Austin, Teksas – kulturno središte sa skoro milijun stanovnika

Austin

Sa svojih gotovo milijun stanovnika, Austin je jedan od najbrže rastućih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama

Austin je osnovan 1839. godine, a ime je dobio po Stephenu F. Austinu poznatijem i kao “otac Teksasa” zbog svoje uloge u naseljavanju Teksasa. Tijekom godina, Austin je postao političko, obrazovno i kulturno središte države. Imao je važnu ulogu u borbi za neovisnost Teksasa od Meksika.

Područje oko današnjeg Austina bilo je naseljeno indijanskim plemenima,uključujući Comanche i Lipan Apache. Prvi europski doseljenici stigli su u ovo područje u 1830-ima. Tijekom 1835. i 1836. godine, nakon bitki kod Alama i kod San Jacinta, Austin je postao glavni grad Republike Teksas 1839. godine. Odluka o premještanju glavnog grada iz Houstona donesena je zbog želje da se stvori novo središte koje bi bilo manje izloženo napadima meksičke vojske.

Tijekom 20. stoljeća, Austin je doživio ubrzani razvoj. S dolaskom naftne industrije i tehnološkog sektora (“Silicijske koče”, gdje su se smjestile brojne tehnološke tvrtke), grad je naglo izrastao i dobio gospodarsku važnost.

State Capitol kao najpoznatija atrakcija

Glavni gradski landmark i najpoznatija građevina je zgrada parlamenta, poznata kao State Capitol. Ova prekrasna zgrada u kojoj se nalazi sjedište vlade Texasa, završena je 1888. godine i jedna je od najvećih zgrada parlamenta u SAD-u. Posjetitelji mogu razgledati unutrašnjost zgrade, posjetiti senatsku i predstavničku dvoranu te se diviti arhitekturi koja kombinira elemente talijanskog renesansnog stila.

Mnogobrojni muzeji u gradu Austin

Muzeji u Austinu pružaju fascinantan uvid u povijest, umjetnost i znanost. Blanton Museum of Art ima značajnu zbirku umjetničkih djela, uključujući i remek-djela europskih majstora. Bullock Texas State History Museum je mjesto na kojem možete saznati više o povijesti Texasa kroz interaktivne izložbe. U The Contemporary Austin možete uživati u suvremenoj umjetnosti u prekrasnom prirodnom okruženju. Ljubitelji prirodnih znanosti mogu posjetiti The Thinkery, interaktivni muzej za djecu i obitelji, koji promiče kreativno razmišljanje i eksperimentiranje.

Bogata gastronomska scena

Gastronomska scena u Austinu također je impresivna. Grad je poznat po svojoj jedinstvenoj mješavini tradicionalne teksaške kuhinje i utjecaja drugih kultura. Možete kušati ukusna jela poput barbecuea, brisketa, tacosa, tex-mex specijaliteta i kreativnih fusion jela. Kao i sve popularnijih veganskih i vegetarijanskih opcija. Mnogi restorani u Austinu koriste lokalne i organske sastojke. Često promiču održivu prehranu poput Odd Duck restorana koji prakticira koncept “farm-to-table”. Jedan od najpoznatijih restorana koji nude jela s roštilja je Franklin Barbecue. Njihov brisket je toliko slavan, da posjetitelji često stoje u redu satima kako bi ga kušali. Restoran je dobitnik brojnih priznanja i često se spominje kao jedan od najboljih barbecue restorana u Teksasu.

La Barbecue je još jedan popularan restoran s jelima s roštilja. Meso koje pripremaju (svinjska rebra, pileća krila i kobasice) je ukusno dimljeno i vrhunske kvalitete. Ako pak želite probati neku od svjetski poznatih kuhinja preporučujemo Uchi. Riječ je o luksuznom restoranu koji nudi modernu japansku kuhinju ili talijanski restoran Bufalina poznat po autentičnoj napolitanskoj pizzi. Kažu da se ovdje jede najbolja pizza u Austin. No, kako smo mi pobornici onoga da jedemo tradicionalnu lokalnu hranu, pizzu nismo probali. Tu je i Elizabeth Street Cafe, šarmantan restoran koji kombinira francusku i vijetnamsku kuhinju. Njihova jelovnik nudi širok izbor jela poput bageta, pho juhe, bánh mija i francuskih peciva.

Austin je poznat po svojim brojnim gastronomskim festivalima, poput Austin Food + Wine Festivala, koji slave bogatstvo hrane i pića koje Austin nudi.

Život uz rijeku

Kroz sam centar grada protječe rijeka Colorado koja svojim stanovnicima (ali i gostima grada) pruža obilje zabave u obliku sportskih i kulturnih aktivnosti, te skrivenih “zelenih kutaka” za savršen odmor od gradske vreve.

Stanovnici i posjetitelji mogu uživati u vožnji kajaka, kanua ili paddleboarda niz rijeku, istražujući slikovite dijelove grada iz jedinstvene perspektive. U Austinu možete plivati i pecati u samom centru grada, ili jednostavno šetati, trčati ili biciklirati po Trail Lady Bird ili kako je neki nazivaju i Hike and Bike Trail. Staza koja se proteže uz samu rijeku duga je oko 16 kilometara i nudi prekrasne poglede na prirodne ljepote i gradsku arhitekturu iz sasvim nove perspektive. I mi smo prošetali stazom i doživjeli “bliski susret” s dvije nestašne guske koje su prepriječile put svima ljuteći se na sebe i druge što su se izgubile među mnoštvom šetača.

Uz obalu rijeke, postoje brojni riječni parkovi i zelene površine koje pružaju mjesto za odmor i rekreaciju. Zilker Park je jedan od najpopularnijih, s prostranim travnjacima, stazama za šetnju i trčanje, piknik područjima i prekrasnim pogledom na rijeku. Barton Springs Pool je prirodni bazen smješten u Zilker Parku i možda njegovo najpopularnije mjesto koje privlači posjetitelje kristalno čistom vodom.

Rijeka Colorado je tijekom godine domaćin raznim događanjima i festivalima. Koncerti na otvorenom, umjetničke izložbe, vatrometi i razni kulturni festivali održavaju se uz rijeku, privlačeći stanovnike i posjetitelje da uživaju u zabavi na otvorenom u prekrasnom okruženju.

Uz rijeku se nalazi i mnogo popularnih restorana, barova i terasa s prekrasnim pogledom na grad koji su iznimno popularni i preporuka je unaprijed i na vrijeme rezervirati stol.

Austin – Glazbena scena

U drugoj polovici 20. stoljeća, Austin je postao poznat po svojoj živoj glazbenoj sceni, a često ga nazivaju “živom glazbenom prijestolnicom svijeta” koja obuhvaća razne žanrove poput rocka, bluesa, countryja i alternativne glazbe. Mnogobrojni klubovi i barovi između Ulice 6th Street i South Congress Avenue svakodnevno nude koncerte uživo, ugošćujući svakodnevno poznate i manje poznate lokalne i svjetski poznate glazbenike. Najpoznatiji je festival SXSW (South by Southwest), koji se održava od 1987. godine, a kada za vrijeme njegovog održavanja Austin postaje epicentar svjetske glazbene industrije, privlačeći izvođače i posjetitelje iz cijelog svijeta.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar, Damjana Domanovac