Greencajt privukao više od 5.000 posjetitelja

Završen Greencajt: više od 5.000 posjetitelja sudjelovalo na festivalu o održivoj budućnosti 

Ovogodišnji Greencajt festival posjetilo je preko 5.000 ljudi, što potvrđuje činjenicu da se uspio afirmirati u najveći projekt održivosti i ekologije u regiji. Uz Green Hackathon, kojim je Festival obilježio Svjetski dan zaštite okoliša, završnicu zelenog događanja zaokružile su i ključne poruke renomiranih stručnjaka.

Izuzev ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije, Hrvatska ima priliku od EU dobiti više od 20 milijardi eura za zelenu tranziciju u narednih pet godina, istaknuto je na jednom od panela. Ovo pokazuje da resursi za savladavanje ekološke, klimatske i gospodarske krize ipak postoje.  

Greenlider 2022.

Osim na inspirativnim predavanjima, uzvanici su mogli su uživati i na svečanoj dodjeli nagrada Green Prix. Greenliderom 2022. po izboru publike proglašen je Mario Romulić, „wild life“ fotograf. On je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma. Često organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

Nacionalna nagrada za okoliš – Green Prix 2022. dodjeljuje se za ostvaren doprinos u postizanju klimatskih ciljeva. Organizirana je u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Zeleni paneli

Na više od 20 panela, Greencajt festival ugostio je neke od ključnih osoba zelenih politika i ekološke održivosti. 

O izazovima lidera današnjice govorio je nekadašnji glavni direktor IKEA Europe i IKEA Sjeverne Amerike te bivši CEO kompanije Volvo, Göran Carstedt. Naglasio je da „budućnost moramo zajedno kreirati, a ne ju predviđati“.

O ravnoteži između bioraznolikosti ribarstva i turizma raspravljali su Tonino Picula, predsjednik međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, Hana Huzjak, ekonomska savjetnica u Europskoj komisiji, Draško Holcer, predsjednik Instituta Plavi svijet te Iva Pozniak, viša stručna suradnica za Regionalno razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

Tvrdnje govornika da tjedno svaki čovjek konzumira 5 grama plastike, odnosno jednu kreditnu karticu, publiku je ostavila bez teksta.

Komentirajući ulogu plina kao energenta i energetsku krizu, na panelu „Bye Bye plin“ , dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Jutarnjeg lista te dr.sc. Neven Duić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, složili su se da ne postoji politička neovisnost bez energetske neovisnosti te da je decentralizacija energenata ključna za implementaciju nove energetske strategije. 

Poseban doprinos Greencajt festivalu dala je avanturistica Bonita Norris, najmlađa Britanka koja se popela na Mt. Everest te osvojila Sjeverni pol. Na predavanju pod nazivom „Kad planina progovori“ ova entuzijastica  poručila je  kako se nada da će „buduće generacije uspjeti u onome u čemu mi nismo, a to je napraviti radikalnu promjenu i očuvati prirodu koja nas čini onakvima kakvi jesmo“.

Green Hackaton

Posljednji dan Greencajta te ujedno i Međunarodni dan okoliša obilježilo je Green Hackaton natjecanje realizirano u suradnji s Britanskom ambasadom i Algebra LAB-om. Nakon dvodnevnog rada na inovativnim i održivim projektima, stručni žiri odabrao je najuspješniji projekt – NADES Design.

Pobjednici ovogodišnjeg Hackathona nagrađeni su putovanjem u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tamo će imati priliku pridružiti se britanskoj startup sceni, ostvariti kontakte unutar zelenog sektora te prezentirati svoje zeleno rješenje međunarodnoj publici.

Zabavni dio festivala

Posjetitelji su se tijekom Festivala zabavljali na koncertima splitskog sastava TBF i Dino Dvornik Tribute banda te su imali priliku razgledati izložbu električnih i hibridnih automobila. Cjelokupni doživljaj zelene manifestacije upotpunilo je uređenje glavne konferencijske dvorane brojnim biljkama, koje je omogućio Zagrebački holding.

Sve informacije i novosti o Greencajtu koji se od 3. do 5. lipnja održavao u Rougemarin Parku i staroj Tvornici žarulja u Zagrebu, dostupne su na službenim kanalima:

Greencajt.hr

Greencajt FB

Greencajt IG

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?
Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Pantovčak 39a

Telefon: 098 352675 / 098 272535

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr