“Four Hands Dinner”uz HTZ i Michelin

Four hands dinner

Ana Grgić Tomić i Ksenija Krajšek Mahorčič udružile snage u predstavljanju održive gastronomije

MICHELIN, najznačajniji i najpoznatiji globalni vodič za restorane i Hrvatska turistička zajednica u Gostilni Mahorčič u mjestu Rodik u Sloveniji zajednički su organizirali ekskluzivni gastronomski događaj „Four Hands Dinner“. U sklopu tog projekta se posebno ističe značaj održivosti u gastronomiji, kao i zelenih zvjezdica MICHELINA. One simboliziraju autohtonost, ekološku osviještenost i održiv razvoj. Glavne zvijezde ove ekskluzivne večere bile su hrvatska chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog restorana Zinfandel te slovenska chefica Ksenija Krajšek Mahorčić iz kultnog restorana Mahorčič. Riječ je o restoranima nositeljima prestižne MICHELIN Green Star oznake. Tako su brojni uzvanici imali priliku kušati vrhunski meni i jedinstvene gastronomske delicije pripremljene po načelima održivosti.

„MICHELIN je jedan od naših najvažnijih partnera u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao izvrsne gastronomske destinacije. Danas je naša zemlja sve prepoznatljivija po ovom segmentu ponude, koji je izuzetno bogat i raznolik. Tako svaka hrvatska regija ima svoje vrijedne eno-gastronomske posebnosti. Veliku nam čast predstavlja i činjenica što je večerašnje događanje prvo takve vrste obzirom da je ovo premijerna Four Hands večera u sklopu koje se ističu održivost u gastronomiji i prestižne MICHELINOVE zelene zvjezdice. Osim uživanja u bogatstvu okusa i kvalitetnim jelima, sigurni smo i u odlične promotivne efekte ove večere. Ona će dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske kao poželjne gastronomske destinacije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Prije same večere prigodno je pozdravio sve uzvanike te pritom naglasio važnost suradnje s MICHELINOM, ali i Slovenije kao jednog od najvažnijih inozemnih tržišta za hrvatski turizam.

Uz uzvanike, među kojima su bili slovenski i hrvatski partneri te predstavnici medija, večeri su prisustvovali i  influenceri iz Slovenije i Italije. Njihovi su profili na društvenim mrežama i online kanalima komunikacija usko specijalizirani za gastronomiju.

 „Slavljenje lokalne kulinarske scene i isticanje inspirativnih profesionalaca oduvijek je bilo u središtu misije MICHELIN-ovog vodiča. Organizacijom ovako ekskluzivnog događaja sa zadovoljstvom ističemo gastronomska čuda Hrvatske. Imati dva MICHELIN Green Star restorana koji zauzimaju središnju pozornicu također znači puno. To ilustrira sve veću predanost mnogih ugostitelja održivijem pristupu gastronomiji“, izvijestili su iz MICHELIN-ovog vodiča.

Pod kulinarskom palicom Ane Grgić Tomić

Meni Four Hands Dinner-a koji je pripremila hrvatska chefica Ana Grgić Tomić uključio je jadranske škampe marinirane u domaćem medu s pečenom kremom od cvjetače, gnude s vrganjima i kremom od tartufa, tripice od bakalara na kremastom umaku od rajčice i čilija te s pjenom od slanutka 

 „Raduje me da sa svojim timom chefova iz hotela Esplanade uz podršku HTZ-a i MICHELINA aktivno sudjelujem u međunarodnoj promociji Hrvatske gastronomske scene. Ova gala večera i gurmanska priča koju pripremam zajedno sa slovenskom kolegicom cheficom, Ksenijom Krajšek Mahorčić stavlja poseban naglasak održivost. To smatram da je u današnje vrijeme iznimno važno i jedno od gorućih pitanja. Naime, osim pomnog odabira sezonskih namirnica, pažljivog planiranja jelovnika, važan je i način pripreme. Ali i njihova maksimalna iskoristivost. Ovakvi događaji pridonose osviještenosti i smatram da svojim utjecajem možemo itekako doprinijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš te pritom i dalje uživati u kvalitetnim i kreativno pripremljenim jelima“, izjavila je Ana Grgić Tomić.

 

Na meniju slovenske chefice Ksenije Krajšek Mahorčić našao se jelen s pečenom ciklom i šljivama te lješnjacima. Tu je bio i desert od kestena s kraškim biljem i karamelom.

Za odabir i pripremu popratnih koktela zadužen je bio Master Kishoni Vjenceslav Madić. Svi su uzvanici tijekom okupljanja i dobrodošlice imali priliku kušati i tradicionalna hrvatska jela s modernim potpisom. Tako su se su na stolu našle hrskave pločice paškog sira s gelom od crvenog kupusa i začinskim biljem te košarice sa slanom pastrvom i ikrom u gelu od agruma.

Hrvatska od ove godine broji ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih MICHELINOVIH oznaka. To je za šest restorana više nego prošle godine. Posebno valja istaknuti kako je restoran Zinfandel’s prvi restoran u Hrvatskoj kojem je dodijeljena prestižna MICHELIN Green Star oznaka.