Hrvatska turistička zajednica na turističkom sajmu ITB

hrvatska turistička zajednica

Hrvatska turistička zajednica: Ove godine s njemačkog tržišta očekuje se 70 milijuna putovanja

Hrvatska turistička zajednica predstavlja ukupnu hrvatsku turističku ponudu na vodećem svjetskom turističkom sajmu ITB Berlin. Sajam se održava od 5. do 7. ožujka. Osim Hrvatske turističke zajednice kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda ponudu predstavlja i 20 suizlagača. Među kojima su i turističke zajednice Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, kao i gradova Zagreb, Split i Dubrovnik. Na sajmu je prisutna i hrvatska turistička delegacija predvođena Nikolinom Brnjac, ministricom turizma i sporta te Kristjanom Staničićem, direktorom HTZ-a.

„Nastup Hrvatske na jednom od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova s dugogodišnjom tradicijom odlična je prilika za dodatno jačanje pozicije naše zemlje kao atraktivne i održive turističke destinacije. Iskazani interes naših partnera i posjetitelja te velika potražnja za putovanjima najbolji su razlog za daljnji optimizam i pozitivna očekivanja u nadolazećoj turističkoj sezoni. Ove godine s njemačkog tržišta očekuje se 70 milijuna putovanja koja će trajati barem pet dana stoga čvrsto vjerujem da ćemo ovim predstavljanjem, između ostalog, zadržati konkurentnu poziciju na njemačkom tržištu s kojeg i dalje ostvarujemo najveći turistički promet“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, dodavši da se u ovoj godini očekuje nastavak pozitivnih turističkih trendova s posebnim naglaskom na razdoblja pred i posezone u kojima hrvatski turizam ima najveći prostor za daljnji održivi rast i razvoj.  

Sastanci s važnim partnerima             

Ovo prestižno turističko događanje u Berlinu je okupilo ključne dionike turističkog sektora iz svih dijelova svijeta. Tako su predstavnici HTZ-a održali sastanke s važnim partnerima kao što su Jet2.com/Jet2holidays, Eurowings i KLM/Air France. S njima se razgovaralo o poslovnim prognozama, očekivanjima i povećanju suradnje.

„U prva dva mjeseca ove godine njemački turisti su u Hrvatskoj ostvarili 6 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u kojoj smo, ostvarili najbolju predsezonu hrvatskog turizma. Potražnja za Hrvatskom je iznimno dobra. Posebno nas veseli činjenica da je Hrvatska prepoznata kao poželjna destinacija u razdoblju pred i posezone. To je u skladu sa strateškim ciljevima hrvatskog turizma odnosno razvoja cjelogodišnjeg turizma“, rekla je ministrica Brnjac. Ministrica je u Berlinu sudjelovala i na Globalnom okruglom stolu vodećih ljudi u turizmu. Na okruglom stolu tema je bila tranzicija turizma, a ministrica je predstavila aktivnosti Hrvatske u tom području. I to s naglaskom na reformu turizma i Zakon o turizmu.

Uz to, ministrica Brnjac sastala se i s ministrom turizma Saudijske Arabije Ahmedom Al Khateebom te glavnim tajnikom UN Tourisma Zurabom Pololikashvilijem s kojim je razgovarala o daljnjim koracima suradnje s ostalim europskim i svjetskim zemljama na temu održivosti u turizmu.

Hrvatski štand i Croatia Airlines

Na sajmu ITB prisutan je i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines. Predstavili su ovogodišnji ljetni red letenja. Naglašeno je da je tijekom turističke sezone planirano povezivanje Hrvatske s ukupno 28 međunarodnih odredišta. Očekuje se da će zrakoplovi Croatia Airlinesa pritom letjeti na 50 međunarodnih linija.

Također, u sklopu hrvatskog štanda održana je i prezentacija te degustacija vrhunskih hrvatskih vina i sireva u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a osim toga realizirano je i zajedničko predstavljanje hrvatskih subjekata zdravstvenog turizma u okviru Medical & Health Pavilliona posvećenog trendovima i praksama u zdravstvenom turizmu.

Dodajmo, kako je na sajmu predstavljena i zajednička suradnja HTZ-a i TZ Kvarnera s RDA, Europskim strukovnim udruženjem autobusera, koje će nakon 20 godina svoju Godišnju skupštinu održati upravo u Hrvatskoj i to u listopadu ove godine na Kvarneru. Udruženje broji 2.600 direktnih i pridruženih članova iz 40 zemalja te predstavlja sve one koji nude usluge vezane uz grupna putovanja autobusom.