Održani Dani UHPA-e

Dani Uhpa-e

Godišnje okupljanje članica Udruge održano je od 19. do 21. ožujka 2024. u Umagu

Dani UHPA-e, godišnji susret jedne od vodećih nacionalnih udruga u turizmu, Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), održali su se od 19. do 21. ožujka 2024. godine u Umagu, uz podršku Turističke zajednice Istarske županije, UHPA-ine preporučene domaće destinacije za 2024. godinu i Turističke zajednice grada Umaga.

Ovogodišnji Dani UHPA-e okupili su više od 150 sudionika – predstavnika turističkih agencija, obrazovnih institucija, turističkih zajednica, poslovnih partnera te predstavnike Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, strukovnih udruga, medija i drugih dionika turističke industrije.

Na službenom otvorenju u utorak sudionicima su se obratili Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Boris Miletić, župan Istarske županije, Vili Bassanese, gradonačelnik grada Umaga, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga, Orieta Valković, direktorica prodaje hotelske kompanije Plava laguna d.d. te Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e koji je i otvorio ovogodišnje Dane UHPA-e.

U sklopu radnog djela programa predstavljene su brojne pogodnosti. Za predstavnike turističkih agencija održane su radionice na temu održivog i pristupačnog turizma te panel rasprava „Aktivnosti karijera u turizmu i potrebe hrvatskog tržišta“. U raspravi su sudjelovali Josip Pavić, Slavija Jačan Obratov (direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoja proizvoda u Hrvatskog turističkoj zajednici), Denis Ivošević, Hrvoje Markulinčić (voditelj HR i pravnih poslova – Uniline d.o.o.), Ivana Halambek, (direktorica Sektora za ljudske resurse  kompanije Plava laguna d.d.) i predsjednik UHPA-e, Tomislav Fain.

Izazov zapošljavanja u turizmu

Tijekom zanimljive rasprave koju je moderirao Goran Rihelj, osnivač i glavni urednik portala HrTurizam.hr, panelisti su se osvrnuli na izazove zapošljavanja u turizmu. Razmijenili su znanja i iskustva o jačanju atraktivnosti karijera u turizmu, potrebama tržišta rada, izazovima u poslovanju te procesima cjeloživotnog obrazovanja.

„Pred nama je realizacija još jedne izazovne turističke sezone u kojoj će pitanje nedostatka kvalitetnih kadrova biti jedan od izazova hrvatskog turizma. Tijekom ova tri dana u Umagu pokušali smo ukazati na činjenicu kako je kvalificirano osoblje jedan od najvažnijih preduvjeta uspješne turističke sezone i zadržavanja visokih standarda usluge. UHPA kao strukovna udruga nastavit će surađivati s relevantnim dionicima iz javnog i privatnog sektora, kao i obrazovnim institucijama, kako bismo zajedničkim naporima doprinijeli popularizaciji poslova u turizmu te potaknuli mlade ljude da svoje karijere usmjere i razvijaju u turističkoj industriji“, izjavio je Tomislav Fain.

U Umagu je održan i već tradicionalni susret s direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice s najznačajnijih emitivnih tržišta te predstavljena ponuda članova UHPA-e i partnera.

Osim niza zanimljivih prezentacija, ovogodišnji program predvidio je i neizostavan razgled destinacije tijekom kojeg su se sudionicima predstavili grad Umag i Istarska županija.