Q’ART u tvom KVARTU: Špansko

Q'art

Prvi izlazak iz poznatog okruženja Ilice se pokazao kao pun pogodak pa je tako Q’ART u tvom KVARTU s Festivalom zajednice u Španskom zašarenio cijeli trg i ponovo pokazao da je ljudima potrebno zajedništvo i druženje

Program festivala je trajao 5 dana i završio velikim festivalom koji se održao 18. lipnja. od 10 ujutro i potrajao do 21:30 navečer. Festivalu su se pridružili mnogi kreativci, a program su obogatili, osim vrhunske glazbe i dječji vrtići Špansko, Malešnica i Sunčana, plesna škola Silvije Hercigonja, OŠ Tituša Brezovačkog, Teatar Tirena, Teatar POCO LOCO, zbor Ivan Kukuljević Sakcinski. Događaju se pridružio i Radio 808 sa svojim programom pa su atmosferu s trga mogli čuti svi koji su slušali radio tih pet dana.

Komentari zajednice su bili odlični pa donosimo nekoliko:

„Svaka pohvala ideji da se druženje održava po kvarovima. Probili led sa ILICOM, 100% uspješno i sada prenijeli tu ideju u kvartove, stanarima tih kvartova omogućili i približili da izađu u svoje parkove i upoznaju majstore izrade prekrasnih stvari. ČESTITKE.“ komentirala je Sonja.

„Živim u Španskom od 2006. i do jučer nikako nisam imala osjećaj da je to moj kvart. Hvala što ste to promijenili.“ komentirala je Iva izbor glazbe.

„Pozdrav! Samo sam htjela pohvaliti jučerašnje događanje. Konačno nešto urbano i civilizirano u kvartu. Bravo!“ komentirala je Ana.

Vjerujemo kako će kvart Špansko i Malešnica pokrenuti ovom fantastičnom energijom i podrškom zajednice nastaviti s ovakvim festivalima, a mi vam donosimo puno fotografija koje dočaravaju tu dobru vibraciju festivala.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART koji je pokrenuo ovu inicijativu

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici.

Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi.

U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

Za više informacija na:

info@projektilica.com