Valletta – čarobne strme ulice i neosvojive tvrđave

Poluotok Valletta, okružuen je s dvije prirodne luke, Marsamxett i Velika luka, koja je ujedno najveća luka na Malti s dokovima na Marsi i nedavno sagrađenim terminalom za putničke brodove nasuprot starih gradskih zidina.

Valletta se može pohvaliti s nekoliko objekata koji se nalaze na listi UNESCO-ve svjetske baštine, ali i onih koji nisu na listi ali su svakako vrijedni vašeg posjeta. Prije svega, tu je Katedrala sv. Ivana izgrađena 1572. u kojoj se nalaze najveća djela Caravaggia, je izgrađena 1572. godine kao samostanska crkva Ivanovaca, malteških vitezova, zatim Palača Auberge de Castille et Leon, bivša rezidencija malteških vitezova a danas zgrada predsjednika vlade. Palača Velikog majstora iz 1571. – 74. godine; danas je sjedište Malteškog parlamenta i ured predsjednika Malte. Izvorno je izgrađena oko dva velika dvorišta kojima dominira skulptura Neptuna Ima dva ulaza s prednje strane i jedan s Kraljičinog trga (Piazza Regina),
zapadno od Nacionalne knjižnice. Njen arsenal, u stražnjem dijelu, posjeduje jednu od najboljih kolekcija srednjovjekovnog i renesansnog oružja u Europi. Tu je i Nacionalni muzej umjetnosti; palača u rokoko stilu iz 1570-ih i bivše sjedište zapovjednika britanske sredozemne flote od 1789. god. Kazalište Manoel je izgrađeno u samo deset mjeseci 1731. godine i jedno je od najstarijih operativnih kazališta u Europi što je dovoljan razlog da ga posjetite.


STRME ULICE

Valletta ima stari dio u kojem ćete prvo zapaziti su njene obrambene zidine. Gotovo je cijeli stari grad njima opasan, a kako je riječ o poluotoku ispresijecan je ulicama koje podsjećaju na paukovu mrežu od jedne morske obale do druge. Ulice koje se uzdižu i spuštaju, ponekad su toliko uske i strme da turisti u nevjerici promatraju lokalne vozače kako njima vješto voze bez trunke straha. Oni su navikli na ove, nama neobične uvjete vožnje. Tvrđava Svetog Elma izgrađena je na ulazu u Vallettu s morske strane 1488. godine kako bi zaštitila grad, a kroz povijest ju je štitila od mnogih osvajača. Danas se u utvrdi nalazi Nacionalni vojni muzej koji čuva zbirku izložaka iz Prvog i Drugog svjetskog rata.


UPPER BARRACCA VRTOVI

Započnite jutro s najljepšim pogledom posjetom vrtovima Upper Barracca. Pogled se pruža prema Tri grada iz kojih se izdižu grandiozne kupole crkava, prema marini s mnogobrojnim brodovima koji ovdje prezimljavaju, ali i prema obalnom dijelu Vallette uz koji se nižu žućkaste kuće izrađene od poroznog vapnenačkog kamena.

Upper Barrakka vrtovi neće vas iznenaditi
svojom veličinom (neke će možda i razočarati jer
im ime sugerira drugačije). Oni su zapravo vrlo
mali, ali i unatoč svojoj skromnoj veličini, i dalje
su omiljeno mjesto posjeta mnogobrojnih turista.

U ovim vrtovima posebno su kroz povijest uživali talijanski vitezovi pa ih i danas nazivaju „Vrt talijanskih vitezova“. Tu se zaklanjali od vrućeg sunca u sjeni gustih stabala i udisali miris borova, eukaliptusa i oleandra uz žubor okolnih fontana. Tijekom Drugog svjetskog rata, Valletta i vrtovi su pretrpjeli znatna oštećenja. U vrtu se nalazi brončana skulptura malteškog kipara Antonija Shortina – “Gavroshija”, inspirirana djelom Victora Hugoa “Jadnici”, personiikacijom svih teškoća kroz koje je Malta prolazila početkom 20. stoljeća. U vrtu se nalazi i Churchillovo poprsje i spomenik posvećen guverneru otoka Sir Thomasu Beitlandu. S ovog predivnog vidikovca možete uživati u malim brodovima koji redovito plove između Vallette i Tri grada. Ako se spustite panoramskim liftom do pristaništa možete ih pogledati izbliza, ali i provozati se uživajući u prizorima grada s morske strane.

KATEDRALA U VALLETTI

Vanjski izgled Katedrale sv. Ivana gotovo ničim ne otkriva da se unutra nalazi neprocjenjivo blago. Izvana obična crkva, a unutra veličanstvena palača s kapelama, popločenim podnim mozaikom ispod kojeg se nalaze grobovi, mnoštvo slika na zidovima i šarenih vitraja. Svatko tko ju posjeti ostat će zadivljen njenom raskošnom unutrašnjošću.

MALO POVIJESTI

Katedralu Sv. Ivana u Valletti izgradili su u čast Sv. Ivana Krstitelja malteški vitezovi. Godine 1572. Jean de la Cassiere naručio je projekt od vojnog arhitekta Glorma Kassara. U početku je katedrala bila zamišljena kao mala crkva, ali je nakon Velike opsade na Malti nadograđena. Većina promjena u njenom izgledu dogodila se u unutrašnjosti. Veličanstvenu baroknu unutrašnjost osmislio je talijanski umjetnik Matti Preti.
Svaki kutak katedrale Sv. Ivana u Valletti pravo je umjetničko remek-djelo. Čim uđete primijetit ćete pod –mozaik koji krije grobnice vitezova malteškog reda. Zanimljiv je i kameni rezbareni i oslikani svodni strop koji priča o životu Ivana Krstitelja. Katedrala se sastoji od osam prekrasnih kapelica. Ono zbog čega
danas najviše turista posjećuje katedralu je slika „Odsijecanje glave sv. Ivana Krstitelja“ jednog od najpoznatijih talijanskih umjetnika Michelangela da Caravaggioa koja se nalazi u oratoriju katedrale.
Još jedno od njegovih najpoznatijih djela, Sveti Jeronim, također se nalazi u katedrali. Njegov stil koji je snažnom upotrebom sjene i snopova svjetla (chiaroscuro), tehnika je koja je prekinula s tradicijom dotadašnjeg religioznog slikarstva.

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar