Naftalan kao značajan subjekt zdravstvenog turizma 

Naftalan

Kontinentalni turizam postaje sve zanimljiviji i stranim i domaćim gostima. Broj noćenja već sada je veći za 20% u odnosu na isto razdoblje prethodne godinu. Tome pridonosi i Naftalan – značajno odredište zdravstvenog turizma

Zagrebačka županija zanimljiva je domaćim gostima zbog svog izvrsnog geografskog položaja, ali i bogatog eno i gastro sadržaja kojeg nudi. Neizostavan dio ponude je i medicinski, rehabilitacijski turizam u kojeg se posljednjih deset godina posebno ulaže. Dobar primjer je lječilište Naftalan. Zagrebačka županija uložila je u Naftalan gotovo 9 milijuna eura. Tako su usluge ove specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić Gradu podignute na još višu razinu. Riječ je o instituciji koja je i dosad visoko kotirala na svjetskim zdravstvenim listama. Dovoljno je reći da je u liječenju psorijaze Naftalan druga najbolja specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju na svijetu.

Zdravstveni turizam u Naftalanu

Za domaće goste prednost boravka u Naftalanu je i mogućnost  pokrivanja dijela troškova kroz HZZO. Udobnost boravka u smještajnim kapacitetima zajamčena je s dodijeljene četiri zvjezdice. Svoje jedinstveno mjesto u vrhu zdravstvenog turizma Naftalan je stekao korištenjem slane termalne vode i naftalana, još daleke 1989. godine

Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama (fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka) na dnu mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama. Ova vrsta nafte sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika. Od njih se izdvajaju sterane, spojevi koji su strukturom sličini steroidnim hormonima te provitaminu D. Upravo se steranima pripisuje ljekovito djelovanje naftalana. Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte: u Azerbajdžanu te u Ivanić-Gradu.

Tijekom prvih 15 dana srpnja Zagrebačku županiju posjetilo čak 17 000 gostiju

Za svakog gosta koji dolazi iz drugog kraja Hrvatske u Zagrebačku županiju put je daleko jeftiniji, brži i jednostavniji nego da svoje zdravstvene probleme tretira u bilo kojoj susjednoj državi gdje će osim većih putnih troškova morati više novca izdvojiti i za smještaj. U Naftalan možete doći na jednodnevni odmor, rekreirati se u bazenu ili uživati u sportskom sadržaju. Cijena dnevne ulaznice za bazen iznosi prihvatljivih 7,50 eura, no spoznaju o Naftalanu kao idealnom odmorištu za domaćeg gosta osvijestit ćete do kraja odabirom punog pansiona koji će vas u ovoj specijalnoj bolnici stajati samo 61 euro.

Dodatna ulaganja

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i kroz višegodišnju financijsku omotnicu EU, u planu je dodatno ulaganje u smještajne kapacitete s ciljem osnaživanja zdravstvenog i cjelovitog turizma kakav je potreban Hrvatskoj.

Zagrebačka županija jedna je od pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj, a svojim neprestanim radom na osnaživanju svih vidova turizma želi postati i vodeća županija u kontinentalnom turizmu.

Briga za domaćeg gosta ovdje je prioritet, a zdravstveni turizam prepoznat je kao važan, ali i nužan. U Zagrebačkoj županiji, koja svoj turizam razvija po mjeri čovjeka, cijene se formiraju s obzirom na standard hrvatskog, a ne stranog gosta.