Dani hrvatskog turizma – dodijeljene hrvatske turističke nagrade

turizam

Dubrovnik šampion hrvatskog turizma

U Rovinju je održana završna svečana večer Dana hrvatskog turizma (DHT) u sklopu kojih su dodijeljene Godišnje hrvatske turističke nagrade. Odnosno, nagrade za najbolje u turizmu Hrvatske u 2023. godini. Pred više od 1200 sudionika turističkom destinacijom godine, odnosno novim šampionom hrvatskog turizma proglašen je Dubrovnik. Najboljim turističkim događajem godine proglašeni su Đakovački vezovi. U kategoriji Ljudi u turizmu dodijeljena je Godišnja nagrada „Anton Štifanić“ – tvrtke/ustanove/udruge Javnoj ustanovi Baraćeve špilje za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica.

Godišnju nagradu „Anton Štifanić“, pojedinac osvojio je Robert Pende. Gospodin Pende je ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta. Nagrada za životno djelo uručena je Sandi Čorak, znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanju u Institutu za turizam. Hrvatska turistička zajednica dodijelila je i tradicionalnu nagradu Čovjek, ključ uspjeha – djelatnik godine pojedincima u 19 kategorija. Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo je nagradu za održivost, Naturally yours, koja je ove godine pripala ACI-ju.

Godišnje hrvatske turističke nagrade u ovoj su se godini dodjeljivale prema novom konceptu, odnosno prema novim kategorijama koje su zajedno definirali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora. Riječ je o 15 kategorija, odnosno nagrada za turistički događaj godine, turistički aranžman godine, gastronomski doživljaj godine, hotel i kamp godine, a dodijeljene su i nagrade u aktivnom, kulturnom, nautičkom, poslovnom, ruralnom te zdravstvenom turizmu, kao i nagrade za Unique smještaj godine i turističku destinaciju godine (Šampion hrvatskog turizma).