U Šibeniku je dodjelom nagrada „Dijana Klarić“ završilo jedanaesto izdanje Croatian Travel Festivala. Nagradu je u čak dvije kategorije osvojio Slaven Škrobot

Jedina nagrada koja se u Hrvatskoj već devetu godinu dodjeljuje putnicima i putopiscima pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija, ove je godine u čak dvije kategorije, za „Projekt godine“ i „Putnika godine“ dodijeljena Slavenu Škrobotu.

Slaven Škrobot i njegovih 1000 km

Slaven je ove nagrade osvojio zbog uspješne realizacije svog projekta „Slavenovih 1000 kilometara u kolicima za osmijehe na licima“, koji osim što predstavlja izniman poduhvat jednog putnika/biciklista, posebno uzevši u obzir činjenicu da je Slaven osoba s invaliditetom, ima i važnu humanitarnu notu. Uspjelo mu je jednim projektom pomaknuti vlastite granice i ostvariti hvalevrijedan cilj, prikupiti sredstva kako bi nabavio bicikle za četiri osobe s invaliditetom. Uz njega su u kategoriji „Projekta godine“ finalisti bili Krunoslav Gajšek s projektom „Sahara“ te Irena Matas sa zagrebačkim projektom „Šetnja s Kolumbinama“.

U finalu kategorije za „Putnika godine“ uz Slavena su pak bili Kristijan Iličić i Nikola Horvat. Nagradu za najbolju putopisnu fotografiju osvojio je Mate Gulin, autor fotografije pod nazivom  „Središte Života, Čad“, a brojnu publiku su oduševile i fotografije finalista Kristijana Iličića pod nazivom „Talibanski vojnik, Afghanistan“, te Ana Marije Marinov  koja je u finale ušla s fotografijom pod nazivom „Saditeljice stabala, Island“.

U kategoriji film…

Najboljim putopisnim filmom proglašen je  film pod nazivom „Put su ljudi“, Tomislava Krnića, a uz njega su u finalu bili Hrvoje Rupčić i Ivana Kujundžić Rupčić  s filmom „Kroz vrele pustinje Irana“ te Toma Zidić s „Lutajućim oceanom“. Dobitnica nagrade za „Najbolji putopis“ je Martina Divić za „Ne postoji sutra u Atru“, a uz nju su u finalu bili Vesna Ploh s putopisom „IndiJA“ te Goran Šafranek s knjigom „Iz dnevnika istraživača“.

Putopjesnikinja Maja Klarić, sestra pokojne Dijane te Nikola Baraka iz Hrvatskog kluba putnika,  organizator Croatian Travel Festivala, zahvalili su se svim finalistima, ali i svim ostalim putnicima koji se iz godine u godinu u sve većem broju prijavljuju za ovu nagradu.
„Vjerujemo da smo pokretanjem ove nagrade mnoge motivirali da maštaju o otkrivanju uvijek novih destinacija i obogaćuju svoj život upoznavanjem novih kultura i ljudi“, istaknuli su.