U petak na Dolcu na PLACe marketu nas očekuju prave delicije

PLACe

PLACe market Christmas Pop-up, od 18 h na Tržnici Dolac

Čini se kako ovaj predblagdanski petak u Zagrebu mnogi željno iščekuju i to zbog PLACe market Christmas Pop-upa. On će se od 18h održati na Tržnici Dolac. Posljednje ovogodišnje izdanje projekta koji je u kratkom roku osvojio srca Zagrepčana zapravo je najveće gastro blagdansko druženje na otvorenom. Sigurno će nas mirisima i okusima do kraja uvesti u blagdansko raspoloženje.

Projekt koji je barem petkom popodne donio život na Tržnice vraća se još jednom kako bi se Zagrepčani, zajedno s turistima okupili u samom centru grada. Kako bi i započeli ove mini praznike i produženi blagdanski vikend u pravom božićnom tradicionalnom gradskom duhu.

Ono što nas sve zanima je što će se na Dolcu u petak kuhati. Za hranu su zaduženi neki od naših najboljih chefova i ugostitelja. Tako će chef Marin Rendić za svoj Bistro Apetiti pripremati svoje već tradicionalno „plac“ jelo – baby praščića. Odnosno, suckling pig koji se svako jesensko izdanje PLACe marketa rasprodao u trenu. Uz baby praščića, tu su i pohane krvavice na način chefa Marina. Chef Mario Mihelj pripremati će gulaš od hobotnice i velikih kozica uz palentu. Kao i hrskavu pohanu rolicu punjenu jabukom i cimetom, aposluživati će i toplu sangriu. Restoran Tač na licu mjesta će otvarati stonske kamenice za koje smo sigurni da će brzo nestati. A uz soparnik, na ovom štandu će se uživati i u brudetu od bakalara.

Gastro ponuda

Gastronomadi se na Dolac vraćaju sa svojim panuozzo sendvičem koji će se pripremati u tri varijante. Porchetta, gulaš od divljači te orada na savur. Vinkl će također pripremati svoje već poznate specijalitete s „placa“ – puricu s mlincima i sarmu. Sopal i chefica Katarina Vrenc pripremaju IstRamen. Neku varijantu ramena, odnosno juhe s domaćom istarskom kobasicom te otkoštenu patku punjenu nadjevom od suhog kruha te jusom.   

Bistro Točkica priprema domaći jušni bakalar i kaiseršmarn. Al Dente se vraća na Dolac sa svojim tjesteninama u parmezanu – caccio e peppe i novim špagetama s kozicama u umaku od pistacija dovršenim u kolutu Grana Padana. Nove su im i pohane lazanje u panko mrvicama.

Tu je i Oui chef by Vedran Stojanac koji priprema janjetinu na ražnju s krumpirima ispod peke, delikatesni korner s ručno rezanim pršutom, brudet od sušenog bakalara u kruhu te cannole s paškom skutom i arancinima. Takoyaki by chef Martino Zanneli Kovačić dolazi s azijskim štandom te će na Dolcu pripremati Thai Wok piletinu s rižinim rezancima te Okonomyaki palačinku s kupusom i slaninom.

Meat the king pobrinuti će se da na ovom blagdanskom druženju ne nedostaje mesnih delicija. Kod njih se najviše pripremaju Meat the King steakovi. Tu su i Meat the king kobasice i burgeri. Tu je i Cunami za sve ljubitelje sushija i kozica u tempuri. Zatim Begs plant based streetfood sa svojom Tikka Masalom i Dan dan piletinom koje su jedna od najpopularnijih jela ovogodišnjeg Adventa te novo ime na PLACeu – Beštija koja dolazi s Fish&Chipsom od morskog psa s tri puta blanširanim čipsom te schiacciata s roastbeefom, pečenim kiselim kupusom i butargom.

Od slatkog tu je štand Amelie na kojem će se naći cimet rolice, makaroni punjeni medenjak kremom, cannoli s raznim punjenjima te štrukle, tu su Ferdinand knedle koje dolaze s raznim varijantama te fritule na štandu Krivi ljudi koje dolaze s brojnim i prefinim preljevima, a kod njih ćete naći i rakiju bez koje ne mogu proći praznici.

 PLACe kokteli

Razne tople koktele, tople ginove, kuhana vina, rakije i sva ostala pića naći ćete na centralnom baru, kao i na Tipsy baru, a tu je i Piena pjenušac na njihovom štandu.

Podršku ovom projektu dali su Grad Zagreb, TZ Zagreb, Hrvatska turistička zajednica, kao i pertneri – Cockta, Jamnica, G3, Premium Visa by PBZ Card i Nexi, Metro i Kotanyi.

Ovom Božiću na PLACe-u se kako se čini, svi neizmjerno veselimo, a kako i ne bi kada nas čeka ovoliko prefinih blagdanskih specijaliteta, predobra atmosfera i ugodno druženje! Vidimo se u petak na placu! #petkomjedemonaplacu