CRO Race predstavio ovogodišnje etape i timove

Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race, koje će biti održano od 28. rujna do 3. listopada, predstavljeno je na konferenciji za medije. 

Ovogodišnja će utrka, nikad jača, ugostiti dvadeset svjetskih biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije, iz kategorija natjecanja World Teams, Professional Continental i Continental.

Održat će se u šest etapa na trasi većoj od 1.000 kilometara, kroz trinaest županija diljem Hrvatske. Tako će biciklisti uživati u prirodnim ljepotama već poznatih, ali i nekih novih destinacija.

1. Osijek – Varaždin (237 km)

Utrka i ove godine starta iz Osijeka, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Tu uvodnu i ujedno najdužu etapu od 237 kilometara krasi pretežno ravničarski kraj. Bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li bjegovi biciklista od glavne grupe ili vjetar utjecati na grupni sprint na središnjem varaždinskom trgu. Dodatno uzbuđenje u etapi donijet će bonifikacijski sprintevi u Slatini, Koprivnici i u prvom prolasku kroz cilj u Varaždinu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Grad Ludbreg i Grad Varaždin.

2. Slunj – Otočac (187 km)

Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju. Ona će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti biser nacionalnih parkova Plitvička jezera. Za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac. Na ovoj su etapi destinacijski partneri Ličko-senjska županija, Grad Slunj, Općina Perušić i Grad Otočac.

3. Primošten – Makarska (167 km)

Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten. Od tu će treća etapa duga 167 kilometara voditi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj. Uzbuđenja neće nedostajati na izuzetno tehnički zahtjevnim prolascima kroz Tučepi, Podgoru i Igrane te najjužnijoj točki ovogodišnje utrke – Živogošću. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Splitsko-dalmatinska županija, Općina Primošten, Općina Rogoznica, Općina Tučepi, Općina Podgora i Grad Makarska.

4. Zadar – Crikvenica (197 km)

Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali, vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Starigrad-Paklenica i Grad Crikvenica.

5. Rabac/Labin – Opatija (137,5 km)

Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac i Labin, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Istarska županija, općina Viškovo  te gradovi Rabac/Labin, Pazin, Kastav, Rijeka i Opatija.

6. Samobor – Zagreb (156,5 km)

Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru s prolaskom kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo i Vrbovec te posljednji brdski cilj utrke u Svetom Ivanu Zelini, nakon kojeg će završiti u Zagrebu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Zagrebačka županija, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja, Grad Dugo Selo, Grad Vrbovec, Grad Sveti Ivan Zelina i Grad Zagreb.

Kraj posljednje etape i proglašenje ukupnog pobjednika ove će godine biti kod Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Prijavljeni natjecatelji

U ovom je trenutku prijavljeno 140 biciklista koji dolaze sa šest kontinenata. Među zvučnim timovima ističu se nizozemski Jumbo – Visma, trenutno drugi tim u svjetskom poretku te Bahrain Victorius iz Bahreina koji drži četvrto mjesto na svjetskoj ljestvici.

Tu su i timovi iz Australije, Belgije, Izraela, Norveške, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Iz Italije i Poljske dolaze po dva tima dok po tri tima stižu iz Austrije i Španjolske. Ukupno će na utrci sudjelovati i šestorica Hrvata – Antonio Barać (Meridiana Kamen Team), Matija Beđić (Meridiana Kamen Team), Filip Kvasina (Meridiana Kamen Team), Lorenzo Marenzi (Meridiana Kamen Team), Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) i Josip Rumac (Androni Giocattoli – Sidermec).

Svi će se natjecatelji boriti za crvenu majicu s detaljima prepoznatljivih crveno-bijelih kvadratića koja pripada vodećem biciklistu u ukupnom poretku. Na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva, najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu. Zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., televizijski signal emitirat će se na šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja.

Kids CRO Race

Posebno vrijedi istaknuti drugi po redu Kids CRO Race, utrku za djecu na virtualnim trenažerima. Ona će i ove godine krasiti utrku s ciljem poticanja što više djece na rekreaciju i sport te stvaranja svijesti o pozitivnim učincima na zdravlje koje kretanje biciklom donosi društvu i pojedincima. Naglasak se stavlja i na promociju razvoja i poticanja niskougljičnog prometa, održivog i za okoliš neinvazivnog načina kretanja.

Djeca će na Kids CRO Race natjecanje biti pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama. Oni koji to žele mogu se i sami prijaviti na mjestu događanja sat vremena prije početka utrke, u Osijeku te u gradovima koji su ciljevi etapa – Varaždinu, Otočcu, Makarskoj, Crikvenici, Opatiji i Zagrebu.

Svakog dana proglasit će se najbolji natjecatelji. Najbolji mladi biciklisti u ukupnom poretku bit će proglašeni na završnoj ceremoniji u Zagrebu. Zahvaljujući partneru Keindl Sportu, svim će natjecateljima i ove godine biti osigurani bicikli Bianchi i trenažeri Elite.

Ove godine ostvareno je i partnerstvo s platformom Rouvy. Ona nudi 100% realistične, virtualne biciklističke utrke kroz tehnologiju proširene stvarnosti. Tako će svaki mladi natjecatelj imati svoj avatar koji vozi po svim vremenskim i cestovnim uvjetima, baš kao i profesionalni biciklisti. Na taj će način djeca doživjeti nevjerojatno i realno iskustvo te adrenalin koji vožnja na utrci CRO Race pruža. 

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr