Smart City View – bolja komunikacija građana i grada

Smart City View

U sklopu svoje Smart City strategije Hrvatski Telekom, već nekoliko godina, riječkom Centru kompetencija za pametne gradove (CEKOM) pruža infrastrukturu za razvoj računarstva u oblaku. Uz to pruža i resurse i iskustvo u radu s velikim količinama podataka uz osiguranje i zaštitu privatnosti. Među brojnim inovativnim rješenjima koje je ta suradnja iznjedrila je i aplikacija City Smart View. Aplikaciju je razvio Combis, tvrtka članica HT grupe. Glavni cilj aplikacije koja je dostupna i putem multifunkcionalnog uređaja jest prezentacija svih informacija i usluga koje su omogućene građanima kroz projekt te pregled trenutačnog stanja svih sustava i aplikacija pametnog grada. Svi partneri unutar CEKOM-a predstavljaju svoje proizvode i omogućuju linkove za njihovo preuzimanje. Prikaz navedenih proizvoda odvija se upravo kroz aplikaciju City Smart View. Aplikacija omogućuje zainteresiranim građanima da dobiju više informacija o samom projektu CEKOM, ali i da provjere stanja povezanih projekata.

Uređaj je opremljen uslugama kao što su besplatni Wi-Fi Hotspot, besplatni hitni pozivi, beskontaktno punjenje pametnih mobilnih telefona te dva zaslona osjetljiva na dodir pogodna za digitalno oglašavanje i prikaz aplikacija razvijenih u projektu CEKOM koje su namijenjene građanima i turistima, a kao moderna javna telefonska govornica pruža i olakšani pristup osobama s invaliditetom.

Multifunkcionalni uređaj, postavljen na lokaciji Riva 10, osmišljen je tako da izgleda kao tradicionalna telefonska govornica. Ona ujedno udovoljava potrebama pametnih gradova te su u uređaju trenutno ugrađene najčešće korištene funkcionalnosti. Funkcionalnosti mogu biti proširive i modularne u skladu sa željom korisnika odnosno grada u kojem se ovakav uređaj nalazi.

Smart City Living

Multifunkcionalni uređaj i aplikacija City Smart View realiziraju se kroz podprojekt Smart City Living u sklopu projekta CEKOM. Cilj projekta je direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja. Time se dodaje direktna vrijednost za građane. Primjer takve suradnje bio je vidljiv i kroz odabir finalnog vizualnog identiteta samog uređaja putem online ankete. U odabiru je sudjelovalo gotovo 600 građana Rijeke te na taj način dalo svoj doprinos uspješnom razvitku samog projekta.

Područjem Smart City Living obuhvaćeni su projekti vezani uz poboljšanje kvalitete života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam i drugo. Operativni rad inovacijskog klastera vodi i koordinira tvrtka Smart RI. Vodeći partner projekta je Hrvatski Telekom. U projektu kome još sudjeluju i Combis, Kreativni odjel, Alarm automatika, ioLAP te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) rezultat je zajedničke prijave i razrade šest istraživačko -razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva “Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”.