Zanzibar: swahili jela, ronjenje i šetnje koraljnim grebenom

swahili

Swahili kuhinja na Zanzibaru bogata je okusima i tradicijom. Ona je bogata okusima, raznolika i pod utjecajem različitih kultura, uključujući arapsku, indijsku i afričku. Glavni su joj sastojci svježi začini, meso i plodovi mora i riža. Od začina se u kulinarstvu najviše koriste klinčići, muškatni oraščić, cimet, đumbir, kurkuma i crni papar.

Najpoznatija swahili jela

Najpoznatija jela swahili kuhinje su biryani (popularno jelo od riže s mesom, najčešće piletinom ili janjetinom, koje se kuha s raznim začinima. Često se poslužuje za posebne prigode), pilau (jelo slično biryaniju, ali se obično kuha s manje sastojaka i začina), samosa (pržene ili pečene pite punjene mesom, povrćem ili lećom, vrlo su popularne kao međuobrok ili predjelo). Urojo je tradicionalna juha od pirea, često poslužena s raznim dodacima poput prženih krafni, mesa i začina. Zanzibar ima i svoju jedinstvenu verziju pizze koju možete probati na ulicama Stone Towna, posebnu po tome što se puni mesom, povrćem i sirom. Kuku paka je jelo od piletine kuhane u kokosovom mlijeku s raznim začinima, a obično se poslužuje s rižom ili chapatijem. I na kraju moj omiljeni curry od kozica pripremljen s kokosovim mlijekom i začinima i poslužen s rižom.

Deserti u swahili kuhinji

Lokalni deserti nisu tako bogati i raznoliki kao oni na koje smo navikli u Europi ali između torte od kokosa i matoke od banane, svatko će pronaći svog favorita. No, mali broj originalnih slastica nadomješta obilje tropskog voća koje će se naći na stolu nakon svakog obroka. Najpoznatiji promotor swahili kuhinje bio je Freddie Mercury, frontman grupe Queen i jedan od najpoznatijih muzičara svih vremena.


Ronjenje, snorklanje i šetnja koraljnim grebenom

Ronjenje na Zanzibaru nudi jedinstveno iskustvo istraživanja bogatog podvodnog života. Bez obzira jeste li iskusni ronilac ili početnik, Zanzibar pruža nevjerojatne mogućnosti za otkrivanje ljepota podmorja. Najbolje vrijeme za ronjenje na Zanzibaru je od rujna do ožujka, kada su uvjeti mirniji i vidljivost bolja. Tijekom kišne sezone (od ožujka do svibnja), uvjeti mogu biti manje povoljni. Ako još niste probali roniti, ne očajavajte jer ćete i s površine vidjeti svu raskoš podmorskog života.

Tako smo se i mi uputili na koraljni greben koji se nalazi ispred Zawadi hotela. Neobično vozilo nalik otvorenom kamionu s šarenom unutrašnjošću nas je povezlo od hotela do drvenog gata, gdje smo se ukrcali na čamce koji su nas poveli do grebena. Uz upute koje smo dobili a koje su se odnosile na zaštitu koralja i ponašanje u njihovoj blizini, jedva smo čekali da skočimo u plavetnilo i vidimo sve one šarene vrste koje smo vidjeli na zidu diving centra dok smo čekali polazak.

Mnoštvo šarenih ribica

Ovdje koralji nisu tako šareni kao na Francuskoj Polineziji, ali je zato količina ribe koja je plivala oko nas bila impresivna. Cijela jata šarenih ribica znatiželjno su se okupljala i sudarala s podvodnom kamerom, kao da su htjele biti glavne zvijezde naše priče. Vidjeli smo ribu klaun, angelfish i papigu, malog crnoškrgavog morskog psa, a kažu da je moguće vidjeti i morskog konjića kojeg nažalost mi nismo imali priliku vidjeti. Nismo vidjeli ni morske kornjače koje se zadržavaju u plićacima oko koraljnih grebena.

Šetnja do grebena

Ako vam ideja da zaronite nije privlačna, a ipak bi voljeli vidjeti kako izgleda podvodni život, mnogi hoteli (pa tako i naš hotel Breezes) organiziraju šetnju do koraljnog grebena u vrijeme oseke. U šetnju se ide s vodičem koji vam usput pokazuje morske stanovnike. Tako smo vidjeli neobične školjke, morske zvijezde, bezopasne morske zmije zanimljivog izgleda, komade otrgnutih koralja. Putem smo susretali lokalne stanovnike koji su hodali po plićaku u potrazi za školjkama. Hod po relativno plitkoj vodi koja najčešće doseže do lista nije nimalo lagan zbog morskih struja. Stoga nam je drveni štap koji smo na početku naše ture dobili dobro došao za održavanje ravnoteže.

Jedan od najpoznatijih ronilačkih lokaliteta je Mnemba Atoll. Atol je dom raznolikom morskom životu, uključujući morsku kornjaču, delfine i razne vrste riba. Tu je i Nacionalni park Kizimkazi te Tumbatu Island, manje poznata, ali odlična lokacija za ronjenje.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar