Doživi domaće – Podravina

Podravina

Pravo je vrijeme za istraživanje. Škola je završila, a svi željni nove avanture iskoristili su prvi sunčani vikend za kratko putovanje. Nova i dovoljno neistražena destinacija, Podravina, nametnula se sama po sebi. Kratka vožnja iza koje slijedi druženje s pticama, posjet pustinji i neobična naivna umjetnost. Idealno i za velike i za male putnike!

Na putu u Podravinu jedna od stanica koje nikako ne smijete propustiti je Dravska priča. U bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića u naselju Noskovci u općini Čađavica danas je pretvoreno u Posjetiteljski centar kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. U obnovljenom  i suvremeno opremljenom objektu, smješteni su uredi, prostori za prezentaciju i edukaciju, bio–istraživačka stanica. A ako ovdje želite i prespavati centar raspolaže s ukupno 34 kreveta. Uključiti se možete u mnoge radionice i školu u prirodi, te upoznati biljne i životinjske vrste ovoga kraja.

Naivna umjetnost

Podravina je poznata i po velikanu naše književnosti, poznatom hrvatskom pjesniku Petru Preradoviću čiju kuću možete obići uz stručno vodstvo. A ako više volite slikarsku umjetnost posjetite galeriju naivne umjetnosti Hlebine koja djeluje kao stalni muzejski postav zahvaljujući donacijama našeg poznatog umjetnika Ivana Generalića. Njegov opus ali i mnogobrojna djela druge i treće generacije slikara naivaca privlače poklonike ovog vida umjetnosti iz čitavog svijeta.

Za posjet pustinji ne morate otputovati u Sjevernu Afriku. Dovoljno je posjetiti Đurđevačke pijeske, neobičnu “hrvatsku Saharu”. Osim u čak 300 vrsta leptira, možete uživati i u zoološkom vrtu čiji su glavni stanovnici – deve! A što drugo kada ste u pravoj pustinji i očekivati.

Težački doručak

Kada se umorite od životinja, edukacije, umjetnosti, prirode i sveg ovog prirodnog i kulturnog bogatstva koje vas okružuje, posvetite se onom gastronomskom. Težački doručak i nije tako teško naći jer gotovo sva gospodarstva pripremaju tradicionalna jela koja su se nekada konzumirala na dnevnoj bazi. Okusi i mirisi pogačica s čvarcima, domaćeg kruha s masti, kulena, zelenih mlinaca i „tački“ sa sirom, ali i meso pripremljeno na različite načine, otkriti će vam sve bogatstvo podravske gastronomije.