Održana 18. konferencija Mreže slijepih žena

U sklopu projekta „U ringu života“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih od 5. do 10. srpnja u Premanturi pokraj Pule je održan edukacijsko-rehabilitacijski trening žena s oštećenjem vida. Susret je održan u nedavno obnovljenom edukacijsko-rehabilitacijskom kampu „ERKS“, potpuno prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama.

Put preko prepreka

Žene s oštećenjem vida svakodnevno se susreću s brojnim preprekama i predrasudama. Da bi savladale osjećaj nejednakosti i da bi svoje potencijale u potpunosti razvijale i iskoristile, potrebno je stjecati samopouzdanje i jačati vlastiti identitet. Ovakvi su edukativni susreti koncipirani tako da osnažuju i potiču žene s oštećenjem vida da postanu proaktivne i punopravne članice društva.

S ciljem podizanja samopouzdanja te stvaranja novih vrijednih ideja i inicijativa za daljnje djelovanje slijepih žena na svim područjima, za polaznice kampa su tijekom petodnevnog boravka bile organizirane brojne aktivnosti i radionice pod stručnim vodstvom – od tjelovježbe, kreativnih radionica, razgovora o funkcioniranju udruga civilnog društva do savjeta o njezi tijela i modne revije.

U ringu života  

Trogodišnji program „U ringu života“ pokrenuo je Hrvatski savez slijepih s misijom povećanja socijalne uključenosti i smanjenjem potrebe za institucionalizacijom osoba s oštećenjem vida. Sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Konferencija Mreže slijepih žena jedna je od brojnih aktivnosti u sklopu ovog programa koji osigurava konkretnu podršku i razmjenu iskustava žena s oštećenjem vida.

Duga tradicija

Nacionalna krovna organizacija Hrvatski savez slijepih članica je Europske unije slijepih i  Svjetske unije  slijepih. U lipnju ove godine obilježila je 75 godina djelovanja. Promovirajući osnivačko geslo „Sami slijepi za slijepe“ odnosno „O nama uvijek s nama“, već dugi niz godina prepoznaje i podržava aktivno participiranje  žena u kreiranju misije i vizije Hrvatskog saveza slijepih. Sve kroz rad Povjerenstva za žene kao savjetodavnog tijela odnosno razvijanja Mreže slijepih žena u lokalnim zajednicama.

I ove godine slijepe žene potvrdile su svoje kvalitete, svoje talente, kreativnost, snagu i optimizam, iskazujući nove prijedloge, ideje i  inicijative za bolju budućnost. Hvala im na tome.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr