Jutro uz začine i cvijeće na Šri Lanci
Od Dambulle smo se jutrom zaputili prema najsvetijem gradu na Šri Lanci – Kandyju. Vožnju dugu nešto više od 2 sata prekinuli smo usputnim stajanjem u jednom od tzv. vrtova začina (spice garden) u okolici Matale. Usudila bi se reći da je to više promocija lokalne tradicije i korištenja ljekovitog bilja u proizvodnji pripravaka i krema koje se koriste u Ayurveda medicini. Za one koji očekuju da će vidjeti veliku plantažu cimeta, indijskog oraščića, vanilije, klinčića i slično, preporučujem da te biljke potraže u botaničkom vrtu. A onima kojima je zanimljivija primjena tog bilja i začina, ovaj dio će biti zanimljiv.


Osobno više volim šetnju botaničkim vrtom, a Peradeniya Royal Botanical Gardens s više od 5000 različitih biljnih vrsta pravi je biser. Iako nam je vrijeme bilo kišno, ništa nam nije moglo pokvariti fotografiranje šarenih cvjetova orhideja, neobičnih palmi i začinskog bilja. Našla sam plod muškatnog oraščića na livadi ogrnutog u neobičnu crvenu opnu poput čipke. Iznad nas su prolijetali voćni šišmiši slijećući u krošnje stoljetnog drveća. I naše fotografije ispod šarenih kišobrana savršeno su se uklopile u kišni dan.


Najsvetiji budistički hram
Ostatak dana nam kiša nije smetala jer smo ga proveli u zatvorenom. Najprije smo posjetili hram Budinog zuba, poznat i kao Sri Dalada Maligawa, koji čuva jednu od najvažnijih relikvija u budizmu – zub Buddhe. Prema legendi, zub je nakon Buddhe smrti spašen iz njegove pogrebne lomače i prenesen u Šri Lanku u 4. stoljeću.
Priča kaže da je relikviju iz Indije donijela princeza Hemamali, kći kralja Guhasive iz Kalinge (današnje Odisha u Indiji). Princeza Hemamali je sakrila Budin zub u svojoj kosi kako bi ga zaštitila tijekom putovanja. Ona i njen suprug, princ Dantha, krenuli su na opasno putovanje iz Indije u Šri Lanku, noseći svetu relikviju sa sobom. Po dolasku u Šri Lanku, zub je predan kralju Sirimeghavanni, koji ga je primio s velikom čašću i poštovanjem. Kralj je sagradio poseban hram u Anuradhapuri, tadašnjoj prijestolnici, kako bi smjestio relikviju. Zub je postao simbol kraljevske moći i božanske zaštite nad zemljom. Kasnije, relikvija je premještena u različite gradove i hramove diljem Šri Lanke, dok nije konačno smještena u Kandyju, gdje se danas čuva.
Hram Sri Dalada Maligawa sagrađen je unutar kompleksa Kraljevske palače Kandyja, koja je stoljećima bila sjedište kraljeva Šri Lanke. Zubna relikvija se čuva unutar zlatnog kovčega u posebnoj prostoriji koja se otvara samo tijekom posebnih ceremonija. Arhitektura hrama kombinira tradicionalne stilove Šri Lanke s budističkim utjecajima. Kompleks je okružen prekrasnim vrtovima i jezerima, stvarajući mirnu atmosferu pogodnu za meditaciju i molitvu. Hram je također središte kulturnih događanja i festivala, od kojih je najpoznatiji Esala Perahera, veliki godišnji festival koji privlači tisuće hodočasnika i turista. Posjetitelji hrama moraju se pridržavati strogih pravila oblačenja i ponašanja, pokazujući poštovanje prema svetom mjestu. Hram Budinog zuba nije samo religijsko središte, već i simbol nacionalnog identiteta i kulturne baštine Šri Lanke.


Malo kulture i odmora
Nakon obilaska hrama pohitali smo u obližnje kazalište na nastup folklorne grupe koja nam je izvela tradicionalne pjesme i plesove. Program je kulminirao kada su se među publikom pojavili gutači vatre i hrabri performeri koji su nam pokazali umijeće hodanja po vatri. Za jedan dan dovoljno doživljaja. Vrijeme je za odmor.
Dolazak u Jetwing Gallery hotel u brdima iznad Kandyja poseban je doživljaj. Osim sada već uhodanog dočeka s mirisnim ručnicima, paljenja svijeća i pića dobrodošlice, ovdje nas je dočekao i prigodni program. Mali broj soba ovaj jedinstven hotel čini pravim rajem za sve one koji bježe od buke, velikog broja turista i prenapučenih gradova. Zato je on omiljen među mladencima i onima željnim mira i romantike.
Šri Lanka: Vlakom u planine
Iako smo već mislima bili u vagonu vlaka, prije samog puta zastali smo u muzeju dragog kamenja. Iako nismo imali namjeru neke velike kupovine, već sama činjenica da se nalazimo u zemlji koja je dom nekih od najvećih i najljepših primjeraka plavog safira bila je dovoljna za pomno razgledavanje zbirke. Najveći poznati plavi safir “Zvijezda Indije” težine 563 karata iskopan je upravo ovdje, na Šri Lanki. Nakon kraćeg razgledavanja požurili smo na željezničku stanicu.


Putovanje vlakom od Kandyja do Nuwara Eliye na Šri Lanki smatra se jednim od najljepših putovanja vlakom na svijetu. Ova vožnja kroz centralni planinski dio otoka s pogledom na spektakularne pejzaže, zelene plantaže čaja, bujne šume i slikovita sela isprekidana je zaustavljanjem na stanicama prepunim ljudi koji mašu i smiju se turistima natiskanim uz otvorene prozore vagona.
Svi žele biti u drugoj ili trećoj klasi jer one nude mogućnost otvaranja prozora dok je prva klasa namijenjena onima koji vole uživati u klimatiziranim i zatvorenim prostorima. Neki idu i dalje pa vire iz vlaka na otvorenim vratima kako bi napravili što bolju fotku. U putovanju treba uživati svim osjetilima: diviti se pejzažima, osjetiti vjetar u kosi, miris kiše koja nas je pratila cijelim putem ali smo zato vidjeli mnoštvo slapova u punoj snazi. Vlak prolazi kroz brojne tunele i mostove, penjući se sve više u planine. Putovanje obično traje oko 4 do 6 sati, ovisno o vremenskim uvjetima i stanju pruge.
Najbliža željeznička stanica Nuwara Eliyi je Nanu Oya. Od tamo, kratka vožnja tuk-tukom ili taksijem vodi do samog grada Nuwara Eliya, poznatog po svojoj kolonijalnoj arhitekturi, umjerenoj klimi i prekrasnim vrtovima.
Ono što ćemo sigurno dugo pamtiti je smještaj u staroj kolonijalnoj građevini St. Andrew hotela. Hotel se trenutno renovira, ali već i ovo što smo vidjeli odiše prošlošću pozivajući nas na čaj u 5 (uz koji su servirani mali prefini slani i slatki zalogaji). Ako želite kupiti začine ili čaj, na svega 10-tak minuta hoda od hotela nalazi se market sa svime što želite ponijeti kao suvenir ili poklon.


Na plantažama čaja
Uzgoj čaja na Šri Lanki ima dugu i bogatu povijest. Čaj je donesen na otok sredinom 19. stoljeća. Uzgoj je započeo kada je britanski plantažer James Taylor 1867. godine zasadio prve nasade čaja na plantaži Loolecondera u Kandyju. Od tada je čajna industrija brzo rasla, zamijenivši kavu kao glavni poljoprivredni proizvod (nasadi kave su uništen bolesti hemileia vastatrix).
I mi smo posjetili jednu od plantaža čaja i naučili kako iz zelenog grma nastaje mirisni i zdravi napitak. Najprije se ručno beru mladi listovi čaja, obično samo dva gornja lista i pupoljak. Nakon toga se lišće suši i valja kako bi se oslobodili sokovi i enzimi za fermentaciju. Nakon fermentacije se listovi ponovno suše kako bi se ona zaustavila i stabilizirao okus, i na kraju se čaj pakira. Danas je Šri Lanka jedan od najvećih proizvođača i izvoznika čaja na svijetu.
Čaj je i jedan od najtraženijih suvenira koji svaki putnik želi ponijeti sa sobom. Kišno vrijeme u planinama zamijenilo je kišno vrijeme na obali. Kako smo u naš zadnji hotel stigli u popodnevnim satima, to nam i nije previše smetalo nakon ovako uzbudljivog putovanja.
Tekst i fotografije: Damjana Domanovac


