Doživi domaće – Gorski Kotar

Doživi domaće, Gorski Kotar

Kada vam dosade nesnosne ljetne vrućine, uputite se u Gorski Kotar, zelena pluća Hrvatske. Osim svježeg planinskog zraka, u ovom kutku Hrvatske čekaju vas brojna prirodna, kulturna i gastronomska iznenađenja

 

Krenimo u povijest!

Upoznajmo se s dvije povijesne hrvatske obitelji: Zrinskim i Frankopanima. Interpretacijski centar Čabar samo je dio rute “Putovima Frankopana”. Ona se sastoji od 8 interpretacijskih centara. Postav u svakom centru je posvećen jednom dijelu života i djelovanja slavne obitelji. Centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo.

Obogaćeni povijesnom pričom, uronite u neku od prohladnih, kristalno čistih rijeka Gorskog Kotara. Ovaj puta predstavljamo vam kupalište Klanac kraj Vrbovskog. Da, morat ćete skrenuti s autoputa no, ali prava ljepota jedino je tako vidljiva. A osvježenje je u vrućim ljetnim danima, jednostavno, nezamjenjivo. Dobro se ohladite, jer će vas ugrijati ono što slijedi: promatranje medvjeda!

Bear watching

Za “bird watching” ste sigurno čuli, a za “bear watching”? Ako još niste, na pravom ste mjestu, jer Gorski Kotar je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje ih možete promatrati. Temperaturu diže već sama činjenica da je najveća “zvijer” s ovih prostora negdje oko vas, ali iščekujući je, u za to posebno izgrađenoj promatračnici, osjećat ćete se potpuno zaštićeno. Kada se pojavi, a kažu da je to u 95% slučajeva, “zvijer” se pretvara u brižne roditelje s malim medvjedićima, koji iz zaštićene promatračnice ne izgledaju nimalo opasno. Razigrana medvjeđa obitelj uveseljavat će vas točno toliko koliko će joj trebati da pojede sve one “medvjeđe” poslastice koje ste joj donijeli. Od tog prizora i sami ćete ogladnjeti. Zato čim nestanu s vidika, požurite u neki od lokalnih restorana na lovački gulaš s  knedlama, domaći sir, kobasice, pesto od medvjeđeg luka po kojem je ovaj kraj poznat. a na kraju, uživajte u 100% prirodnim šumskim borovnicama u najboljoj štrudli na svijetu!