjetnik je na nekada važnu industrijsku aktivnost ovoga kraja.  “Da biste vidjeli kako su rudari nekad radili, vrijeme je da na glavu stavite kacigu, a kroz mrak ovog postava prođete s upaljenom rudarskom lampicom” – rekao je Zoran Turk, domaćin ovoga mjesta na kojem možete saznati sve o ugljenu.

Rudnik Cimper

Rijeke Mura i Drava oblikovale su Međimurje i njegov mentalitet. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu je svojevrsni hommage utjecajima ovih dviju rijeka, mjesto gdje ćete čuti legendu o dravskom vodenjaku, saznati tko su fljojsari te koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem.

Med dvemi vodami

Prvi Healthness Resort u Europi, Terme Sveti Martin mjesto je opuštanja i odmora u vrhunski uređenom ambijentu i prvoklasne usluge već više od sto godina.  “Resort je svoje temelje pronašao u antropozofiji dr. Rudolfa Steinera. Njegovo istraživanje duhovne stvarnosti i holistička filozofija isprepliću se u cijelom resortu, čak i u biodinamičkom vrtu punom zdravog organskog povrća, voća i začinskog bilja, kao i u kompleksu termalnih bazena „The Temple of Life“ izgrađenih u skladu s holističkom filozofijom” – rekla je Jelena Petrošanec iz ureda za marketing ovog wellness kompleksa. Ponuda ovog resorta obuhvaća apartmansko naselje i hotel s 4 zvjezdice. Kuriozitet: ljekovita voda je stara čak 43.000 godine i bogata je litijem, selenom i kalijem.

Dr. Rudolf Steiner, Jedan od najvećih duhova u recentnoj povijesti čovječanstva, utemeljio je antropozofiju – znanost o čovjeku osjetilnom i nadosjetilnom biću. Rođen je u Donjem Kraljevcu, malom međimurskom naselju. Upravo se tamo smjestio i Centar dr. Rudolfa Steinera. Misija centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera gdje je fokus na biodinamičkoj poljoprivredi.

Knjižnica Dr. Rudolf Steinera

Vidimo se u Međimurju ove jeseni?