Roman Konferencija ptica – nezaboravan spoj fikcije i fotografije

U godini pandemije, kad nam je fizičko kretanje ograničeno, čitanje je jedna od aktivnosti koja znatno podiže kvalitetu života. A ako nas pri tome uvuče u nezaboravnu pustolovinu, imamo šansi da siječanj preobrazimo u sasvim podnošljiv mjesec. Jedan od romana u kojemu se fikcija i fotografija spajaju u uzbudljivo čitateljsko iskustvo podjednako namijenjeno i tinejdžerima i odraslima, jest Konferencija ptica, peta knjiga o Domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa, autora najvećega bestseler-serijala New York Timesa.

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Riggsov prvijenac kojim se autor vinuo među svjetske zvijezde, bio je 90 tjedana na ljestvici bestselera New York Timesa i prodan je u milijun primjeraka. Roman je vrlo brzo dobio nastavke: Šuplji grad, Knjižnicu duša i Zemljovid za čudnovate, a redatelj Tim Burton ekranizirao je priču o čudnovatima koji žive izolirani na napuštenom velškom otoku te potom bježe pred čudovištima.

Romane o čudnovatima pisac je nadopunio autentičnim starim fotografijama koje je godinama strpljivo prikupljao, pronalazio ih na sajmovima rabljenih stvari, izložbama starih novina te u zbirkama sakupljača fotografija. Kolekcionari su mu za potrebe Konferencije ptica ustupili neke od najčudnovatijih i najdragocjenijih primjeraka.

Radnja Konferencije ptica

Konferencija ptica, peti roman iz serijala objavljen u izdanju Lumena, nastavlja se tamo gdje je završio Zemljovid za čudnovate. Jacob se odvaja od prijatelja ne bi li spasio Noor. Noor je Jacobova nova prijateljica i nova ljubav koja razumije sve što je prošao jer je i sama izabrana. Jacob i Noor jedva spašavaju živu glavu dok bježe od američkih klanova, no nisu sigurni kako će se izvući sve dok se ne pojave Hugh i Bronwyn.

Posve je lako uhvatiti ritam čudnovatih – kad počnete čitati roman, imate osjećaj da ste se susreli sa starim prijateljima. Riggs je i ovoga puta stvorio antologijsko djelo suvremenog fantasyja koje govori o životu i smrti, ljubavi i odrastanju te nadasve o toleranciji i prihvaćanju onih koji su drukčiji. Roman Konferencija ptica prevela je s engleskog jezika Ana Josić, a dostupan je u webshopu i knjižarama Školske knjige.

Fotografija: © Tahereh Mafi

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr