Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice, kokos, tartuf, pečena dinja, ragu od hlapa, file grdobine, kozlić, konfitirani patlidžan, pečena lavlja griva, karamelizirana krema od kukuruza, bijela dehidrirana čokolada s matcha prahom, menta i maline samo su dio novog jelovnika. Chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane i svježe vrhunske sastojke u fantastične sljedove. Zbog njih ćete ove sezone poželjeti posjetiti Zinfandel’s, restoran s oznakom zelene Michelinove zvjezdice.
Novo izdanje à la carte jelovnika
Poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić upravo je krenula s novim izdanjem à la carte jelovnika koji će vas zasigurno privući svježim sezonskim sastojcima, njezinim posebnim stilom i uzbudljivim spojevima koji u Zagreb donose dašak Mediterana.
Ova šarmantna šefica kuhinje za svoju je gastronomsku virtuoznost i kreativnostprimila brojna priznanja, od kojih se posebno ističe ono posljednje. Étoile Blanche joj je uručila Svjetska gastronomska organizacija na dodjeli European Hotel Awards 2023. u Barceloni. Unatoč tomu, skromna Ana uvijek iskreno priznaje da joj je najdraži dio njezinog posla ipak rad u kuhinji, priprema jela i osmišljanje novih jelovnika sa svojim kuharskim timom.
„U novom jelovniku posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka, jedan fantastičan slijed koji u spoju sa sokom od jabuke i celera uz mousse od graška i matcha čaj pruža kombinaciju intenzivnih okusa. Uz to, tu je i ukusni ragu od hlapa u kojem se hlap vrlo jednostavno priprema, kako bi se sačuvao izvorni okus. Priču sam zaokružila domaćom tjesteninom, koju izrađujemo u našoj kuhinji, uz prah od sušene rajčice i listova korijandra. Osim glavnih namirnica, u pripremi jela posebno su važni i svježi začini poput ružmarina, bosiljka, mente i čili papričica koje tijekom proljeća i ljeta pažljivo njegujemo u našem vrtu na Oleander terasi, dok drugi dio svježeg začinskog bilja poput koprive, medvjeđeg luka, bagrema i bazge za nas bere i dostavlja OPG na koji se uvijek mogu osloniti.”
Vegetarijanska jela
Osluškujući goste, Ana rado ističe i vegetarijanske opcije jela. „Kremasti kroket od tartufa i kozjeg sira s gelom od pečene ljutike i dodatkom svježeg tartufa. Svidjeti će se mnogima, osobito jer svježe kozje mlijeko dolazi iz lokalnog OPG-a i daje zaista odličnu aromu jelu. Tu su još neka vrlo zanimljiva jela koja svakako vrijedi kušati ako ste ljubitelj vege varijanti – pečeni izdanci rapini brokule s kremom od brokule uz béarnaise od crnog češnjaka te crumble od panko mrvica i smeđeg maslaca, kao i konfitirane rajčice, marinirane sa sirupom od vanilije i tonke uz sorbet od rajčice, cvijet komorača, žele od maslinovog ulja i šparoge.”
Anin nagrađivani rižoto, koji se i 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove je sezone u Zinfandel’sovu jelovniku dobio novu zelenu inačicu upotpunjenu mladom koprivom, svježim jadranskim kozicama s citrusima i gelom od kokosa.
Zinfandel’s slijed jela
Za istinski okus mora, tu su poširani list s mousseom od limunske trave i cvijetom od tikvica te file grdobine s timut paprom u spoju s pastrnjakom pečenim u kori, mariniranim s medom i narančom.
Proljetne šparoge Ana je ukomponirala u finu kremastu juhu koja uz dodatak kozjeg sira postaje neodoljivo jelo za okrepu. Tu je i vrlo tražena bisque juha od rakova s dimljenim dagnjama i kremom od češnjaka, među kojima su ručno kosani tatarski biftek od najboljeg mesa i biranih začina, koji se priprema pred gostima, zatim brancin pečen u soli koji je specijalitet, kao i kremasti istarski fuži s tartufima te kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju, koji dolaze i u inačici s brašnom bez glutena.
Wagyu Entrecôte no. 4 oduševit će ljubitelje steakova, a u Aninu novom jelovniku dolazi s konfitiranim mladim porilukom, kremastim krumpirom i ukiseljenom gorušicom. Uz to, tu je i sočni juneći biftek s umakom od porta, pečenom lavljom grivom mariniranom sa sojom i sezamom, dok je posebna poslastica kozlić mariniran sa začinskim biljem i sirutkom s patlidžanom i hrskavim artičokama.
Desertni jelovnik najslađa je nota priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel’s. Kreativna desertna karta koju potpisuje pastry chefica Mirjana Špoljar ovaj put donosi slatke spojeve manga, čokolade, žitarica, jogurta, limete. Jedan od favorita koji će oduševiti jest privlačan biskvit od bosiljka s dehidriranim malinama i karamelom od maline i aceta. Ako ste skloniji čokoladnim okusima, na popisu slatkoga birajte flexi ganache od čokolade s karameliziranim žitaricama i kremom od manga. Osvježiti nepce, odvažite se na rapsodiju hladnih spojeva, sladoled od jogurta i limete s aromom svježe maline, mente i bosiljka. Valja spomenuti da nijedna slastica na novom jelovniku ne bi trebala sadržavati gluten i da su sve primjerene vegetarijanskoj prehrani.
Najbolja vina
Za potpuni doživljaj, sommelier će vam odabrati najbolja vina iz Hrvatske i svijeta koji će zaokružiti iskustvo fine dininga. Prepustite se nezaboravnom ozračju restorana Zinfandel’s, a za toplih dana planirajte objedovanje u čarobnom ambijentu Oleander terase. S nje se pruža očaravajući pogled na grad. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran Zinfandel’s već niz godina nudi vrhunsko gastronomsko iskustvo.
Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel’su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23:00. Nedjeljom se u Zinfandel’su od 12:30 do 15:00 poslužuje brunch po cijeni od 65 € po osobi (bez uključenog pića). Svakodnevno za goste od 6 do 11 sati poslužuje raskošan bife i à la carte doručak. Rezervacije stolova primaju se jednostavno putem aplikacije OpenTable, telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr.
Restoran Zinfandel’s osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju. Posebno naznačena jela koja se pripremaju prema halal standardima, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten. Više informacija možete pronaći na www.zinfandels.hr, @zinfandelsrestaurant.
O CHEFICI ZINFANDEL’S RESTORANA, ANI GRGIĆ TOMIĆ
Ana Grgić Tomić, prva dama Esplanadine kuhinje, započela je svoju kuharsku karijeru prije 25 godina, a već je više od dvanaest godina na čelu restorana Zinfandel’s. Jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i francuskog restorana Le Bistro te pritom vodi i Esplanade Catering. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine. Njezin je rižoto 2013., 2016. i 2022. u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten na popis najboljih rižota na svijetu. Anina osobnost doveli su je do sudjelovanja u kulinarskim televizijskim emisijama Celebrity MasterChef i 3, 2, 1 kuhaj u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forwardu Hrvatskoj u inicijativi WWF-a. Ana je među prvima u Hrvatskoj u suradnji s WWF-om u poslovanje hotela uvela program Food Waste te je svojim održivim principima pripreme hrane restoranu Zinfandel’s donijela zelenu Michelinovu zvjezdicu.