Hrvatska uz Italiju vodeća destinacija Austrijanaca u 2024

Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije. Jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja. Naime, prema rezultatima istraživanja Reisemonitoring 2024, koje je proveo ÖAMTC, austrijski nacionalni auto-moto klub. Hrvatska i dalje zauzima sam vrh najpopularnijih inozemnih odredišta Austrijanaca za odmor i turistička putovanja.

Hrvatska ponovo prepoznata od strane Austrijanaca

Rezultati ovogodišnje renomirane ankete pokazuju da je naša zemlja ponovo zauzela status vodeće inozemne destinacije Austrijanaca. Činjenica je da Austrijanci već dugi niz godina prepoznaju kvalitetu ukupne hrvatske turističke ponud. Osobito kada je riječ o odmoru na obali, a sve više otkrivaju i naš kontinent. Svemu tome uvelike pridonosi naša kvalitetna prometna povezanost s naglaskom na cestovne pravce, a ne smijemo zanemariti ni brojne prednosti koje smo dobili ulaskom naše zemlje u Schengen, čime smo postali još pristupačniji i dostupniji našim najbližim susjedima”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Osim popularnosti destinacija, istraživanje Reisemonitoring 2024 obuhvatilo je i druge navike i trendove Austrijanaca u industriji putovanja. Tako su rezultati utvrdili da njih čak 95 posto planira ljetni odmor. Najviše priklonjeni odredištima na kojima se mogu kvalitetno opustiti i provoditi vrijeme s obitelji. Nadalje, kada govorimo o vrsti prijevoza kojim se Austrijanci najviše koriste na odmoru, pokazalo se da obitelji s djecom obično preferiraju privatni automobil (82%), dok samci češće koriste vlak (38%).

„Iznimno smo ponosni na rezultate koji potvrđuju kako smo unatoč konkurenciji zadržali poziciju Hrvatske kao jedne od omiljenih destinacija Austrijanaca. Takva pozitivna naklonost Austrijanaca prema hrvatskim turističkim odredištima ponajviše proizlazi iz ključnih aduta naše zemlje kao što su more, sunce i prirodne ljepote“. Zaključio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, nadodavši kako je Hrvatskoj na ovome tržištu najveći konkurent Italija.

Dosadašnjem dijelu godine, prema podacima sustava eVisitor, Austrijanci u Hrvatskoj ostvarili rast od 14 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Najviše su noćenja ostvarili u Istri i na Kvarneru, a među popularnijim destinacijama su im Poreč, Rovinj, Opatija i Umag.