Curacao – za dočarati ovo mjesto potrebne su sve dugine boje

Curacao

Uz kristalno plavo more i zlatne, prekrasne plaže, Curacao ima i pošarane, raznobojne, vesele fasade glavnog grada Willemstada i prepoznatljivu plavu boju slavnog pića koje ime dijeli s otokom

Prilika za put na Karibe i na Curacao došla je iznenada. Jednu srijedu navečer s pozivom i pitanjem: “Imaš priliku ići na Karibe, ali moraš odlučiti odmah, let za Miami je u ponedjeljak, hoćeš?”. Deset sekundi kasnije mobitel je gorio od poziva kako bih sve organizirala na vrijeme. Deset dana kasnije bućkala sam noge u Karipskom moru ispijajući koktel.

Nacrtani Curacao

Od cijelog puta, Curacao mi je ostavio najjači dojam. Dok nas je Aruba počastila pljuskom vrlo kratko po dolasku i tako uništila prvi dojam, Curacao nas je dočekao predivnim, sunčanim jutrom. Odmah po dolasku, u Willemstadu smo dobili veselu i šarenu dobrodošlicu u obliku suncem okupanih raznobojnih kućica poredanih uz obalu. Ovaj glavni grad izgleda kao nacrtan, a zanimljiva arhitektura razlog je zbog kojeg je grad pod zaštitom UNESCO-a. Budući da smo jutra namijenili uživanju na plažama. Odgodili smo razgledavanje grada i krenuli u potragu za našim mjestom pod suncem.

Po meni, nema boljeg od ranojutarnjeg odlaska na plažu, na kojem god moru ili oceanu se našli. Odabir baš tog dijela dana za plaže na Curacau bio je pun pogodak. Više se i ne sjećam kako smo odabrali dio otoka na koji ćemo otići. Možda po preporuci taksista, no sva očekivanja bila su nadmašena. Plaže jugoistočno od Willemstada doista su kao iz snova. Kako smo stigli vrlo rano, doživjeli smo taj dio bez ijednog drugog turista. Red mora, red plaže pa red restorana i “birceva” zvuči prilično hektično, ali s obzirom da smo stigli dovoljno rano, guštali smo u potpunom miru i tišini.

Za sjedište smo odabrali birc na plaži koji je imenom savršeno odgovarao našim željama – Chill Beach Bar & Grill. Lounge stolce uronjene u more, šarene hammock ležaljke u hladu, ražnjići od škampa i ledena osvježavajuća pića… raj na zemlji. Jutra je ovdje idealno provesti u izležavanju, kupanju te ljuljanju u visećim ležaljkama. Mi smo našem ljenčarenju dodali igranje jamba i grickanje raznih snackova s roštilja. Društvo bi nam tu i tamo došao praviti veliki gušter prugastog repa.

Uživanje na plaži

More je na Curacau kristalno čisto, ne pretjerano toplo, a plaže savršeno čiste. Meki pijesak, nježne krem boje potpuno je različit od onoga na pješčanim plažama na Jadranu. Tropska klima na Karibima iznimno je ugodna, toplo je tijekom cijele godine, niska je razina vlage u zraku, a tijekom dana povremeno pušu lagani povjetarci. Iako smo većinu dana proveli na suncu, uz naravno štit u obliku krema i šešira, nikada nam nije bilo nepodnošljivo vruće.

Kako dan odmiče, ležaljke se polako popunjavaju, a do popodne ovaj dio otoka postaje popularno odredište za ručak na plaži. Tu se nalaze i brojni resorti i klubovi, no plaža Seaquarium je toliko velika da se sve dobro razmjestilo pa se ne osjeća prenatrpanost plaža ili neugodna gužva. Pronaći se mogu i teretane na otvorenom, mjesta za iznajmiti kajak i ostalu opremu za vodene sportove, brodići za plovidbu oko otoka, aquapark, a kako ime i govori, tu je i Curacao Sea Aquarium… U svakom slučaju, ako ste više za akciju, a manje za chillanje, mogućnosti su brojne.

Otok obiluje besprijekornim uvalama s nestvarno lijepim plažama, stoga ćete lako odabrati idealan odnos mira i raspoloživog sadržaja. Uključe li se u računicu i privatne plaže hotela, na Curacau je preko 40 plaža. Njihov raspon uistinu je širok pa možete jedan dan provesti plešući na plaži uz klupsku glazbu, a drugi provesti na usamljenom zaljevu uz društvo samo svoje knjige. Imena plaža lako saznate kratkim pretraživanjem interneta, no svakako valja izdvojiti jednu posebnu plažu. Divna, pitoreskna plaža koju nazivaju Castaway Beach, nalazi se na nenaseljenom otoku Mali Curacao i dostupna je samo brodićem. Idealna je destinacija za jednodnevni izlet i svakako vrijedi drndave plovidbe 13 kilometara koliko je mali otok udaljen od najjužnijeg rta “glavnog” Curacaa. Na otoku se nalazi nekoliko oronulih olupina broda te veliki, stari svjetionik.

Nizozemsko nasljeđe

Zemlju Curacao čine samo ova dva otoka – Curacao i Mali Curacao, a do 2010. godine bila je dio Nizozemskih Antila. Nakon odluke o dobivanju teritorijalne autonomije, Curacao postaje samostalno područje u okviru Kraljevine Nizozemske. Nizozemsko nasljeđe vidi se u arhitekturi, u poredanim raznobojnim kućicama koje su ovdje obojane pastelnim i jarkim tonovima. Otok je razvio vlastitu bogatu kulturu, a uz nizozemski, službeni je jezik papiamentu, mješavina portugalskog, španjolskog i nizozemskog. Engleski je zbog turizma široko poznat, a s obzirom da je otok vrlo blizu Južnoj Americi, često se može čuti i španjolski jezik. Najbliža obala udaljena je 60 kilometara – Venezuela i Kolumbija. U blizini Curacaa nalaze se još dva karipska otoka – Aruba i Bonaire, a zajedno su poznati kao ABC otoci.

Tekst i fotografije: Petra Rožman