Školska knjiga na Interliberu 2023. nudi veliki broj noviteta

Školska knjiga

Školska knjiga: Na Interliberu brojna popularna izdanja te znanstvena i stručna izdanja

Školska knjiga sudjeluje na ovogodišnjem Interliberu s velikim brojem noviteta. A ističu se publicističke uspješnice koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta. Kao i kapitalna znanstvena i stručna izdanja hrvatskih autora. Tu su i beletristički naslovi vodećih domaćih književnika i kvalitetne ilustrirane knjige i slikovnice za djecu.

Popularna izdanja

Nakon velikog uspjeha bestselera Zelena svjetla oskarovca Matthewa McConaugheyja, koji nije silazio s vrha domaćih i stranih top-ljestvica, u izdanju Školske knjige izlaze tri iznimno zanimljive autobiografske i memoarske knjiga slavnih osoba.

S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka zapažena je memoarska knjiga. Ona nas vodi iza kulisa života Toma Feltona, na velikome ekranu i izvan njega. Od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Obvezno je to štivo za sve obožavatelje serijala o Harryju Potteru!

Quincy Jones, svestrani glazbeni velikan, čija impresivna karijera traje više od sedamdeset godina, u svojoj motivacijskoj knjizi 12 nota – o životu i kreativnosti sažima golemo životno i profesionalno iskustvo, progovara o tome kako tugu i bol pretvoriti u moć i daje mnoge dragocjene alate za uspješan i smislen život u kojemu kreativnost ima iznimno važnu ulogu.

Drugoga velikoga glazbenika – pjevača, tekstopisca, pjesnika i osnivača legendarne rock-skupine Velvet Underground – upoznajemo kao iskusnog majstora borilačkih vještina. Vještina ravne crte – moj tai chi sveobuhvatna je zbirka tekstova Loua Reeda o tai chiju. Riječ je o drevnoj borilačkoj vještini koja mu je pomogla da probudi životnu energiju, uskladi duh i tijelo. Ali i promijeni svakodnevicu neurednog života rock-zvijezde.

Tu je i mnogo drugih popularnih izdanja.

Znanstvena i stručna izdanja

U nizu reprezentativnih izdanja koja ostavljaju prepoznatljiv trag u hrvatskoj znanosti i kulturi, zapaženo mjesto zauzima nova knjiga hrvatskog egiptologa izv. prof. dr. sc. Mladena Tomorada. Kapitalno djelo Stari Egipat – Povijest i kultura prikazuje sve aspekte egipatske civilizacije – povijest, umjetnost, arhitekturu, jezik, književnost, magiju, religiju, ali i njezine posljedice na današnju kulturu, umjetnost, filmove i videoigre. Raskošno ilustrirana znanstvena monografija na 750 stranica, s više od 1000 najrecentnijih fotografija i povijesnih zemljovida, namijenjena je svim zaljubljenicima u staroegipatsku civilizaciju u Hrvatskoj i regiji. 

Bogato opremljena enciklopedija Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine Hrvoja Barberića pruža osnovni uvid u uzroke, tijek i posljedice najvažnijih ratova i ostalih oblika kolektivnog nasilja koji su se dogodili između 1945. i 2022. godine.

Cijenjeni teorijski fizičar prof. dr. sc. Ivica Picek u svojoj knjizi Iza granica vidljivogTragovima velikih fizikalnih otkrića približava čitateljima teške koncepte moderne fizike jednostavnim jezikom, putem dijaloga sa zamišljenom Sofijom, koja će u procesu razumijevanja fizike poprimiti ulogu kakvu je Sofija Josteina Gaardera imala za razumijevanje povijesti filozofije.

Školska knjiga: beletristika

Nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Zagorkini romani Kći Lotršćaka i Grička vještica ponovno su među nama, i to u sjajnoj novoj opremi mlade dizajnerice Tesse Bachrach Krištofić. Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansi koja cijelo stoljeće svojim pitkim prozama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu, u kojem ih željno iščekuju generacije novih obožavatelja odraslih na prozama Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena.