Lou Reed: Vještina ravne crte – moj tai chi – novo izdanje ŠK

Lou Reed

Portret iskusnog majstora borilačkih vještina – Lou Reed

Svima nam je Lou Reed poznat kao glazbenik, pjevač, tekstopisac, pjesnik i osnivač legendarne rock-skupine Velvet Underground. Surađivao je s mnogim umjetnicima, od Andyja Warhola i Johna Calea do Roberta Wilsona i Metallice te ostvario revolucionarnu samostalnu karijeru koja je trajala pet desetljeća, sve do smrti 2013. godine. No, Lou Reed je također bio iskusan majstor borilačkih vještina, o čemu svjedoči Vještina ravne crte – moj tai chi, novo izdanje Školske knjige koje se može nabaviti u svim knjižarama i webshopu izdavača.

Bogato ilustrirana knjiga Vještina ravne crte – moj tai chi u prijevodu Marka Marasa sveobuhvatna je zbirka Reedovih tekstova o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja pokreće životnu energiju i usklađuje duh i tijelo. Uključuje i razgovore s Reedovim kolegama glazbenicima, umjetnicima, suradnicima, prijateljima i učenicima tai chija, uključujući Juliana Schnabela, A. M. Homes, Hala Willnera, Yongeyja Mingyura Rinpochea, Eddieja Sterna, Tonyja Viscontija, Anohni i Iggyja Popa. O Louu Reedu govore i članovi obitelji, obožavatelji, glazbeni menadžeri i diskografi, velemajstori borilačkih vještina, učitelji joge i meditacije, osobni asistenti, liječnici i terapeuti. 

Kretanje kroz krugove

Vještina ravne crte sadržava neobjavljene tekstove Loua Reeda o tehnici, praksi i svrsi borilačkih vještina, zatim eseje, promišljanja i razmišljanja o meditaciji i životu. Izbor naslova objašnjava u predgovoru Laurie Anderson, urednica knjige i supruga Loua Reeda: „Naslov Vještina ravne crte je čisti Lou. Tai chi sastoji se od krugova, od krugova unutar krugova. Pa što je onda ravno? E, u tome je vještina! Treba se kretati kroz krugove a da ne izgubite orijentaciju i opći cilj.”

Lou Reed je volio govoriti o tai chiju i oduševljeno ga je prenosio drugima. Bio je uzbuđen kad je odlučio napisati knjigu, i isprva je imao mnogo zamisli i planova. Ali umiješalo se previše drugih događaja, i knjiga koju je počeo pisati 2009. sastojala se od raštrkanih bilježaka kad je umro 2013. godine. Dovršili su je urednici ovog projekta koji dolaze iz različitih svjetova. Scott Richman radio je i putovao s Louom, Bob Currie družio se s njim kao prijatelj, Stephan Berwick (majstor kineskih borilačkih vještina i pisac) također je bio Louov prijatelj, a Laurie Anderson bila mu je partnerica dvadeset i jednu godinu.

Srećom, istaknuti je glazbenik imao mnogo prijatelja i kolega koji su vježbali tai chi. Zajedno s njegovim riječima, njihovi glasovi i raznolika gledišta stvaraju bogat i dubok tekst knjige Vještina ravne crte.

Lou Reed i sposobnost suosjećanja

„Kao urednike, dojmilo nas se koliko je tih ljudi osjećalo veliku povezanost s njim. Mnogima je bio najbolji prijatelj. Jedna od najproduhovljenijih Louovih pjesama jest I’ll Be Your Mirror, bit ću tvoje zrcalo. Imao je veliku sposobnost da promatra ljude, razumije ih i suosjeća s njima”, napominje Laurie Anderson.

Isprva nisu namjeravali razgovarati s mnogo ljudi, ali svaki je razgovor dodavao jednu crtu onome što je postalo mnogostrani portret. Vještina ravne crte koristan je i konkretan „priručnik” o profinjenom umijeću tai chija, ali i uzbudljiva slika jedne strane Loua Reeda koju su rijetki poznavali.

„Lou je imao silnu radnu etiku. Ali nikad ga niste vidjeli da radi. Izgledao bi kao da ne radi baš ništa, a onda bi odjednom imao gotovu operu s Bobom Wilsonom. Ili bi imao sve pjesme za novi album. Nikad nije govorio: ‘Uh, stvarno mi je teško obaviti ovo ili ono!’ Samo bi to obavio, iznenada bi se pojavilo”, prisjeća se njegova životna suputnica koja je Loua upoznala 1992. kad je bio u kreativnom zamahu i sudjelovao u mnogobrojnim filmovima, turnejama i svim usputnim projektima.