Mezopotamija, Turska: legende, džamije i gastro čuda

Mezopotamija

Mezopotamija: Gaziantep, Şanlıurfa, Halfeti samo su neki od gradova koji čine ovu regiju očaravajućom

Mezopotamija u Turskoj obuhvaća brojne raznolike atrakcije. Polazak na putovanje u Mezopotamiju kao da je korak unatrag u vrijeme gdje se povijest, kultura i gastronomija isprepliću u očaravajuću tapiseriju. Naša avantura započela je letom iz Zagreba za Gaziantep, uz kratko presjedanje u Istanbulu, zahvaljujući Turkish Airlinesu. Očaravajuće iskustvo proširilo se iznad neba, pružajući luksuznu pauzu u poslovnoj loži.

Gaziantep: gastro raj

Gaziantep, poznat kao “Grad Gastronomije”, pokazao se kao pravi gastronomski raj. Slavan po svojim ukusnim jelima, upustili smo se u osjetilnu gozbu koja slavi bogatu gastronomsku baštinu grada. Smješten u jugoistočnoj Turskoj, Gaziantep je grad u kojem miris začina lebdi kroz živahne tržnice, a drevne tradicije besprijekorno se stapaju s modernom vitalnošću. Grad se ponosi proizvodnjom nekih od najpoznatijih turskih jela, poput svjetski poznatih baklava, ukusnog kolača složenog od pistacija i meda. Kebab, još jedna lokalna specijalnost, mami uzdahe svojom sočnošću i jedinstvenim okusima.

Osim svoje gastronomske privlačnosti, Gaziantep, Mezopotamija, ima povijest koja odjekuje kroz dobro očuvane povijesne lokalitete. Drevne džamije, bazari i tradicionalna turska arhitektura ukrašavaju gradsku sliku, pružajući uvid u njegovu bogatu prošlost. Gaziantep Dvorac, smješten na vrhu brda, stoji kao nijem svjedok stoljećima povijesti, pružajući panoramski pogled na grad i okolicu. Iako je u trenutku naše posjete bio pod renovacijom zbog nedavnog potresa u Turskoj. Posjet restoranu Omaç Gaziantep Mutfağı pružio nam je intimno iskustvo, omogućavajući nam da uživamo u tradicionalnim receptima koji se prenose kroz generacije, u ugodnom i domaćem okruženju.

Şanlıurfa, Mezopotamija: legende, džamije i gastro čuda

Naše putovanje nastavilo se do Şanlıurfe, često nazivana “Gradom Proroka”. Grad predstavlja očaravajuću tapiseriju povijesti, spiritualnosti i kulturnog bogatstva smještenu na jugoistoku Turske. Prožet drevnim legendama i vjerskim značajem, Şanlıurfa, Mezopotamija, je grad u kojem prošlost odzvanja kroz svaki kamen, džamiju i živahnu tržnicu. Džamija Rızvaniye, arhitektonsko čudo ukrašeno očaravajućim pločicama i veličanstvenim kupolama, stoji kao svjedočanstvo duhovne atmosfere grada. Legenda kaže da je Pećina Abrahama, smještena unutar Şanlıurfe, mjesto rođenja proroka Abrahama. Prema predaji, kada je kralj Nimrod pokušao eliminirati prijetnju novorođenog Abrahama svojom vlašću, dogodila se čudesna transformacija, pretvarajući vatru u vodu, a plamenove u ribe. Ovo sveto mjesto, sada poznato kao Mağara Džamija, privlači hodočasnike i posjetitelje koji traže povezanost s dubokom vjerskom baštinom grada.

U večernjim satima, Şanlıurfa oživljava aromom sočnih kebaba i mirisom kulinarskih delicija. Večera u Şanlıurfi nije samo obrok; to je kulturno uranjanje u bogatu tapiseriju turske kuhinje, spajajući tradiciju i inovaciju. Dok lutate kroz labirintom ulica, autentičnost grada otkriva se u tradicionalnim bazarima, gdje živopisni tekstili, začini i ručni radovi mame osjetila. Şanlıurfa, Mezopotamija, sa svojim svetim mjestima i živopisnim tržnicama, poziva putnike na putovanje kroz vrijeme, gdje se spiritualnost i tradicija stapaju u harmonični ples.

Vožnja duž rijeke Eufrat i tradicionalan život u Harranu

Izvan samih gradova, naše putovanje uključivalo je mirnu vožnju čamcem duž rijeke Eufrat iz Halfetija. Usred slikovitog krajolika, svjedočili smo sablasnoj ljepoti potopljene džamije, njezin minaret izranjajući iz vode kao nijem stražar starih dana. Ovo nadrealno iskustvo naglasilo je kompleksan odnos regije s njezinim potopljenim nasljeđem.

Naše istraživanje proširilo se izvan urbanih krajolika u slikovito selo Harran. Njegove jedinstvene značajke pružaju dublji uvid u povijest i autentični način života. Ovo pitoreskno selo posebno je poznato po svojim tradicionalnim kućama koje podsjećaju na košnice. Predstavljaju arhitektonsku baštinu koja seže unatrag u drevna vremena. Harran nas je dočekao svojim jedinstvenim kućama koje su izgrađene od blata. Svaka odražava ne samo estetsku privlačnost već i dugotrajnu tradiciju. Ove autentične kuće u obliku košnica predstavljaju pravo remek-djelo arhitektonske inventivnosti, pri čemu svaka struktura oživljava priču drevnih zajednica koje su ovdje nekada živjele. Kroz šetnju ulicama Harrana, doživljavali smo kako se prošlost prepliće s sadašnjošću. Svaki kamen i svaki zid govori priču o vještim rukama koje su ih oblikovale. Ovo selo pružilo nam je priliku da uronimo u bogatu kulturnu baštinu. Upravo gdje svaki kutak nosi pečat vremena i kolektivnog naslijeđa.

Tekst i fotografije: Tonka Vuković