Bjelašnica – očaravajuće vizure i svježi planinski zrak

Bjelašnica

Bjelašnica uistinu nudi sve, od adrenalinskih aktivnosti i predivnih skijaških staza za sve željnih avantura do luksuznih odmorišta i mirnih autohtonih sela za sve željnih odmora

Ovo manje poznato skijaško odredište nalazi se na olimpijskoj planini u Bosni i Hercegovini. Prilikom dolaska na planinu odmah sam bila očarana njenom prirodnom ljepotom, čak i bez snijega. Smjestili smo se u dolini planine, imena Babin Do. Bjelašnica je visoka planina, preko 2000 metara nadmorske visine. Nalazi se jugozapadno od Sarajeva na relativno maloj udaljenosti, 20-ak minuta vožnje, što omogućuje svim avanturistima i skijaškim entuzijastima da ispune svoje dane i po lošem vremenu.

Zanimljivo je da je Bjelašnica jedna od rijetkih planina i ski centara u Europi koji imaju prašumu. Prašuma se nalazi na padinama planine Bjelašnica, na nadmorskoj visini od 1.280 do 1.450 metara nadmorske visine. Glavne šumske vrste drveta su jela i bukva, ali se javljaju smrča i javor. Također, na planini se nalazi i selo Lukomir. Riječ je o naseljenom selu na najvišoj nadmorskoj visini u regiji. Uz same aktivnosti na snijegu, Bjelašnica je atraktivna i zbog mogućnosti za planinarenje, brdski biciklizam, te rafting i kanjoning na obližnjim rijekama i paraglajding. Planina danas ima 16 kilometara skijaških staza. Na planini se nalazi i veliki dio ruralnih područja i autentičnih tradicionalnih sela koja su smještena u uistinu divnim predjelima.

Nomadska oaza

U dolini Babin Do smo odsjeli u modernoj nomadskoj oazi tik do skijaških staza, planinskom boutique hotelu Nomad. Hotel me očarao na prvu. Riječ je o modernom smještaju koji odiše toplinom koja se prožima kroz sami interijer. Prilikom ulaska u hotel, tik uz recepciju, nalazi se moderan kamin koji dominira grandioznim prizemljem. Skijašima možda ono najbitnije je da se sam hotel nalazi uz skijašku stazu na koju je moguće i izaći direktno iz smještaja. Objekt sadrži prostrane i luksuzno uređene hotelske sobe. Uz direktan izlaz na stazu, hotel nudi i bogato opremljen wellness&spa, gastro pub, restoran i konferencijski prostor. Ime hotela reflektira povijesne tragove područja na kojemu se nalazi, na povijest nomadskih plemena koja su drevnih vremena prolazila ovim područjem zbog religijskih razloga, trgovine ili pak političkih promjena. No, ime reflektira i ideju modernog nomada, gdje su upravo tu ulogu poprimili današnji putnici kao turisti.

Više o čarobnoj Bjelašnici, selu Lukomir i avanturističkim vožnjama džipovima kroz planinu, čitajte u našem nadolazećem zimskom broju magazina!

Tekst i fotografije: Tonka Vuković