TRINAESTA GODINA PROJEKTA „KULTURA TURIZMA“

Kultura turizma

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade i ove godine provodi projekt „Kultura turizma“. Riječ je o projektu gdje se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola, kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni predmeti, nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Ove godine je u „Kulturi turizma“ sudjelovalo 6 škola, a finalno predstavljanje projekata održat će se u ponedjeljak, 15. svibnja 2023., u 11:00 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10. Ukupno je s mentorima sudjelovalo 159 sudionika, a radi se o školama:

  • 1. Obrtnička škola za osobne usluge Zagreb – „Zagrebački kino vremeplov“
  • 2. VII. gimnazija – „Filmski Zagreb“
  • 3. Srednja škola Centar za odgoj i obrazovanje – „Pomiriši, okusi, ponesi“
  • 4. Hotelijersko turistička škola u Zagrebu – „Zagreb – pet friendly grad”
  • 5. XVI. gimnazija – „Svi putevi vode u Maksimir“
  • 6. Zdravstveno učilište Zagreb – „Nešto staro – nešto novo”

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld je izjavila: „Projekt „Kultura turizma“ kroz edukaciju učenika srednjih škola doprinosi podizanu svijesti o vlastitom gradu kao turističkoj destinaciji te upoznavanju mladih s turističkim, povijesnim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Jako smo ponosni na sve učenike koji u okviru ovog projekta istražuju turističku stranu grada i promišljaju mogućnosti vrednovanja postojeće turističke ponude, ali i razvoja nove. Interaktivnom nastavom učenicima se na drugačiji način približavaju naša baština, kultura i turizam, a izuzetno pozitivne reakcije učenika i profesora iz godine u godinu daju nam snažan poticaj za nastavak projekta s budućim generacijama.“

Podsjećamo, „Kultura turizma“ projekt je koji je TZGZ započela u akademskoj godini 2010./2011. Svake godine, tijekom jednosemestralne izvannastavne aktivnosti, učenici odabranih zagrebačkih srednjih škola imaju zadatak, u dogovoru s voditeljima projekata, osmisliti i realizirati projekte s turističkom tematikom koje, potom, javno prezentiraju.