Sukhothai- najstarija prijestolnica očaravajućeg Tajlanda

Sukhothai

Sukhothai je pun povijesnih mjesta koja odražavaju slavnu civilizaciju nekadašnje prijestolnice

Moja pustolovina je započela u mjestu Sukhothai i to sve zahvaljujući jednoj maloj putničkoj agenciji. Nigdje, ali baš nigdje na svijetu nije mi se dogodilo da mi u nekoj maloj, usputnoj „putničkoj agenciji“ (prostoriji s jednom osobom i kompjuterom), organiziraju 21 dan putovanja zemljom precizno do
najsitnijeg detalja, koji ni u jednom jedinom trenutku nije „omanuo“ ni za 5 minuta. Zato uvijek postoji prvi put! Inače ne putujem organizirano i preko agencije, pogotovo na destinacijama poput Tajlanda
i pogotovo kad imam dovoljno vremena na raspolaganju. Ali ovoga puta, ni tri tjedna nisu se činila dovoljna.

Ne bi li maksimalno iskoristila vrijeme, uputila sam se u agenciju da vidim što nude. Ponajviše zbog prijevoza i da shvatim kako što više vidjeti. I to od sjevera pa skroz do juga u vremenu koje sam imala na raspolaganju. Kroz priču jedne malene djelatnice putničke agencije, shvatila sam da mi ona slaže pravi plan i to do najsitnijih detalja. Od samog taxija koji će me danas odvesti na stanicu vlaka prema Sukhotaiu, do karte za vlak i taxija koji će me pokupiti na stanici i odvesti u hotel. Nisam mogla vjerovati da je uspjela do u detalje organizirati (i samo 24 sata) moje putovanje iz Bangkoka.

U počast agenicij

Činilo mi se nemogućim da bi isto mogla učiniti za svaki dan mog boravka (narednih 21 dana) koji sam namjeravala provesti na Tajlandu. A ona je učinila upravo to! Slagala je priče, itinerar i kuvertice, desetke bijelih kuvertica koje je poslije povezivala u snopove kuvertica koje su se odnosile na svaki pojedini dan, a na svakoj je ukratko napisala uputu, i unutra ubacila kartu, rezervaciju ili voucher uz kontakt podatke, adresu ili satnicu. Izašla sam od nje nakon sat vremena s kompletnim dnevnim planovima i s oko 3 kile bijelih kuvertica. Više iz zezancije, nego misleći da će to, eto, biti baš tako savršeno organizirano, započela s kuvertom broj 1, na dan broj 1 na kojem je pisalo Bangkok – Sukhothai.

Najstariji grad na Tajlandu

Sukhothai je mali gradić koji se nalazi na sredini između Bangkoka i Chiang Maija i nije toliko posjećen jer se nalazi izvan uobičajenih turističkih ruta. Međutim, njegova je važnost za Tajland golema. Sukhothai je bio prva prijestolnica bivšeg kraljevstva Tajlanda i jedno od njegovih najranijih povijesnih naselja prepun drevnih ruševina koje su nekada bile biser ove zemlje. Izvorno provincijski grad unutar kmerskog carstva sa sjedištem u Angkoru, Sukhothai je u 13. stoljeću stekao neovisnost i postao glavni grad prve ujedinjene i neovisne države Tai u današnjem tajlandskom slivu rijeke Chao Phraya.

Za vrijeme trećeg vladara kraljevstva, kralja Ramkhamhaeng, koji je zaslužan za stvaranje tajlandske abecede i koji je proširio Sukhothaijevu hegemoniju sjeverno u dio koji sada nazivamo Laos, zapadno do Andamanskog mora i južno na Malajski poluotok, doživljava svoje zlatno doba. Priča se da je drevni grad imao oko 80.000 stanovnika. Njegov arhitektonski razvoj započeo je također pod Ramkhamhaengom. A dosegao vrhunac u drugom dijelu 14. stoljeća, kada je izgrađena većina njegovih hramova.

Nakon 1351., kada je Ayutthaya osnovana kao prijestolnica moćne suparničke dinastije Tai, Sukhothaijev imperijalni utjecaj počeo je slabjeti, a 1438. grad je osvojen i uključen u kraljevstvo Ayutthaya. Smatra se da je Sukhothai napušten u kasnom 15. ili ranom 16. stoljeću.

Sukhothai danas

Sukhothai je proglašen dijelom UNESCO-ve svjetske baštine 1991., a danas je podijeljen na dva dijela – Stari Sukhothai i Novi Sukhothai. Moderni grad Sukhothai leži na rijeci Yom, udaljen oko 13 km cestom od povijesnog područja, u rijetko naseljenoj regiji u kojoj se uzgaja riža. Glavne djelatnosti su obrada drva, tekstila i metala, ribarstvo te proizvodnja odjeće i prehrambenih proizvoda. U novom dijelu hoteli su jetiniji i brojniji, pa se tamo putnici više zadržavaju. Ipak fali mu ono malo duše koja ni malo ne manjka Starom Sukhothaiu, koji prepun šarma i karaktera i sa svojim drevnim ruševinama ima ono nešto osvaja na prvu.

Ljepote mjesta Sukhothai i okolice

Sukhothai je pun povijesnih mjesta koja odražavaju slavnu civilizaciju nekadašnje prijestolnice koju naše generacije moraju očuvati za budućnost. Upravo zato je u 1970-ima vlada Tajlanda, uz pomoć UNESCO-a, krenula u restauraciju drevnog grada. Rezultat tih napora je Povijesni park Sukhothai, na 70 četvornih kilometara otvoren u kasnim 1980-ima u kojem posjetitelji mogu otkriti veličanstvenost nekadašnjeg
Kraljevstva Sukhothai.

Unutar arheoloških nalazišta mogu se vidjeti vrhunske palače, hramovi – drevna vjerska mjesta okružena opkopima i drevnim gradskim zidinama, jezerca i relikvijarni spomenici ovog velikog grada. Iako nije velik kao poznatiji Angkor Wat u Kambodži, ipak je prelijepo mjesto za posjetiti, pogotovo u vrijeme zalaska sunca. Ruševine drevnog grada okupane zalazećim suncem predivna su slika. Park je prilično malen i najbolji način da ga se obiđe je unajmiti bicikl, koji možete unajmiti u blizini ulaznih vrata. Park se nalazi na kraju glavne ceste u starom Sukhothaiju. Možete ga obići za 2-3 sata – ako ste u žurbi, a ako vas očara, pogotovo u doba zalazećeg sunca, možete tamo provesti i cijelu večer.

Očaravajuća priroda i drevna iskustva

Svakako trebate posjetiti Nacionalni muzej Ramkhamhaeng koji sadrži izvanrednu zbirku umjetnosti i obrta Sukhothaija, uključujući kipove i slike Bude. Važna mjesta unutar starih gradskih zidina uključuju i Wat Mahathat. Riječ je o kraljevskom hramu s ogromnim chedijem izgrađenim za smještaj relikvija Bude donesenih sa Šri Lanke. Wat Traphang Thong ili Hram zlatnog jezera i Wat Traphang Ngoen na Srebrnom jezeru koji je i poprište festivala Loi Krathong.

Pogledajte ljepotu Phra Achana ili Bude koji govori u Wat Si Chumu ili odajte počast Wat Mahathatu koji ima pagodu u obliku stupe koja je jedinstvena umjetnost kraljevstva Sukhothai. Kao i drugim važnim hramovima u pokrajini kao što su Wat Phra Prang i Wat Chang Lom. Trenutak za pamćenje je i svjedočenje dijeljenju milodara kod glavnog hrama Wat Traphang Ngoen u starom Sukhothaiju. Redovnici ranom zorom izlaze na ulicu i prolaze preko lijepog drvenog mosta koji povezuje ulicu s hramom. Tajlanđani kleče i nude darove redovnicima. Svakako dođite oko 6 ujutro ili barem 30 minuta prije izlaska sunca kako biste zauzeli dobro mjesto.

Nakon što je kralj Sri Indrathit u 14. stoljeću poslije Krista oslobodio Sukhothai od Kmera, kralj je prihvatio oblik budizma temeljen na šrilankanskoj školi. U ovom razdoblju došlo je do brzog razvoja
statua Sukothai Bude tj. “Hodajućeg Bude” koji je izvorna kreacija škole Sukhothai.

Osim drevnih mjesta, pokrajina Sukhothai ima i zanimljive turističke aktivnosti. Poput promatranja cvijeća nevena u punom cvatu na poljima nevena Ban Pak Khwae. Kao i spektakularnu ljepotu tijekom Loy Krathong festivala, posjete noćnoj tržnici u blizini Povijesnog parka ili obližnjem Nacionalnom parku
Ramkhamhaeng gdje su šume i brda u kombinaciji s arheološkim nalazištima i zanimljivim ruševinama pravi spektakl.

Tekst i fotografije: Damjana Domanovac