Od 12.7. zakačite se za Dvorišta!

Dvorišta

I ove godine u skladu sa sloganom Svako ima svoju pričuDVORIŠTA pričaju priče o Zagrebu. Onakvom kakvog još niste doživjeli. Tijekom 12 nezaboravnih danaod 12. do 23. srpnja – posjetitelji imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih palača.

Organizatori su pripremili puno dobre urbane zabave. U Dvorištima se posjetitelji mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima. Istodobno se mogu zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza do popa.

„Pravo urbano cool događanje s dušom“ i „Projekt kakav Zagreb još nije imao“ samo su neki od superlativa koji otpočetka prate ovu manifestaciju. Uz onaj nezaobilazni jedne Zagrepčanke koja piše kako se na Dvorištima osjeća kao “turist u vlastitom gradu”.

Brojne nagrade

O atraktivnosti i uspjehu kulturno-turističke atrakcije Dvorišta puno govore i dvije prestižne nagrade. Prva je za najkreativniji, a druga za najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

Ovogodišnja Dvorišta donose dvije lokacije premijerno predstavljene 2019. u sklopu Narodnog doma HAZU-a. Prva je gornje reprezentativno dvorište na Opatičku (Opatička 18) i donje, skriveno i posebno, s pogledom na Radićevu ulicu (Dvoranski prečac 1).

Dvorišta
Foto: M. Gasparović

Prošle godine u sklopu Dvorišta prvi put je otvoreno Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju (na vrhu Opatičke), kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba (s ulazom iz dvorišta Zvjezdarnice). Ove godine u itinerar Dvorišta nakon više godina vraća se i prekasni Atrij Muzeja grada Zagreba. Prepoznatljiv je po najstarijoj sunčanoj zidnnoj uri u Zagrebu (Opatička 20).

A tu je ponovno i prošlogodišnja hit-lokacija, prekrasno Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4. U palači je danas jedna od rezidencija Pravnog fakulteta. Nekoć je bila posljednji dom vođe Hrvatskoga preporoda Ljudevita Gaja i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare.

Dvorišta kao sinonim dobre zabave

Od samog početka, uz zabavu, priče i ambijente, Dvorišta su prepoznata i kao sinonim za dobru glazbu. Bogatim programima Dvorišta kroz devet godina prošli su Matija Cvek, Antonela Đinđić, Gordana Marković, Lu Jakelić, Ivana Galić, Matej Mudrovčić, Zsa Zsa i još mnogi drugi.

„I dok se neke druge manifestacije okreću DJ-ima i jednostavnijim programskim rješenjima, Dvorišta ostaju i dalje vjerna svojoj agendi. Zadržavaju status prave ljetne pozornice za mlade glazbene talente. Pava Ćorić, Noa Rupčić, Vjekoslav Vostrel, Jakob Grubišak, Nika Adamović, Lucija & Luka, Karla Krmpotić, teško ih je sve i nabrojati… No bitno je naglasiti sljedeće: riječ je o čak 60 glazbenih programa. Čak 5 paralelnih koncerata svake večeri kroz svih 12 dana. A takvim se podacima može pohvaliti malo koja druga slična manifestacija“, poručuje Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE.

Lokaliteti tijekom trajanja Dvorišta odzvanjat će tako kvalitetnom glazbom i izvrsnim izvođačima. Veliki dio Gornjeg grada je, međutim, u obnovi. „Zbog toga su brojne lokacije, na kojima su se odvijala Dvorišta proteklih godina, trenutačno nedostupne. Zato smo sretni da smo, u odnosu na prošlu godinu, u program Dvorišta ponovno uspjeli vratiti Atrij Muzeja Grada Zagreba s kojim razvijamo višegodišnju uspješnu suradnju“, poručuje Slavica Olujić Klapčić iz KATAPULT PROMOCIJE.

Dvorišta su jedno od najzagrebačkijih i najzabavnijih ljetnih kulturno-turističkih događanja u našem gradu kojeg obožavaju svi, i Zagrepčani i njihovi gosti. Naime, uz prikladan i decentan program, Dvorišta potiču boravak na otvorenom, pružajući svim posjetiteljima mir, opuštanje i ugodne ljetne večeri, čime stvaraju posebnu atmosferu. Svake godine predstavljaju se različite lokacije koje su dio bogate kulturne baštine stare zagrebačke jezgre, stoga me iznimno raduje novo izdanje Dvorišta na koje sve s veseljem pozivam“, poručuje Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Dnevni programi bit će objavljivani nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da ih prate. Manifestacija je otvorena svakog dana tijekom trajanja od 18:00 do 24:00. Ulaz u sve prostore je – slobodan!

Od 12. do 23. srpnja vidimo se na Gornjem gradu – Zakačite se za Dvorišta!