Šri Lanka, Zapadna obala – dom raznovrsnih morskih kornjača

Šri Lanka

U državi Šri Lanka, sedamnaest kilometara sjeverozapadno od Gallea i 98 južno od Colomba, smjestilo se malo turističko naselje. Nekad poznato po hipijima, a danas omiljeno obiteljsko odredište i mjesto susreta mlađih putnika. Prvi pogled na Hikkaduwu, popularno turističko odredište nije me previše oduševio. Duga ulica, gusto napučena s obje strane mnogobrojnim trgovinama začina, buticima, galerijama, guesthouseima, hotelima i trgovinama s alkoholnim pićima… Rekli bismo, tipično turističko naselje. No, kada pobjegnete iz te gungule i uđete u more, pred vašim očima ukazat će se koraljni greben koji štiti plažu od velikih valova. Kada zaronite (ujutro to nije potrebno jer je voda kristalno čista i prozirna), oko vas će se okupiti mnoštvo šarenih ribica, poput Dore i društva iz popularnog crtića. A ako vam ni to nije dovoljno, krenite vlakom put Gallea ili se pobrinite za kornjače u Kosgodi.

Kornjače kao ljubimci

Ako ne volite gužvu, izbjegavajte odlazak na plažu vikendom i državnim praznikom. Na toplom pijesku tada uživa kompletno lokalno stanovništvo i povremeno je nesnosna gužva. No tijekom tjedna, pogotovo u jutarnjim satima, na plaži ćete nerijetko biti sami. Šećući tako jednog jutra, naišla sam na neobično, veliko kamenje pravilnog oblika. Nisam obraćala pozornost dok se nije počelo micati. Ušla sam u vodu držeći fige da mi se želja ostvari i – ostvarila se: bile su to dvije ogromne kornjače, tako pitome i navikle na ljude da su znatiželjnici koji su se u međuvremenu okupili oko mene, strugali alge s koraljnih grebena i hranili ih njima, pazeći da ih nehotice ne ugrizu za ruku. Kornjače su dolazile svakog jutra u isto vrijeme, očekujući usputne šetače koji će ih hraniti algama.

Izlet u Galle, Šri Lanka

Galle nije tipičan šrilankanski grad! Kad se nađete u njemu, učinit će vam se da je sve nekako posloženo i na svom mjestu. Ulice su ugodne i uredne, s raskošnim kolonijalnim kućama. Iz lijepo uređenih restorana šire se zamamni mirisi ribe i plodova mora. Ako ne odsjednete u nekom od boutique hotela, uređenih, naravno, u kolonijalnom stilu, nećete doživjeti sav njegov šarm.

Najposjećenije turističko odredište u gradu je tvrđava Galle Fort (ili Dutch Fort kako je još nazivaju). Nju su počeli graditi Portugalci davne 1588. godine, a završili Nizozemci u 17. stoljeću. Njezin položaj na ulazu u grad s morske strane, pokazuje da je nekad imala i obrambenu ulogu. No, ono što će vam privući pozornost su duboki međuprostori između visokih zidova. A kad čujete da je u njima bio zatvor te da su zatvorenici bili smješteni 20-ak metara ispod onih koji su im odozgo, s vrha utvrde, bacali hranu, osuđeni na kišu i sunce bez mogućnosti da se sklone, mjesto će postati pomalo turobno.

No, razveselit će vas pogled na brojne vjeverice koje skakuću po zidovima bedemâ, izgrađenih od koraljnih stijena spojenih blatom. Unutar zidina nalazi se najljepši dio grada kojim dominira svjetionik te stara danska bolnica, u čije su prostore smješteni butici i restorani. Značenje ove utvrde prepoznao je i UNESCO, pa je uvrštena na popis svjetske baštine, kao skladan spoj europske arhitekture i južnoazijske tradicije iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća.

Kosgoda – u carstvu kornjača

Šri Lanka je naveliko poznata po svojoj bogatoj flori i fauni. Morske kornjače sve donedavno bile su jako ugrožena vrsta, jer ih je lokalno stanovništvo oduvijek koristilo za jelo. Od kornjačina mesa kuhala se juha, a posebno su na cijeni kornjačina jaja, dok se oklop koristio za izradu suvenira. Danas je zakonom zabranjeno loviti i jesti kornjače, no njihova jaja još se uvijek mogu naći na lokalnim tržnicama. Uzrok tome je nedosljednost zakonskih propisa koji su zaštitili meso kornjače, ali ne i jaja. Stoga centri za zaštitu kornjača nastoje otkupiti od lokalnih ribara i preprodavača što veći broj jaja, koje zatim pohranjuju u pijesak, na farmama u sklopu svojih centara. Također se brinu o ozlijeđenim kornjačama te onima s uređenim manama.

Turistima je dopušteno promatranje i puštanje mladih kornjača u more. Jedan od najpoznatijih centara je onaj u Kosgodi, u kojem smo i sami pomogli 3 dana starim kornjačicama da nađu put do oceana. Zanimljivo je da se u ovaj centar možete prijaviti i kao volonter, pa tako na koristan i zabavan način provesti godišnji odmor. Izlet u Kosgodu možete spojiti s izletom čamcima po rijeci Madu. Ploveći rijekom i njezinim rukavcima, pred vama će se stvoriti neki novi prizori. Šri Lanka je uistinu čudesna. Majmune ćete gledati odozdo, isto kao i varane, kingfishere i ostala bića koja se skrivaju u krošnjama šume mangrova. Zavlačeći se u rukavce i među korijenje ovih izuzetno korisnih šuma (koje ujedno štite obalu od mogućih tsunamija), u vodi ćete vidjeti i mnoštvo riba i rakova – kao u nekom riječno-morskom akvariju.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar