Doživi domaće – Šibenik i Tribunj

Šibenik i Tribunj

Šibensko zaleđe oduvijek je bilo bogato vodom. U svima poznatom Nacionalnom parku Krka, skrio se manje poznati Roški slap. Ako vas voda sama po sebi ne fascinira, posjetite Tribunj i probajte najzdraviju ribu na svijetu.

Teško je opisati riječima svu ljepotu zaleđa središnjeg dijela dalmatinske obale. Ovdje je priroda bila široke ruke. Podarila je stanovnicima bogatstvo flore i faune kakva se rijetko nađe u dalmatinskom kršu.. Posjet Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka nemojte zaobići. Ljepota vode koja će vas dodatno rashladiti u toplim ljetnim danima, šetnja, istraživanje skrivenih kutaka, i pritoka, proučavanje leptira i ptica, melem su za umorne oči. A ako vas ništa od ovoga još nije privuklo, sigurno nećete odoljeti vrhunskom pršutu, domaćem siru iz mišine, domaćim rajčicama i maslinovom ulju. Tu ćete imati i jedinstvenu priliku isprobati lokalna vina, puna okusa i mirisa, toliko dobra da ćete koju butelju poželjeti ponijeti i svojim prijateljima.

Ako se želite penjati po stijenama, okušati svoju hrabrost spuštajući se na zip-lineu, osvojiti poznatu “via Feratu” ili jednostavno samo šetati i upijati pogled oko sebe posjetite kanjon rijeke Čikole. Čikola je najduži pritok rijeke Krke. U ljetnim mjesecima postane tek običan potok. Ponekad jednostavno presuši u vrelini dalmatinskog krša.

Tribunjski magarci

Ako želite neobično društvo, posjetite farmu magaraca u neposrednoj blizini Tribunja. Možete ih dragati, hraniti, družiti se ili se jednostavno natjecati u “njakanju”.  Ako vam ni to nije dovoljno, pogledajte tradicionalnu trku magaraca. Ova neobična trka se održava svako ljeto u Tribunju. Navijajte glasno za svog četveronožnog favorita.

Tribunj je poznati ribarski gradić. Počastit će vas onako kako najbolje zna: ne onom skupom i ekskluzivnom ribom koja završava u skupim restoranima, već inćunima i srdelama na nekoj od lokalnih ribarskih večeri. Uz zdravu ribu i domaće vino uz klapsku pjesmu kao kulisu, večeri ispunjene starim i novim prijateljima bit će upravo onakve kakve bi trebale biti.