MSC World Europa postavlja nove standarde održivosti

Kako ulazi u završnu fazu procesa izgradnje, MSC World Europa će postati najzeleniji i najučinkovitiji brod kada se pridruži floti MSC Cruisesa u 11. mjesecu 2022. MSC Cruises je danas objavio informacije o ekološkim karakteristikama broda uključujući gorive ćelije sa čvrstim oksidima, sustav selektivne katalitičke redukcije i mogućnost napajanja električnom energijom s kopna. Kada započne s redovnom plovidbom krajem godine, postat će najveći brod za kružna putovanja pogonjen LNG-om.

MSC World Europa će biti prvi suvremeni brod za kružna putovanja na svijetu opremljen najnovijom tehnologijom gorivih ćelija sa čvrstim oksidom (SOFC) koje pokreće prirodni ukapljeni plin (LNG). Razvili su je MSC Cruises, Chantiers de l’Atlantique i Bloom Energy.

Na brodu će se nalaziti 150-kilovatni SOFC demonstrator koji će generirati pomoćnu snagu za postizanje povećanja učinkovitosti. Značajno smanjuje emisije CO2 u usporedbi s tradicionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem. To će biti testna stranica za ubrzanje razvoja tehnologije gorivih ćelija za suvremene brodove na kružnim putovanjima uz potencijal za primjenu hibridnih pogonskih rješenja u budućnosti.

Tehnologija za zaštitu okoliša

U usporedbi sa standardnim brodskim gorivima, LNG gotovo eliminira emisije onečišćujućih tvari u zrak uključujući sumporne okside, dušikove okside i fine čestice, te postiže smanjenje emisije CO2 do 25%. LNG će također omogućiti razvoj niskougljičnih goriva i rješenja kao što su zeleni vodik, bio-LNG i gorive ćelije. Tradicionalna brodska goriva ne mogu podržati ova nadolazeća rješenja.

MSC World Europa je opremljena sustavom selektivne katalitičke redukcije (SCR) koji smanjuje emisiju NOx do 90% kada LNG nije dostupan, a brod mora raditi na brodskom plinskom ulju. Budući da LNG gorivo postiže slično smanjenje, MSC World Europa će uvijek ispunjavati standarde emisije NOx Tier III Međunarodne pomorske organizacije (IMO). Povrh toga, mogućnost napajanja električnom energijom s kopna omogućit će brodu MSC World Europa minimiziranje upotrebe motora u lukama gdje je ovakva infrastruktura dostupna.

Kao i kod drugih novih brodova MSC Cruisesa, MSC World Europa će također biti opremljena najnovijom tehnologijom za pročišćavanje otpadnih voda u skladu s najstrožim svjetskim regulatornim zahtjevima – takozvanim „Baltičkim standardom“. Brod će biti opremljen i naprednim sustavom za obradu balastnih voda koji sprečava unošenje invazivnih vrsta u morski okoliš kroz ispuštanje balastnih voda.

Optimizacija korištenja energije

MSC World Europa uključuje i širok raspon opreme za optimizaciju korištenja energije na čitavom brodu. To uključuje pametnu ventilaciju i napredne sustave klimatizacije s automatiziranim petljama za povrat energije, omogućujući učinkovitu distribuciju topline i hlađenja na brodu. Brod koristi LED rasvjetu koju kontroliraju pametni sustavi upravljanja kako bi se dodatno poboljšao profil uštede energije.

U partnerstvu s brodogradilištem, MSC World Europa je dizajnirana s inovativnim oblikom trupa kako bi se smanjio otpor kroz vodu. Također će biti opremljena poboljšanim sustavom automatskog prikupljanja podataka za praćenje korištenja energije na daljinu i napredne analize omogućujući podršku s obale u stvarnom vremenu za optimizaciju operativne učinkovitosti na brodu.

Ova poboljšanja učinkovitosti i korištenje LNG-a će omogućiti operativne performanse koje premašuju kriterije Međunarodne pomorske organizacije na području energetskog dizajna za nove brodove. MSC World Europa je dizajnirana kako bi imala izvedbu 47% bolju nego što to propisuje Projektni indeks energetske učinkovitosti (EEDI).

Trup i strojarnica broda MSC World Europa su dizajnirani za minimiziranje podvodnog zvučnog utjecaja, smanjujući potencijalni učinak na morske sisavce u okolnim vodama.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?
Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Pantovčak 39a

Telefon: 098 352675 / 098 272535

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr