Od 28. studenoga pa sve do Nove godine na terasi Oleander kultnog zagrebačkog hotela Esplanade i ove vas godine očekuje blagdanski spektakl FOOLING AROUND: Felicita, koji u grad donosi dašak Venecije, vrhunski glazbeni program i najuzbudljiviju gastronomsku street ponudu.
Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskave sardine sa salsom od avokada, sočan juneći burger, neizostavni kremasti kroketi, slavni zapečeni štrukli, čokoladni mousse s višnjama, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, vrući kokteli – na Esplanadinoj kućici čeka vas fantastična gurmanska ponuda koju morate kušati.
Uz to, čarobno ozračje hotela poziva vas na blagdanska druženja uz uživanje u božanstvenim sezonskim jelovnicima, popodnevnom čaju, neodoljivim božićnim slasticama i autorskim koktelima.
Glamurozan doček u Esplanadi događanje je kakvo se ne propušta.
Uz pjenušac, crveni tepih i senzacionalne sljedove delicija chefice Ane Grgić Tomić, poznata glazbena skupina Showtime uvest će vas plesom i veseljem u novu 2025. godinu.
S pogledom na čarobnu fontanu i zagrebačke znamenitosti, Esplanadina terasa i ove godine postaje epicentar magičnog Adventa, pozivajući sve da osjete jedinstven spoj šarma, tradicije, vrhunske gastronomije i opuštenog blagdanskog ozračja.
Fooling Around otvara svoja vrata u četvrtak, 28. studenoga u 16 sati, i tijekom cijelog prosinca posjetiteljima donosi vrhunski glazbeni program i događanja na otvorenom koji jamče odličan provod. Za uživanje u gastronomskim senzacijama s potpisom chefice Ane Grgić Tomić svakako posjetite Esplanadinu adventsku kućicu, koja će i ove godine biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana.
HOTEL ESPLANADE: STREET FOOD SENZACIJE CHEFICE ANE GRGIĆ TOMIĆ
Ana i njezin tim za Fooling Around osmislili su fantastičnu street food ponudu. Od nje rastu zazubice! Na jelovniku se posebno ističe suhi buncek sa zeljem. Ana ga je domišljato zapakirala u slasnu tortilju. Okuse je zaokružila domaćom kremom od hrena i začinskog bilja. Ovo je savršen zimski comfort food s dodatkom tradicije.
Za one koji vole konkretna jela na žlicu, Ana je uvrstila neodoljive fileke s pancetom. Obogatila ih je začinskim biljem i parmezanom.
Ljubitelji svježe ribe mogu uživati u originalnom zalogaju s daškom egzotike. Ana je pripremila svježe sardine iz Jadranskog mora. Sardine su očišćene i pržene u panko mrvicama. Rezultat je potpuno prepuštanje trenutku hrskavosti. Sardine dolaze s dodatkom fine domaće kreme od slanutka i crnog sezama. Tu je i salsa od avokada, manga, krastavaca i mente. Sve je upotpunjeno dresingom od citrusa i maslinovog ulja te kremom od kokosa i limete. Idealno za zdrav i ukusan obrok!
Na jelovniku se nalazi i slastan juneći burger. Priprema se od najfinijeg čistog junećeg mesa s malo soli i papra. Tako ostaje naglasak na kvaliteti mesa. Burger je obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom. Sve ove dodatke Ana priprema u vlastitoj proizvodnji. Poslužuje se uz kremasti umak sa senfom i hrskavu rikolu. Zbog velike potražnje proteklih godina, Ana je i ove godine uvrstila poznate krokete. Ovi hrskavo-kremasti zalogaji dobili su novi okus. Ovog puta spojila je kulen s marmeladom od paprike. Dodala je aioli od paprike, rikolu i ukiseljeni luk. Adventski street jelovnik ne bi bio potpun bez Esplanadina klasika. To su vrući štrukli, koje obožavaju svi naraštaji. Puni su svježeg kravljeg sira i zapečeni s vrhnjem. Ovo je prava hrana za utjehu!
NEŠTO SLATKO – PREMA IZBORU SLASTIČARSKOG TIMA HOTELA ESPLANADE
Svako jelo valja zaokružiti nečim slatkim, a najbolji su izbor majstorske delicije Esplanadinih slastičara. Posjetitelji će se ove godine moći zasladiti čokoladnim mousseom sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje. Tu je i slasni vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorova sirupa i vanilije. Slastičarski tim pripremio je još jedan desert posvećen sezonskoj kraljici voća – jabuka kuhana u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta poslužuje se s finom kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel-umakom, a zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
ZAVODLJIVI VRUĆI KOKTELI KOJE POTPISUJE VJENCESLAV MADIĆ MASTER KISHONI
Senzacionalni vrući kokteli koje potpisuje poznati Esplanadin koktel-majstor Vjenceslav Madić Master Kishoni već su osvojili posjetitelje Esplanade 1925 Lounge & Bara i manifestacije Fooling Around, a ove godine ugrijat će vas od glave do pete. Kishoni je za zimska adventska druženja na otvorenom osmislio čak šest novih koktela. Zimskim neizostavnim klasicima dao je poseban karakter: Festive Esplanade bijelo kuhano vino dolazi s fantastičnom kombinacijom biranih vina i začina uz liker od bazge i dehidriranu limetu, dok se u Festive Esplanade crnom kuhanom vinu spajaju čak četiri odlična vina koja oplemenjuju začini, liker od crnog ribiza i dehidrirana naranča, koji ovom vrućem koktelu daju posebnu notu. Esplanade Fizz osmišljen je za ljubitelje džina i inačice Gin Fizz, a donosi osvježavajuće voćne i cvjetne okuse uz note crvenoga grejpa i bazge koje ovaj koktel čine savršenim u toploj varijanti.
Čuveni klasik Mojito sada je u ponudi i kao topli koktel na bazi kubanskog ruma uz limetu, mentu i malo barmenske kreativnosti – tako jednostavan, a najbolji. Oleander je moderan elegantan koktel na bazi votke u kojemu se voćne note tropskog kraja odlično sljubljuju s cvijetom vanilije. Orient Express spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa koji se isprepliću sa zimskim začinima. Koktel nazvan po raskošnoj željeznici koja je prometovala kroz Zagreb dvadesetih godina prošlog stoljeća, koja je ujedno zaslužna za izgradnju i otvaranje hotela Esplanade daleke 1925. godine, zasigurno će oduševiti najzahtjevnija nepca. Budući da se ovi kokteli u kozmopolitskom ozračju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara poslužuju s ledom u hladnoj varijanti, Vjenceslav je tako ponovno stvorio nešto nezamislivo: hladne koktele pretvorio je u tople ne mijenjajući im okus. Stoga svakako preporučujemo da kušate obje varijante i prepustite se veselju i blagdanskom uživanju.
ČAROBNI BLAGDANI I GLAMUROZAN DOČEK NOVE 2025. U ESPLANADI
Ovaj raskošan hotel oduvijek je zauzimao posebno mjesto u srcu Zagrepčana te je tijekom godina postao omiljeno mjesto za obiteljska okupljanja, druženja u krugu prijatelja i partnera, božićne proslave i najglamurozniji doček Nove godine u gradu. Rezervirajte svoj smještaj u jednoj od raskošnih soba i apartmana s pogledom na zagrebački Advent, budite u centru zbivanja i prepustite se uživanju u kozmopolitskom ugođaju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara uz božićni popodnevni čaj i selekciju malih zalogaja i slastica posluženih na etažeru, ugrijte se uz topli koktel i odličan punč ili kušajte slasni Esplanadin božićni kolač sa sušenim voćem i čokoladom.
Ovog adventa okupite obitelj na tradicionalnom adventskom brunchu u Zinfandel’su – tijekom četiri nedjelje adventa očekuje vas čarobno blagdansko ozračje i izbor finih delicija uz klavirsku glazbu u pozadini i pjenušac za dobrodošlicu. Nazdravite blagdanima u šarmantnom božićnom ozračju Le Bistroa uz prigodna jela od bakalara i božićne slastice. Svečani dan Božića doživite u bajkovitoj atmosferi hotela Esplanade. A za najluđu noć u godini tu je veličanstveni doček u Smaragdnoj dvorani i Zinfandel’su uz crveni tepih, vrhunski pjenušac, večeru od šest sljedova, glazbeni program, kao i neizostavan dječji doček Nove godine – sve za glamurozan ulazak u novu i još bolju 2025. godinu.
Prepustite se svjetlucavom blagdanskom ugođaju ovog posebnog povijesnog hotela u srcu Zagreba koji sljedeće godine slavi svoj stoti rođendan. Pripremite se za čaroliju Adventa u Esplanadi, gdje svaki kutak sjaji posebnim blagdanskim sjajem, a nezaboravni trenuci čekaju baš vas!
• Više o blagdanskoj ponudi hotela Esplanade potražite na https://advent.esplanade.hr/
• Ponuda i cjenik na Esplanadinoj adventskoj kućici: Esplanadina kućica by Chef Ana Grgić Tomić – Advent Esplanade
• Rezervirajte svoj smještaj u Esplanadi na www.esplanade.hr
Naslovna fotografija: Sandro Sklepić