Srednja Dalmacija nagrađena za film o gastronomskoj tradiciji

Srednja Dalmacija nagrađena je za najbolji film u kategoriji „Food Heritage and Tradition“ za video Dalmatinska marenda. Priznanje potvrđuje vrijednost dalmatinske gastronomske tradicije na svjetskoj sceni

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije sudjelovala je na 30. sastanku Platforme Svjetskih regija gastronomije, održanom u Kataloniji od 24. do 26. rujna 2025. Na događanju koje je okupilo predstavnike više od 30 svjetskih i europskih regija gastronomije, sudjelovala je i direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović. Srednja Dalmacija nagrađena je za najbolji film u kategoriji „Food Heritage and Tradition“

Srednja Dalmacija potvrdila status regije s autentičnom i održivom gastronomskom vizijom

Poseban trenutak za županiju bilo je osvajanje prestižne nagrade Food Film Menu za najbolji video u kategoriji „Food Heritage and Tradition“ s promotivnim filmom Dalmatinska marenda. Ovo priznanje snažna je potvrda da autentičnost dalmatinskog načina života, ukorijenjenog u jednostavnosti, druženju i poštovanju prema lokalnim namirnicama, ima univerzalnu vrijednost i prepoznaje se na svjetskoj sceni.

Kao kandidat za Europsku regiju gastronomije 2026. godine, Srednja Dalmacija svoju priču gradi na autentičnim okusima i mirisima. No najvažnije na stoljetnoj tradiciji i ljudima koji njeguju zemlju i more. U sklopu događanja direktorica Vladović sudjelovala je i na panelu “Good Food for Everyone”. Istaknula je važnost zajedničkog djelovanja u razvoju održivih i uključivih gastronomskih praksi. Njihova vizija usmjerena je prema autentičnom i  regenerativnom turizmu, jer vjerujemo da upravo povezanost hrane, kulture i zajednice čini temelj dugoročnog uspjeha i prepoznatljivosti. Srednja Dalmacija ne nudi samo destinaciju, nego način života u kojem se prošlost i budućnost susreću za zajedničkim stolom.

Hrana kao kulturna baština i ključ održivosti

Paralelno sa sastankom Platforme održan je i 1. Svjetski summit gastronomije u palači Palau de Pedralbes u Barceloni. Summit je okupio stručnjake iz cijelog svijeta na temu Hrana u središtu kulture (Food at the Heart of Culture) i Kulturna vrijednost hrane (The Cultural Value of Food). Summit je organizirao Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT). Organiziran je uz potporu Vlade Katalonije, Svjetske regije gastronomije 2025. (World Region of Gastronomy 2025), te kao službeni popratni događaj MONDIACULT 2025.

Sastanak i summit još su jednom potvrdili važnost međunarodne suradnje, razmjene znanja i iskustava te jačanja zajedničke vizije održive budućnosti hrane. U toj viziji gastronomija zauzima ključno mjesto kao most između kulture, zajednice i održivog razvoja. Na samom kraju summita usvojena je Deklaracija Summita. Deklaracijom su partneri zajednički istaknuli hranu i vino kao kulturnu baštinu. Naglasili su potrebu da se gastronomija snažnije ugradi u kulturne, poljoprivredne, turističke i obrazovne politike.