Dobro došli u Alacatı

Smješten u provinciji Izmir, grad Alacatı očarat će vas širokim i šarenim ulicama, starim mlinovima koje ne možete izbjeći, bistrim morem, ugodnim vjetrom koji poziva na jedrenje i plažama na kojima je odmor zagarantiran. Regija poluotoka Ceşme čeka da je otkrijete.

Nakon dolaska u Istanbul, odletio sam do Izmira, grada na obali Egejskog mora, koji broji oko 4,5 milijuna stanovnika. Zračna luka nalazi se nedaleko od gradskog središta pa sam nakon 20-ak minuta vožnje taksijem već bio u hotelu, smještenom na idealnoj poziciji za obilazak stare gradske jezgre. Velika slova na pročelju hotela Mövenpick vide se izdaleka, a s njegovog ulaza pruža se pogled na impozantni spomenik Mustafi Kemalu Atatürku – prvom predsjedniku Republike Turske koji je vladao od 1923. do 1938. godine.

Odmah po dolasku otišao sam u šetnju uz more, do Sahat kule na Trgu Konak i Parka Atatürk. Iskoristio sam vrijeme da upoznam grad u kojem je mnoštvo džamija, trgovina i drugih autentično uređenih mjesta. Budući da sam u gradu ostao dva dana, posjetio sam i arheološka nalazišta – rimsku agoru koja datira iz doba antike kad je grad nosio ime Smirna (uz nalazište je i zanimljiv muzej), te tvrđavu Kadifekale, poznatu i kao Baršunasti dvorac, najupečatljiviju građevina u Izmiru. Izgrađena je u vrijeme osvajanja Aleksandra Velikog, na ostacima grčke tvrđave koju su uništili Rimljani. Nakon kratkog boravka u Izmiru, uzeo sam rent-a-car i zaputio se put istoka, do grada Alaçatı, također na obali Egejskog mora. Želio sam ga vidjeti zbog dojmljive arhitekture i mlinova starijih od 150 godina.

[dss_masonry_gallery images=”2998,2986″ columns=”2″ _builder_version=”3.23.2″ width=”80%” module_alignment=”center”][/dss_masonry_gallery]

Autocestom se stiže u grad za svega sat vremena. Usput ćete primijetiti vjetrenjače na brežuljcima koji djeluju pomalo ogoljeno. Alacatı je tijekom vremena postao vikend odmorište za stanovnike Izmira, ali i za one iz Istanbula koji već godinama u njemu provode slobodno vrijeme – jedreći ili tulumareći. Mjesto je puno restorana i dućana koji se nižu na simpatičnim popločenim ulicama, punim boja i prizora koji vas pozivaju na fotografiranje. Relativno širokim ulicama dominira plava i bijela boja, a gotovo na svakom koraku očekuje vas drukčiji prizor – s jedne strane džamija, s druge ulični čistač, a tu su i prodavači začina, proizvođači tkanina… Mjesto je u prošlosti živjelo od poljoprivrede, vinogradarstva i proizvodnje maslinovog ulja, a danas se sve više okreće turizmu. Odsjeo sam u boutique hotelu preko puta tržnice, nedaleko od centra grada. Simpatično uređen hotel imena 1850 Hotel Alacatı podsjeća na mlinove tipične za ovaj kraj. Direktorica hotela ljubazno me primila i pomogla oko večere – blizu hotela je restoran 1850 Fava, gdje me dočekao njezin kolega Borayan i detaljno mi objasnio što je na meniju. Nakon prijeko potrebnog odmora, odlučio sam se na tri noći prebaciti u marinu luke Alacatı…… više o temi Alacati pročitajte u broju 49 magazina.

[dss_masonry_gallery _builder_version=”3.23.2″][/dss_masonry_gallery]

Broj tiskanog izdanja

Volite putovati i čitati o putovanjima?

Postanite i vi naš suradnik!

Pošaljite nam vaše fotografije i tekstove e-mailom ili donesite osobno u redakciju.
Najbolje reportaže ćemo objaviti i nagraditi.

Izjava o privatnosti

 Redakcija: 10000 Zagreb, Kosirnikova 17 

Telefon: +385 1 4618898

Radno vrijeme: radnim danom 9-16 sati

PIŠITE NAM

Vaša mišljenja, komentari, kritike i pohvale su nam važne kako bi magazin PLACE2GO postao još bolji. Stoga se veselimo svakom pismu koje primimo od naših čitatelja. Pišite nam na info@place2go.hr