Dobitnici natječaja “Hrvatska lijepa knjiga”

Čak dva izdanja Školske knjige uvrštena su među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2021. godini 

Među najljepše oblikovanim hrvatskih knjigama objavljenim u 2021. godini našla su se čak dva izdanja Školske knjige: zbirka poezije za djecu i odrasle Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević i znanstvena monografija Zadar – Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu Antonije Mlikote.

Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga koji je raspisala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst uvršteno je 175 izdanja. Njih 17 izabrao je ocjenjivački sud u sastavu: akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK.

Zaljubljena u čitav svijet

Zbirka pjesama za djecu i odrasle Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević obogaćuje jedinstvenim čitateljskim iskustvom sve književne sladokusce, zaljubljenike u poeziju i ljubitelje znalački dizajniranih i ilustriranih knjiga. Slikovnica privlači pozornost neobičnim formatom, odličnim ilustracijama Ane Kovačić i izvrsnim grafičkim oblikovanjem koje potpisuje Tea Pavić. Urednica knjige Emica Calogjera Rogić zaslužna je za neobičan format slikovnice:

„Format harmonika/concertina primjenjuje se često za bookart-izdanja u malim nakladama. Njegova je posebnost u tome što se može listati i čitati kao klasična knjiga. Rastvoren je dugačak 176 cm i možemo ga čitati obostrano. Tako sve pjesme i ilustracije doživljavamo kao skladnu cjelinu, kao zaokruženi doživljaj djetinjstva, vedar i zabavan, ispunjen toplinom prijateljstva i velikih očekivanja.” 

Zadar – Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu

Drugo izdanje Školske knjige, uvršteno među najljepše knjige objavljene u 2021. godini, kapitalno je djelo dr. sc. Antonije Mlikote. U njemu autorica daje detaljan uvid u poslijeratnu obnovu grada koji je stradao u savezničkom bombardiranju. Znanstvena monografija enciklopedijskog formata, s gotovo 900 stranica i 1360 fotografija i dokumenata, pod nazivom izazvala je veliku pozornost Zadrana. Autorica, izv. prof. s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, za svoj je znanstveni rad dobila nagradu grada Zadra. Za grafičko oblikovanje knjige, zapaženo na natječaju Hrvatska lijepa knjiga, zaslužne su Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić. 

Knjiga na temelju arhivskog istraživanja otkriva autentičnu povijesnu građu. Čitanjem opsežne domaće i strane literature ulazi u vrijeme i teoriju urbanističkih pitanja koja su pratila obnovu Zadra u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća. Otkriva slijed stvarnih zbivanja, osoba, datuma, rješenja, povijest promišljanja i događanja. Sve je ilustrirano sačuvanim crtežima urbanističkih planova, arhitektonskih projekata, autentičnim fotografijama, dakako i osobnim deskripcijama te kataloški obrađenom građom s opsežnim navodima izvora i literature. Sve to raspravi daje težinu znanstveno vrijednoga štiva koje ima veliku vrijednost za povijest urbanizma i arhitekture.  

Nakon međunarodnog natječaja i izložbe Best Book Design from all over the World i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u sklopu izložbe Book Art International, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr