Getaway u očaravajući Novi Sad za bogatu gastro ponudu

Novi Sad

Koja je vaša prva asocijacija kada netko spomene Novi Sad?

Naša je Đorđe Balašević i tekst njegove pjesme „Al se nekad dobro jelo, baš…“. Novi Sad je upravo poznat po gastro ponudi. Nije se samo nekad dobro jelo, već se i sada odlično jede u novosadskim restoranima. A kada tome pridodamo i tračak kulture i šetnju šarmantnim gradskim ulicama – asocijacija može biti odlično proveden vikend. Šteta što nas u ovo kasno doba godine vrijeme nije poslužilo, ali dio zadanog programa je ipak odrađen.

Putovanje u Novi Sad motivirano je uz gastronomiju i isprobavanje svih onih delicija o kojima se nadaleko šuška. Kakav je problem prijeći 380 kilometara za prave gurmane ako vas s druge strane puta čeka, na primjer, sladoled od ajvara ili teleći obrazi pripremani 16 sati?

Novi Sad: praznik za nepce

Kad smo stigli počastili smo se odličnom večerom u restoranu Project 72. Prostor koji njeguje duh vojvođanske gostoljubivosti i vrijednost posebnosti svake namirnice. Koncept root-to-leaf kada su u pitanju namirnice biljnog porijekla ili nose-to-tail kada se radi o mesu ovdje su prioritet, jer sve treba biti iskorišteno. Tako su oživjeli stara, pomalo zaboravljena jela dajući im dozu vlastite kreativnosti pritom utječući na svijest ljudi o tome da hranu nije potrebno bacati, već da je sve iskoristivo.

Gastro kreacije

Predjelo u obliku sladoleda od ajvara serviranog s kruhom od rogača, kozjim sirom i krekerom sa sjemenkama ili gratinirane guščje jetre uz karameliziranu breskvu možete probati samo ovdje. Za glavno jelo izabrali smo pačja prsa s pečenim batatom i sosom od pasjeg trna te kroketom od pačjeg mesa i teleće obraze s pire krumpirom i glazurom od mladih mrkvica. A desert!!! Praznik za sve slatkoljupce. Sutlijaš sa sezonskim voćem i pjenicom od mente i čokoladni tart – ne znam što je bilo bolje!

Prijedlog više

Da ne ispadne da smo u Novi Sad došli samo zbog gastronomije, posjetili smo i izložbu jednog od najpoznatijih slikara ovih prostora, Uroša Predića u Galeriji Matice Srpske. Vrijednost ove izložbe nije samo u Predićevim djelima, već i u činjenici da je postav prilagođen osobama s fizičkim i intelektualnim invaliditetom. Zanimljiva je i sama priča o slikaru koji je svoj prvi rad, imaginarni svijet koji nije poznavao jer je odrastao na selu, u Orlovatu, naslikao već u dobi od 11. godina. Toliko jasan prikaz dalekih krajeva o kojima je samo čuo priče kroz prizmu relativno malog djeteta, stvarno je fascinantna.

Kratka šetnja gradom

Nakon malo kulturnog sadržaja, prošetali smo i ulicama grada. Bez obzira na loše vrijeme koje nas je pratilo cijeli vikend našeg boravka u Novom Sadu, grad je živio. Tome je doprinijela i crnogorska gradska glazba i mažoretkinje na glavnom gradskom trgu kao i nastup folklornog ansambla iz Crne Gore oko kojeg su se okupili brojni građani. Ipak, Crna Gora je zemlja partner Novosadskog sajma turizma pa nije ni čudo da su se potrudili oko vlastite prezentacije. Kratki boravak u Novom Sadu završili smo kratkim istraživanjem Nacionalnog parka Fruška Gora.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar