Neopterećenost zapadnom civilizacijom u magičnom Mijanmaru 

Već sama pomisao na jugoistočnu Aziju budi sjećanja na rajske plaže, tropsko voće, bogatu povijest, vječno ljeto… raj za tijelo i dušu.

Nesvakidašnja destinacija

Prođu me trnci dok razmišljam o tim čudesnim mjestima, tjerajući me na planiranje novog putovanja u taj dio svijeta. Većina razvikanih destinacija, poput Balija, Tajlanda ili Vijetnama, toliko je puta opisana u magazinima i viđena u filmovima i na društvenim mrežama. Ako ih niste stigli posjetiti, lako je stvoriti sliku u glavi i zamisliti se s nogama u pijesku, ispijajući koktel okruženi palmama, morem i predivnim povijesnim građevinama.

Ovog puta radimo maleni odmak od poznatih destinacija i vodimo vas na jedno netipično putovanje. Zemlja koja je zbog političke izolacije uvjetovane katastrofalnim upravljanjem, ostala skriveni biser Azije. Često sam puta bio ljubomoran na ljude koji su posjetili Kambodžu, Tajland i Vijetnam mnogo ranije, prije masovnog turizma. Uzmite neku od tih destinacija, pa oduzmite 90 posto turista i zamislite se tamo 50 godina unatrag, i eto vas u Mijanmaru.

Zemlja-muzej

Zemlja kontrasta, bogate povijesti i čudesnih građevina, neopterećena je simbolima i načinom života zapadne civilizacije – cijela država izgleda kao jedan ogromni muzej. Mijanmar nije razvikana destinacija sa super uređenim plažama, bogatim noćnim životom, McDonald’som i sličnim mjestima; zato i jest posebna. Nažalost, i ona će jednog dana postati takva, zato požurite i posjetite je dok je još uvijek pomalo divlja i drukčija.

U posljednjih 7 godina dvaput sam posjetio Mijanmar. Naravno da se i ova zemlja mijenja i otvara Zapadu, ali srećom za posjetitelje, polako i sporo. Neću pisati o surovoj vojnoj diktaturi, zločinima i teškoj ekonomskoj situaciji, kao posljedici odluka koje je vlada donosila, ponekad bizarno, savjetujući se s astrolozima i gatarama. Nusprodukt takvih cirkusantskih vlada je zastoj u razvoju i stvaranje svojevrsnih država-muzeja, poput Kube, Kambodže, Mianmara… Pakao za ekonomiju i dio državljana, ali nakon postupnog otvaranja turizmu, i raj za avanturiste i putnike koji traže različitost na svojim putovanjima.

Magičan izlazak sunca

Možda sam upravo zato što nisam puno znao o državi prije putovanja, često puta bio ugodno iznenađen viđenim. Sjećam se prvog posjeta Baganu. Umorni nakon duge noćne vožnje autobusom, poluasfaltiranim cestama, napokon smo pred zoru stigli na odredište. Prišao mi je lokalni momak i predložio da s njim pogledam najljepši izlazak sunca na svijetu. Pomislim pomalo cinično, još jedan najljepši izlazak, ali vođen znatiželjom pošao sam za njim.

Uza svjetlo ručne svjetiljke, nakon nekoliko minuta hoda, provukli smo se kroz maleni otvor i popeli stubištem na vrh nekakve građevine. Ponudio me kikirikijem iz njegovog vrta i smjestio, prema njegovim riječima, na najbolju poziciju za promatranje doline u zoru. Baš kao u kinu, sjedio sam u mraku i grickao sjemenke, čekajući da počne predstava. I tada kreče šou. Prve sunčeve zrake probijale su se kroza sumaglicu, obasjavajući dolinu načičkanu tisućama budističkih hramova. Zatim su poletjeli baloni s vrućim zrakom, tiho lebdeći nad dolinom i čineći predivnu pozadinu za fotografije. Nije me lagao, bio je to zaista najljepši izlazak sunca ikad…više o temi Mijanmar pročitajte u broju 51 magazina.

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr