Martinje pred vratima – posjetite Jasku i uživajte u bogatoj ponudi!

Martinje

Proslava blagdana sv. Martina (Martinje) od 10. do 12. studenog

Tradicionalna proslava blagdana sv. Martina, odnosno Martinje i ove će se godine održati na jaskanskom Strossmayerovom trgu, i to od 10. do 12. studenog od 17 do 22 sata.

Posjetitelje očekuje tradicionalno krštenje mošta, sjajna vina jaskanskih vinara i bogata gastronomska ponuda te dobra zabava uz DJ-a.

Sudjelovati će vinarije J. Braje, Ž. Gregorića, I. Pavlečića, M. Sirovice i Budišćak. 

Dio je to projekta In cultura veritas kroz koji će proslavu Martinja za svoje građane osim Jaske organizirati i Sveti Ivan Zelina i Samobor.

Tako u Zelini Martinje počinje 3. studenog, a u Samoboru slavimo 11. studenog u popularnoj „Brenti“ kraj Hotela Lavica.

Uživajte u dva „martinjska“ vikenda u Zagrebačkoj županiji u kojima neće nedostajati dobre zabave, glazbe, gastro ponude i vrhunskih vina!

 Prema Hrvatskoj enciklopediji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj se, posebice u Hrvatskom zagorju, na Martinje održava šaljivi običaj »krštenja mošta«. Uz koji se priređuje i obilata gozba kojoj je glavni sastojak pečena guska (martinjska guska). Iako izvori koji potvrđuju značenje Martinja kao pučkoga praznika obilja nisu stariji od XVII. i XVIII. st., povezanost dana sv. Martina s predodžbom o materijalnom obilju i blagostanju seže do srednjeg vijeka. Izvori običaja »krštenja mošta« leže u germanskom pučkom slavlju blagoslova vina na dan sv. Ivana Evanđelista. Ono je u sjeverozapadnim hrvatskim krajevima našlo izraza na dan sv. Martina. Tzv. Martinsfeier slavio se isprva u plemićkim krugovima pa se začetci toga parodijskoga ceremonijala trebaju tražiti u plemićkim zabavama feudalnog razdoblja.