Tree-Kånken – prvi ruksak izrađen od ostataka drveta

 

U Dravskoj priči predstavljen Tree-Kånken – prvi Fjällrävenov ruksak izrađen od ostataka drveta                                                                                      

Nova ekskluzivna tkanina na drvnoj osnovi zaslužna je za potpuni „sustainable makeover“ legendarnog švedskog ruksaka. Upravo je veza između materijala koji služi kao zamjena fosilnim gorivima, te kao takav doprinosi zaštiti prirode, i slavonskih šuma bila motiv da se ruksak predstavi u prirodi, u okružju drveća koje je veliko biološko blago.

Povratak prirodi, kojoj se treba ne samo vratiti, nego ju što više čuvati, poruka je koju švedski brend već godinama šalje u svojim aktivnostima i izgledom te konceptom svojih proizvoda. Tree-Kånken je posveta Kånkenovom prvom dizajnu iz 1978., koji se tijekom godina tek neznatno mijenjao, čuvajući svoju temeljnu jednostavnost i funkcionalnost. Dio je Fjällrävenovog neprekidnog istraživanja održivijih načina stvaranja funkcionalne i svevremenske opreme.

Pine Weave: tkanina izrađena od sirovina koje nisu na bazi fosila

Glavna tkanina i podstava Tree-Kånkena izrađeni su od nove Fjällrävenove borove tkanine. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, izrađena je od filamentnih vlakana i optimizirana za dodatnu izdržljivost i funkcionalnost. Izuzetno je bitno čuvati  prirodu zaštitom drveća koje je nužno za normalno funkcioniranje ekosustava.

„Tree-Kånken ruksak izrađen je od materijala razvijenog kao alternativa materijalima na bazi fosila i rezultat je istraživanja čiji je cilj održiviji način proizvodnje trajnije, funkcionalnije i bezvremenske opreme. Glavna tkanina i podstava Tree-Kånkena izrađeni su od nove Fjällrävenove borove tkanine. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, izrađena je od filamentnih vlakana i optimizirana za dodatnu izdržljivost i funkcionalnost. Poželjan dodatak kultnoj obitelji proizvoda Kånken, borova tkanina šalje jasnu poruku o održivosti alternativnih materijala onima koji se temelje na fosilima. Ne samo u budućnosti. Već sada i ovdje. Upravo smo se zbog toga odlučili za prezentaciju ruksaka, ali i naše kolekcije proizvoda za jesen i zimu 2021., odlučili u Dravskoj priči – mjestu u kojem je briga o prirodi na prvom mjestu“, povodom predstavljanja proizvoda izjavila je Sanela Krisat, voditeljica marketinga Fenix grupe za istočnu Europu, u čijem je vlasništvu Fjällräven.    

Dravska priča u zaštiti poplavnih šuma

Istraživanje prirode u cilju njezinog očuvanja jedan je od glavnih ciljeva stručnjaka iz posjetiteljskog centra Dravska priča u Noskovcima kraj Virovitice. Tatjana Arnold Sabo ravnateljica Javne ustanove Dravska priča istaknula je  kako su jedno od izuzetnih bogatstava Hrvatske njezine šume koje zauzimaju gotovo polovinu kopnene površine države te dodala kako je za razliku od mnogih europskih zemalja, 95% hrvatskih šuma je prirodno. Ipak uz sve dobrobiti ovih ekosustava, njihova površina je znatno smanjena i prijete im brojne opasnosti.

Kako bi se ove šume zaštitile i sačuvale potrebno je održivo upravljanje šumama, ali i vodnim tijelima koja svojom dinamikom oblikuju brojna staništa uz same rijeke i na taj način stvaraju jedinstvene stanišne uvjete za raznovrsne organizme. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, bitna je jer zbog svoje dugoročnosti smanjuje potrebu za korištenjem fosilnih goriva, a koristi drvna građa koja ostaje kao višak pri sječi drveća koja pogodi ekosustavu, čime se štite šume koje su važne za biljni i životinjski svijet.

Osim Tree-Kånkena, predstavljena je i kolekcija jesen/zima 2021- godine, kojom je nadograđen široki asortiman proizvoda od vune. Vuna je jedan od najtežih materijala u prirodi, a Fjällräven ju maksimalno koristi u svojim puloverima. Koristi se samo sljediva vuna koja je certificirana i revidirana ili reciklirana. Vuna se koristi i u izolacijske svrhe u proizvodima poput Keb Wool Paded Jacket jakne podstavljene s vunom. Prezentacija je završila predstavljanjem nove jakne Expedition X-Lätt, izrađene od 100% recikliranog poliestera.     

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr