Kraljevski objed u Međimurskim dvorima

 

Eno gastro projekt doživio je svoje 13. izdanje. Održan je na jednoj od najpoznatijih hedonističkih adresa u tom kraju – restoranu Međimurski dvori u Lopatincu kod Čakovca, što je podržala i Turistička zajednica Međimurske županije.

Izuzetno ljubazni domaćini Tatjana i Marijan Martinjaš pripremili su bogat stol na kojem su se u pet sljedova našli manje i više znani međimurski specijaliteti.

Gin dobrodošlice

Dobrodošlicu uzvanicima iz svijeta medija poželjela je Murska dekla, gin proizveden u obližnjem Šenkovcu, kojem je svježinu dalo voćno vino Summer Wine iz zagorske vinarije Šafran. Ova koktel kombinacija dobro gasi žeđ, ali i otvara apetit, pa se ubrzo krenulo na konkretno.

Nažalost, mladi autor gina Marko Car bio je zauzet poslovima u destileriji, pa nije mogao osobno predstaviti svoju žesticu na koju je osobito ponosan. Trenutno ih okupira adventski hit Džinov kuhani gin, kombinacija gina, soka od jabuke i začina.

Međimursko predjelo

Meso z tiblice nezaobilazno je predjelo u Međimurju. Na drvenom pladnju našli su se još sir s bučinim košticama, domaća kobasica i dimljeni jezik. To je, uz također nezaobilazni Tomšić Pušipel 2020, pripremilo nepca za drugi međimurski klasik – trgance s vrhnjem.

Nekad je to bilo glavno jelo, težačko, koje se moglo kombinirati s bilo čime što imate kod kuće. U današnjoj ugostiteljskoj ponudi, omiljeno predjelo koje se radi i u slatkoj varijanti, s makom ili šumskim voćem.

Nova kava u Hrvatskoj

Kako je uobičajeno, za pušače i kavopije napravljen je cigaret & coffee break. Tom prigodom je predstavljena nova kava na hrvatskom tržištu – Cagliari. Talijanski proizvođač kave s obiteljskom tradicijom od 1909. godine prisutan je u četrdesetak zemalja svijeta.

Usmjereni su na ugostiteljstvo i istinske kavoljupce, koji doma uživaju u kavi spravljenoj u caffetieri. U posljednje vrijeme vrlo su im tražene kapsule za kućne i uredske aparate. Budućnost su, kaže njihova predstavnica Anamarija Šimović, tzv. jastučići (cialde) sa 7,5 grama mljevenog espressa.

Glavno jelo

Tenfana piletina s hajdinom kašom sljedeće je jelo koje nas je dočekalo u tanjurima. Vlasnik restorana Marijan Martinjaš imao je potrebu upoznati nas, osim tenfanja (pirjanja), s ostalim međimurskim gastronomskim terminima. Tako smo doznali i što znači kad je nešto kalapajsano (pirjano) kao npr. kalamperi (krumpiri) ili pretepeno (zgusnuto) kao grah, juha i sl. Nekad se u loncu kuhalo cijelo pile, a sada češće u komadima.

Uz dobro skuhano meso prilog je bila hajdinska kaša, od žitarice heljde koja se nekad puno uzgajala, a potom bila dugo zapostavljena. Okusi djetinjstva, kaže Martinjaš, vraćeni su zahvaljujući heljdi s OPG-a Stričak. Vinar Nenad Preiner preporučio je uz ovo jelo svoj Pušipel, čija je kvaliteta prepoznata na londonskom Decanteru, gdje mu je dodijeljeno 88 bodova i brončana medalja. Da upotrijebimo i jedan nimalo međimurski izraz – ovo jelo i vino uzvanici su proglasili najboljim pairingom večeri.

Paprikaš od divljači (sveto trojstvo: srna, vepar, jelen) bio je nepogrješiv izbor glavnog jela, uz domaće šiškrline, tjesteninu s kukuruznim i pšeničnim brašnom te krumpirom koji joj daje neponovljiv okus. Ovo jelo, za razliku od nježnijih Pušipela, tražilo je moćnije vino, čvršćeg tijela. Upravo takva bila je Belović Graševina 2020, inače službeno vino kuće.

Međimurska gibanica

Međimurska gibanica kraljica je slastica. Priprema se od jednostavnih namirnica (orah, jabuka, mak, sir, šećer) koje tek u složencu dolaze do punog izražaja. Svatko ima svoj način spravljanja, a Tatjana Martinjaš u Međimurskim dvorima ne mijenja recept od 2005. godine kada su ona i suprug preuzeli restoran. Uz ovu kalorijsku bombu sasvim se dobro uklopilo Šafran Kuhano vino, fino aromatizirana kupaža frankovke i portugisca.

Ovo je bio samo dio gastronomskog repertoara Međimurskih dvora, koji se uspješno bore s pandemijskim nedaćama, doskočivši im i razvijanjem catering ponude. No, i dalje su na raspolaganju à la carte gostima i organiziranim proslavama. Iz svega toga proistekao je Međimurski obed, posebna ponuda obiteljskih nedjeljnih ručkova, koji su vrlo popularni zbog šarolikosti jelovnika i pristojnih cijena, u što se i sami možete uvjeriti.

Foto: Nikola Zoko

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr