Dvorci Sjeverne Hrvatske napokon jedinstveni turističko-kulturni proizvod

Nakon višemjesečnih priprema, definiranja i razrade projektnih aktivnosti  Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu zajedničkog projekta TZ Krapinsko-zagorske, TZ Međimurske i TZ Varaždinske županije: 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske. Potpisivanjem Sporazuma o projektnom udruživanju od strane triju predsjednika Turističkih zajednica župana Željka Kolara, župana Matije Posavca i predsjednika Turističke zajednice Varaždinske županije Željka Bedekovića, projekt je i formalno započeo.

Turisti, osobito strani ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije. Stoga je povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, turističko pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija. Međutim, turistički ih je vrednovano svega nekoliko i to isključivo u muzejske svrhe. To su dvorci poput Trakošćana, Velikog Tabora, Gornje Stubice, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje.

Projektne aktivnosti

Projektne aktivnosti za 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske razrađene su i definirane za slijedeće trogodišnje razdoblje. One uključuju: sistematizaciju dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske po nekoliko kriterija (atraktivnost za turizam, vlasništvo, postojeća infrastruktura, prezentacija, dostupnost, sadržaji, interpretiranje, spremnost za turiste, planovi za budućnost, potencijali razvoja…), selekciju turističko-tržišno najspremnijih dvoraca, kreiranje jedinstvenog, zajedničkog vizuala i slogana, izradu jedinstvenog interpretiranja pojedinih lokacija, izradu baze fotografija i kratkih videosnimaka, izradu web stranice, kreiranje tematskih ruta, tiskanje kataloga i ostalih promotivnih materijala.

Tu su i aktivnosti vezane uz izradu tematskih suvenira, edukaciju turističkih vodiča. uključivanje rute u agencijsku ponudu, promociju na domaćem i inozemnom tržištu, edukaciju domicilnog stanovništva kroz znanstvene, ali i popularne skupove, predavanja i tematska događanja, prisustvo projekta na tematskim događanjima oko dvoraca koje organiziraju udruge, vlasnici i druge institucije, proširenje projekta na perivoje oko dvoraca, izradu zajedničke turističke signalizacije (putokazi) i interpretacija, povezivanje s drugim selektivnim oblicima turizma (planinarenje, pješačenje, bicikliranje, eno-gastro turizam), izradu specifičnih tematskih ruta (srednjevjekovne utvrde, pješačke ture po arheološkim lokalitetima…), mogućnost stvaranja sustava za upravljanje dvorcima na području sjeverne Hrvatske, izradu baze znanja o dvorcima (virtualna biblioteka sa digitaliziranom građom: radovima, fotografijama, tekstovima i ostalom građom), proširenje projekta na ostalu kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu poput etno sela, etno sredina, običaja, tradicijskih, ali i suvremenih umjetničkih i ostalih izričaja i komercijalizacija projekta s ciljem samoodrživosti, zajedničkog upravljanja i promotivnih i ostalih aktivnosti.

Očuvanje kulturne baštine

Koordinator projekta 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske je TZ Varaždinske županije, a otvaranjem ovogodišnjeg adventskog kalendara na palači Varaždinske županije s 24 fotografije dvoraca, kurija i utvrda iz Varaždinske županije simbolično su započele i prve aktivnosti na projektu.

Predsjednica povjerenstva za udruživanje turističkih zajednica je državna tajnica Sandra Herman, stoga je za nadati se i u narednom razdoblju da će Ministarstvo, ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt i zajedno s regionalnim turističkim zajednicama stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

Fotografije: Fotoagencija Sjever, Ivo Biocina

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr