Školska knjiga donosi autobiografiju nobelovca Shimona Peresa

 

 

Nema mjesta za male snove – Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernoga Izraela u izdanju Školske knjige jedina je autobiografija nobelovca Shimona Peresa, jednoga od najuglednijih i najpoštovanijih državnika svijeta

Ovo nadahnuto djelo jednog od najuglednijih i najpoštovanijih državnika svijeta, objavljeno u prijevodu Vedrana Pavlića te opremljeno predgovorom prof. dr. Dragana Primorca, pogovorom prof. dr. sc. Mirjane Kasapović i fotografijama iz privatnog i profesionalnog života Shimona Peresa, može se nabaviti u svim knjižarama i u webshopu Školske knjige.

„U ovome fascinantnom djelu Shimon Peres, univerzalna osobnost i iskreni promicatelj promjena, ne obraća se samo građanima Izraela nego i cijelome svijetu. Poziva nas da sanjamo, da objeručke prihvatimo moć imaginacije i u sebi nađemo snagu za mijenjanje svijeta”, smatra urednica knjige Miroslava Vučić.

Život i djelo Shimona Peresa

U svojoj jedinoj autobiografiji Shimon Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, političar i državnik golema iskustva, piše o najvažnijim odlukama koje je morao donijeti te se prisjeća trenutaka koji su oblikovali njegov život i položili temelje države Izraela. Izazovi s kojima se suočavao služe kao putokaz ljudima iz cijelog svijeta koji žele predvoditi i nadahnjivati – revolucionarnim inovatorima, neiskusnim poduzetnicima, mladim učenicima i svjetskim vođama.

Shimon Peres piše o svojemu doprinosu u izgradnji mlade države te svojoj ulozi u uspostavi izraelskoga nuklearnog programa, ali i o naporima da spasi Izrael od gospodarske propasti te o njegovu pretvaranju u startup naciju. Dakako, piše i o svojoj neumornoj potrazi za mirom.

Autori predgovora i pogovora o Shimonu

„Neki su ga smatrali liderom, a neki političarom. U mojim je očima bio i ostao sanjar, no jedan od malobrojnih sanjara kojemu su se gotovo svi snovi ostvarili”, zabilježio je dr. sc. Dragan Primorac koji Shimona Peresa naziva mentorom i prijateljem.

Autorica pogovora prof. dr. sc. Mirjana Kasapović naziva posljednju Peresovu knjigu dragocjenim svjedočanstvom o politici i povijesti Izraela. Okom objektivne znanstvenice prati njegovu dugu političku karijeru tijekom koje je doživio ideološku evoluciju od političkog jastreba do političkoga goluba u odnosu prema palestinskom pitanju. Naposljetku zaključuje:

„Peres je iskusan pisac koji je napisao desetak knjiga te mnogo stručnih i političkih analiza u časopisima i novinama. Razvio je lijep, jednostavan i čitljiv stil pisanja kojim dojmljivo opisuje i dočarava burne godine svojeg života i života svoje zemlje. Iz ove se knjige može mnogo saznati i u njezinu se čitanju može uživati.”

Poticaj budućim vođama

Razmatrajući središnje trenutke uspona Izraela, Shimon Peres istražuje što ljude čini velikim vođama, kako donositi teške odluke u okruženju nesigurnosti, kako se suočiti s izazovom pronalaženja ravnoteže između načela i politike te kako iskoristiti čudesnu moć imaginacije i spontane inovativnosti. Pritom nudi važna i univerzalna razmišljanja korisna mlađim naraštajima, onima koji žele preuzeti vodstvo u politici i poslovnom svijetu, a osobito onima koji žele biti u službi ostvarenja šireg cilja – da naš planet postane sigurnije, mirnije i pravednije mjesto.

„Ni zbog jednoga od svojih snova ne žalim. Jedino žalim što nisam više sanjao”, poručuje ovaj ugledni državnik i mirotvorac (1923. – 2016.).

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr