Sydney – kozmopolitski centar Australije

 

Sydney je nevjerojatan grad. Osvaja vas svojim prepoznatljivim krovom u obliku jedara  koji krasi zgradu Sidnejske opere, plažama s bijelim pijeskom, gastronomijom, zelenim površinama i izvrsnom kvalitetom života. Mnogi smatraju da je za posjet ovom gradu dovoljno nekoliko dana, ali za vidjeti Sydney uzduž i poprijeko i u potpunosti ga doživjeti, treba puno više.

Sidnejska opera

Vjerujem da ne postoji osoba koja ne bi prepoznala prizor mirne plave vode iznad koje se uzdiže monumentalna i elegantna građevina, bijelih raskošnih krovova koji podsjećaju na razvijena jedra golemog jedrenjaka. Zgrada opere, poznata Opera House ili Sidnejska opera, najpoznatija je znamenitost u gradu i jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, uvrštena na Unescov popis zaštićene kulturne baštine. Njezin karakteristični krov u obliku razvijenih jedara ili terasastih školjki, vidljiv je s bilo kojeg mjesta u zaljevu. Nakon više od 14 godina gradnje, koju su pratili brojni problemi, financijske krize i zastoji, svečano je otvorena 1973. godine i zaslužila je svoje mjesto u povijesti – zauvijek. Otada do danas u njoj su postavljene i odigrane sjajne predstave, baleti, mjuzikli i, naravno, najbolje opere na svijetu. Poznato mjesto susreta prilikom svake veće proslave, poput nezaboravnih dočeka Nove godine, gotovo svakog dana u sumrak, obilaze i brojni svjetski fotografi i drugi posjetitelji, koji postavljaju svoje stative u Farm Cove, tik ispred Opere, kako bi ovjekovječili čarobni trenutak zalaska sunca iznad te prekrasne građevine.

Cicular Quay, pješačka šetnica smještena uz trajektni terminal koji povezuje grad s predgrađima, prozeže se od Opere do poznatog mosta Sydney Harbour. Circular Quay je ujedno i glavni prometni čvor za vodene taksije, lučka krstarenja, autobuse, vlakove i taksije, ali i mjesto opuštanja, s mnoštvom restorana i trgovina. U blizini je Muzej suvremene umjetnosti koji, uza stalnu postavu velikana umjetnosti Hockneya, Warhola, Lichtensteina i Christoa, organizira i privremene izložbe domaćih i stranih umjetnika. Pored muzeja nalazi se The Rocks, najstarija četvrt u metropoli, s ulicama od kaldrme i brojnim zanimljivim zgradama, raskršćima i detaljima koji prizivaju u sjećanje početak kolonijalne ere. U mjestu Susannah, na primjer, možete posjetiti kolonijalni kompleks od četiri kuće, s terasama od cigle i pješčenjaka, sagrađen 1844. godine, danas pretvoren u muzej. Ta su zdanja nekim čudom izbjegla rušenje koje je uslijedilo poslije bubonske kuge 1900. godine, te nakon uzastopnih urbanih projekcija sidnejske luke. Vikendima The Rocks oživi poznatom tržnicom, sa štandovima na kojima svoje radove i drugu robu nude talentirani i iskusni umjetnici te proizvođači. Desetine zanatskih dućana s velikim izborom ručno rađenih predmeta, nakita, kućnih potrepština, kozmetičkih proizvoda i raznih drangulija, smjeste se pod goleme platnene krovove i suncobrane, u jednostavnoj oazi Saint George ulice. Sve se ondje vrti oko australske kulture. Prošećite između živopisnih štandova i upoznajte  lokalne umjetnike i fotografe, zaustavite se i poslušajte živu glazbu, te uživajte u aktivnostima za cijelu obitelj. Uz niz slikovitih restorana, ovo je savršeno mjesto za kušanje domaćih i tradicionalnih jela, poput mesa klokana i krokodila. Smješten uz CBD i svega nekoliko koraka udaljen od trajektne luke, vlakova i autobusa Circular Quaya i Wynyarda, The Rocks Market nudi iznenađenja iza svakog ugla, odražavajući sidnejsku kulturu raznolikošću ukusa i stilova. U blizini je i stara zgrada carinarnice Custom House, koju je godine 1885. dizajnirao arhitekt James Barnet, a u kojoj se danas nalazi zanimljiv muzej i knjižnica. U prizemlju je trajno izložen model gradskog središta, veličine 4,2 puta 9,5 metara…više o temi Sydney možete pročitati u broju 51 magazina.

[dss_masonry_gallery _builder_version=”3.25.3″][/dss_masonry_gallery]

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr